Je to možná neuvěřitelné, ale podle jedné studie, kterou prováděli ve Velké Británii, více než polovina účastnic připustila, že jejich vztah s nejlepší kamarádkou převyšuje vztah, který sdílejí se svým partnerem. Pocit, že se svými kamarádkami mohou mluvit naprosto o všem, má 57 % žen, zatímco se necítí dobře, pokud by měly mluvit o určitých tématech s partnerem. Více než 45 % žen tvrdí, že jejich kamarádky naslouchají lépe než jejich manželé, a více než 39 % tvrdí, že se dokonce častěji smějí, když jsou s kamarádkou. Že jim kamarádky poskytují lepší rady, říká 23 % a dalších 44 % připouští, že své nejlepší kamarádce řeknou věci, které by svému manželovi nikdy říct nemohly. Většina žen z průzkumu nicméně uvádí, že mají spokojené manželství a že nejdůležitějším vztahem je právě vztah s partnerem. Překvapení? Vlastně žádné.

Ženy, nebo muži?

Pokud jste si kdysi dávno myslela, když jste se chystala vdávat, že váš partner bude jediným přítelem, kterého budete mít, a že kamarádky už nikdy nebudete potřebovat, zřejmě jste postupem času zjistila, že to prostě tak docela nefunguje. Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová, muž je připraven spíše bojovat a rozhodně řešit. „Některé situace však nemají řešení nebo jej minimálně nemají na první pohled jasné. Ženám svědčí, když se situací můžou v hovoru zabývat bez prvoplánových ambicí najít řešení. Je tedy výhodné, když i žena sama odhadne, s čím jít za partnerem a co si naopak nechat k hovoru s kamarádkou.“ Nikdy není dobrý nápad přikládat takovou hodnotu jednomu jedinému vztahu, jako je například ten partnerský. Co když odejde nebo zemře, co budete dělat? Neváháme říct, že z životních krizí vás dostanou kamarádky. Myšlenka, že manželství dá ženám naprosto vše, je staromódní a nereálná. Dokážete si snad představit, že byste s ním řešila to, co řešíte se svou nejlepší kamarádkou?

Základ ženského přátelství

Jestli si právě říkáte, zdali vůbec může mezi ženami existovat čisté přátelství bez závisti, pomlouvání za zády či soutěživosti, tak může. „Jistá soutěživost v ženských vztazích samozřejmě je. Leckdy se ale zmírňuje věkem, prožitými (často nelehkými) osudy. Jako každý mezilidský vztah žije i přátelství z času a vzájemné pozornosti, kterou do něj investujeme. Nelze tedy čekat, že bude fungovat, když se kamarádce dlouhou dobu neozveme nebo se ozveme jen v případě, když něco potřebujeme,“ domnívá se psychoterapeutka Dostálová. Proč ženy potřebují ke štěstí jiné ženy? „Ženy jsou od pradávna bytosti milující sdílení. Ne že by muži nesdíleli, ale prapůvodně byli vybaveni více pro solitérní akce. Když muži lovili, setkávali se s mnoha situacemi, kdy se rychle museli rozhodovat za sebe. Nebyl čas zvažovat různé možnosti a následky.

Naproti tomu ženy více kooperovaly, ať už při shánění potravy či při výchově potomstva. Nejedna životní situace se ústním podáním předávala dál z ženské generace na generaci. Učily se tak, jak nakládat s úkoly, před které je život postavil. Možnost probrat se svými družkami, co se mi stalo, tak byla (a stále je) jakousi formou psychohygieny i učení s bonusem korekce od starších a zkušenějších,“ dodává Magdalena Dostálová. Ovšem dnes už se rozdíly mezi pohlavími stírají, tedy alespoň v komunikaci, a tak lze narazit na velmi empatické muže s dobře vyvinutou schopností naslouchat a sdílet, a naproti tomu na ženy, které mají tvrdou krustu a tah na branku. „Dnešní svět mísení rolí tak trochu nahrává. Letité atavismy v nás však dřímají a nezřídka se nakonec dostanou ke slovu,“ říká psycholožka.

Kamarádka jako antidepresivum

Vědci z Harvardovy univerzity došli během několika výzkumů k závěru, že čím více kamarádek žena má, tím lépe pro její psychické i fyzické zdraví. Vliv dobrých kamarádek se projevuje i v jiných sférách života. Virtuální aplikace umožňují sdílet informace bez osobního kontaktu, jenže zhoršení „živých“ vztahů ochuzuje nejen naše osobní životy, ale má taky negativní vliv na zdraví. Bez pocitu sounáležitosti riskujeme úzkosti, deprese a odcizení. Proto má smysl hýčkat si dobré kamarádky, pokud je máme. Podle psycholožky Shelley Taylor je potřeba společenství s jinými ženami dána geneticky, je to součást ženské DNA. Může za to oxytocin, který se uvolňuje do krevního oběhu v kombinaci s ženskými reprodukčními hormony. Jakmile tedy přijde nějaká životní „ťafka“, ženy začnou zcela přirozeně vyhledávat tahle přátelství, aby regulovaly stres. „Když jsou ženy ve stresu, mají tendenci spojit se s dalšími ženami,“ vysvětluje Taylor. „Říká se tomu sociální termostat. Když je moc nízko, ženy mají tendenci vyhledávat kamarádky. Když se totiž s nimi spojí, hladina oxytocinu vzroste a přichází uklidňující efekt,“ říká Taylor. U mužů tyto mechanismy neexistují. Ženy jednoduše kamarádky potřebují k uzdravení duše. Chtějí mluvit o emocionálních zážitcích, zpracovat to, co se stalo, a přemýšlet o tom, co by měly dělat dál. Spousta žen bohužel kvůli zaneprázdněnosti prací a rodinou na kamarádky zanevře a vyloučí je ze svého života. Přitom právě vztahy mezi ženami jsou důležité pro fyzickou, emocionální pohodu a dokonce delší život.

Plusy kamarádek

Plusy kamarádek

Posilují zdraví: Podle studie publikované v časopise Journal of Clinical Oncology byla u žen s počátečním stadiem rakoviny prsu 4× vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu, pokud neměly kamarádky. Čím více kamarádek, tím větší šance na přežití.

Pomáhají uspět: Podle nedávné studie v Harvard Business Review je pravděpodobné, že se ženy, které udržují silné přátelství se ženami, stanou profesně úspěšnějšími, budou zastávat vyšší pozice a vydělávat více peněz. Čas jim prospívá: „Podle výzkumů průměrné ženské přátelství trvá 16 let, což je o 6 let déle než průměrný romantický vztah s mužem,“ říká psycholožka B. J. Sada.

Tvarují a ovlivňují: Psycholožka Carlin Flora, autorka knihy „Friendfluence“, tvrdí, že kamarádky mají v rukách naše životy, určují naši přítomnost a nastolují směr, kterým se ubíráme. „Kamarádky nám pomohou definovat priority a jsou inspirací k tomu, abychom dosáhly svých cílů,“ říká.