Už se vám nechce donekonečna párovat ponožky manželovi ani dospívajícím dětem, odmítáte dokonce i pravidelně vařit. Rodina protestuje a vy se sama sebe ptáte: To už mi na nich nezáleží? Tak to není. Váš mozek se jen začíná starat o jiný vesmír – o vás. Psychologové doporučují poslouchat ho, on vás totiž právě začal zachraňovat.

S přechodem až na vrchol

V menopauze prodělává ženský mozek svou poslední hormonální změnu v životě. A podobně bouřlivou jako kdysi v pubertě. Vaječníky přestávají produkovat estrogen a oxytocin, hormony, které do této chvíle posilovaly vaši touhu pečovat, starat se a vyhýbat se konfliktům za každou cenu. Může se to stát náhle a překvapen je nejen váš partner a děti, ale i vy sama. Právě teď vám však nastávají doslova zlaté časy. Přihlásit se na kurz olejomalby, reiki nebo numerologie? Jen do toho a bez zbytečného podceňování. V menopauze není ženský mozek totiž ani zdaleka připraven odejít na odpočinek. „Ve skutečnosti mnoho žen právě dosahuje vrcholu,“ tvrdí neurobioložka Louann Brizendine s tím, že plotna a teplo rodinného krbu už mu zkrátka nestačí. „Žena v menopauze zahazuje všechno a všechny a začíná znovu,“ tvrdí známá neurobioložka. A začít by měla podle ní u sebe.

Pohon padesát plus

Psychoterapeutka Šárka Vávrová, která se v ordinaci potkává s padesátnicemi stále častěji, radí: „Najděte si nové přátele a taky koníčky. V případě krize, třeba právě té manželské, vás totiž jeden z těchto pilířů spolehlivě udrží. Přihlaste se na nějaký kurz nebo rozvojový program a taky se naučte relaxovat, například formou pravidelné meditace,“ radí psychoterapeutka. Proč? Menopauza je u žen nejčastějším obdobím depresí. Riziko, že se vám vnutí do života, je oproti normálu až čtrnáctkrát větší. O to spíš teď potřebujete myslet hlavně na sebe, zvolnit tempo a srovnat si myšlenky. Jak na to?

Můj kurz na míru

Máte-li celý život potíže se sebepřijetím, zvolte si kurz či aktivitu zaměřenou na to, jak se naučit své tělo milovat a cítit se v něm dobře. Hodně vám v tom může pomoci tantra jóga, kurz terapie tancem, ale třeba i jen pravidelné masáže, které vám pomohou kontakt se svým tělem získat. Potřebujete v něco věřit, i když jste nevěřící? Navštivte buddhistické centrum ve svém okolí a naučte se meditovat. Buddhisté vědí, jak se věci mají, a objektivně patří mezi tu šťastnější část populace. Ráda něco vyrábíte? Dobře vám bude na kurzu malování mandal, intuitivní kresby nebo základů grafologie. A chcete-li pochopit, proč jste vůbec taková, jaká jste, jděte na kurz sestavování rodokmenu. Nic vás nenaučí o sobě víc než pochopení vlastních kořenů. Vaši práci jednou ocení i vnoučata.