Kde je pravda, vám neřekneme. Spíš se podíváme na to, proč nás tak baví tyhle fantastmagorické příběhy podobné zápletkám filmů a proč si jimi nenechat kazit život.

Pátráme po pravdě

Psychologické výzkumy ukazují, že konspiracím nejvíce věří lidé, jejichž psychologické potřeby nejsou naplněné. První z těchto potřeb je takzvaná epistemická, tedy potřeba poznání. Vědět a pochopit důležité události. Druhá potřeba je existenciální. Cítit se v bezpečí a mít své okolí pod kontrolou. A poslední potřeba je společenská. Udržet si dobrou image před ostatními. Patřit k „té správné“ partě a být zajímavý.

Všechny tyto potřeby se v dobách krize ještě zesilují. Třeba právě v období pandemie. Lidé hledají v konspiračních teoriích sílu, naději. Jenže to funguje naopak – čím více takových senzačních vysvětlení přijmeme za své, tím nejistější budeme.

Nezdravé teorie

Konspirační teorie mohou samozřejmě mít negativní dopad na zdraví veřejnosti, zvláště pokud se týká očkování. Lidé, kteří poplašným zprávám věří, mají pak tendence očkování odmítat. Paradoxní spojitost má tahle situace se sexem. Když se rozšířily fámy o nebezpečnosti kondomů, klesla spotřeba tohoto druhu antikoncepce, která ale chrání i před pohlavními nemocemi.

Ten, kdo uvěří, že covid-19 je výplodem jakéhosi spiknutí, bude také bojkotovat dodržování rozestupů, nošení roušek či respirátorů a dezinfekci rukou. Bývají to lidé, kteří nedůvěřují vědě, často proto, že nejsou schopní pochopit ani jednoduchá vysvětlení a jejich logiku. Mají i sklony k alternativní medicíně, která může mít v případě pandemie katastrofální následky.

Nejtemnější stránkou tak lákavých a skandálních konspirací je, že v extrémních případech plodí násilí. Až tam může dojít obyčejná lidská potřeba vzrušení, jistoty a pocitu výjimečnosti. Proto je tento jev potřeba studovat a varovat lidi před následky.

Plochá země a upír v královském paláci

Pro odlehčení, které tohle téma skutečně potřebuje, nabízíme seznam nejbizarnějších fám, kterým jsou lidé ochotní věřit. Věnují jim léta pátrání, zakládají organizace, vedou webové stránky:

  • Musíme samozřejmě začít tím, že první přistání na Měsíci bylo falešné a nafilmované v hollywoodských ateliérech.
  • Země je placatá a vlády všech států zuřivě spolupracují na tom, aby se to nikdo nedozvěděl.
  • Denverské letiště je tajným sídlem vedení organizace iluminátů – mají pod podlahou chodby.
  • Následník britského trůnu princ Charles je upír.
  • Měsíc není skutečný, je to holografická projekce (bodejť by na něm někdo mohl přistát).
  • Bill Gates vyrábí umělý sníh, a kdykoliv je v USA sněhová bouře, stojí za tím on.
  • Královna Alžběta I. byla muž (jak jinak by mohla tak dobře vládnout, že?).
  • Jedním z řady papežů byla žena.
  • Kondenzační čáry za letadly rozprašují na zem chemikálie záhadného účelu.
  • Paul McCartney zemřel v roce 1966 a zastupuje ho dvojník.
  • A samozřejmě – Elvis Presley stále žije a prodává kdesi v Arizoně hamburgery.

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pops.12568

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0963721417718261

https://www.popularmechanics.com/culture/g35766929/crazy-conspiracy-theories/