Neplatí ale, že by se barvoslepost týkala jen mužů, i když jde o dědičnou varietu, která se více přenáší právě mezi nimi. Bohužel i ženy, které vidí všechny barvy, se mohou stát přenašečkami genu.

Je třeba si ale uvědomit že barvoslepost neznamená vidět jen černou a bílou. Tato varianta se objevuje pouze výjimečně. Nejběžněji se jedná o změnu vnímání červené nebo zelené barvy, méně častá je změna vidění modré. Barvoslepost není možné vyléčit, pomoci ale mohou mobilní aplikace rozpoznávající barvy nebo speciální čočky.

Makulární degenerace: vidíte jen okraje

Další vadou, která mění vidění, je věkem podmíněná makulární degenerace. Projevuje se tmavými skvrnami a černými stíny místo barev. Jde o vážné onemocnění, u kterého může hrozit při přehlížení prvních příznaků ztráta zraku.

„Makulární degenerace často nastupuje nejprve pozvolna. Zejména při dobrém vidění druhého oka si toho pacient nemusí všimnout včas. Onemocnění není přímo dědičné, ale dědičné jsou geny, které zvyšují riziko rozvoje nemoci,“ říká doc. MUDr. Libor Hejsek, Ph.D., FEBO z oční kliniky Lexum. Proto je tak důležité chodit na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři. Ve věku nad 40 let choďte ideálně každý rok, i když nemáte žádné potíže.

Makulární degeneraci lze zastavit, pokud se nemoc včas odhalí. Jinak je změna nevratná. Existují dvě formy této nemoci. Při častější, suché formě si představte, že postižený se například podívá do obličeje člověka a vidí jen okraje, ne střed. Vlhká forma způsobuje deformaci obrazu. K oddálení vady je vhodné jíst zeleninu s obsahem luteinu, jako je brokolice, špenát a zelí, případně sáhnout po potřebných doplňcích.


Šedý zákal přichází s věkem

Problémy s viděním mohou také souviset s věkem. Nejčastěji se šedý zákal objevuje po 60. roce. Vidění se začne postupně zamlžovat a zhoršovat, vnímání barev a obraz se zkreslují. U nás se naštěstí jedná o jednoduše řešitelnou zdravotní komplikaci. Zákrok odstraňující šedý zákal, který trvá přibližně 15 minut, se provádí ambulantně a lékaři u něj vymění zakalenou oční čočku za umělou. „Běžně po operaci od našich pacientů slyšíme, že na operaci šli pouze kvůli doporučení lékaře a subjektivně žádné zhoršení zraku nepociťovali. Až po operaci si uvědomili, že teprve nyní vidí zase dobře – a jak moc se mýlili, když operaci zpočátku odmítali,“ vysvětluje prim. MUDr. Martin Choleva z oční kliniky Lexum v Ostravě, proč nemá smysl operaci šedého zákalu odkládat.

Výhodou očních klinik je to, že ani pandemie covidu-19 není důvodem k pozastavení příjmu nových pacientů a odkládání operačních zákroků. Riziko nákazy kliniky eliminují dodržováním přísných hygienických opatření a objednáváním pacientů přesně na čas.