Ztráta vlasů je u žen méně častá než u mužů. Většina žen zažívá spíše řídnutí vlasů než znatelné ztráty, které by se projevily plešatěním (naštěstí). Řídnutí může nastat v přední části, po stranách nebo v horní části hlavy. Vlasy můžete taky ztrácet ve velkých chuchvalcích během kartáčování a sprchování. Proč tomu tak je?

Estrogen a progesteron – hlavní viníci

Výzkumy naznačují, že ztráta vlasů během menopauzy je důsledkem hormonální nerovnováhy. Konkrétně jde o sníženou produkci estrogenu a progesteronu. Díky těmto hormonům vlasy rostou rychleji a zůstávají na hlavě taky delší dobu. Jakmile ale začnou hladiny hormonů klesat, vlasy rostou pomaleji a jsou tenčí. Pokles těchto hormonů vyvolává rovněž zvýšení produkce androgenů, patřících do skupiny mužských hormonů. Ty snižují produkci vlasových folikulů, což vede ke ztrátě vlasů a někdy naopak k růstu chlupů na obličeji. To je důvod, proč některé ženy v menopauze mají najednou více chloupků na bradě nebo jinde na obličeji.

Další důvody padání vlasů

Vlasy však ženám padají i z jiných důvodů. Nejde jen o hormonální příčiny, ale taky stres, nemoci nebo nedostatek určitých živin. Je nezbytné nechat si udělat diagnostické krevní testy, které můžou vyloučit jiné příčiny vypadávání vlasů, zejména test na hormony štítné žlázy a podobně. Existují možnosti, které padání vlasů zabrání a zlepší i jejich kvalitu.

Minimalizujte stres

Snažte se mít stres pod kontrolou, abyste zabránila hormonální nerovnováze. Snížená produkce estrogenu může ovlivnit chemické reakce ve vašem mozku a způsobit změny nálady, úzkost a depresi. Odborníci doporučují jógu či relaxační dechová cvičení, které jsou zvláště účinné v boji proti menopauzálním příznakům. Stres dokáže minimalizovat také pravidelné cvičení. Díky cvičení se budete cítit nejen v lepší kondici fyzické, ale taky psychické. Pomůže vám i s výkyvy nálady, hubnutím a nespavostí. Všechny tyhle faktory jsou důležité pro hormonální rovnováhu, která podporuje zdravý růst vlasů.

Vhodná strava

Vyvážená strava s minimem cukrů a nezdravých tuků a dostatkem kvalitních bílkovin a zeleniny je nejlepší obranou proti vypadávání vlasů. Ujistěte se, že v každém jídle přijímáte dostatečné množství ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a také bílkovin. Je také důležité, abyste konzumovala dostatek zdravých olejů, jako je olivový a sezamový. Pijte zelený čaj, užívejte vitamin B6 a kyselinu listovou – to vám pomůže obnovit růst vlasů. Zásadní roli při udržení zdraví vlasů hrají taky esenciální mastné kyseliny, které najdete v lososu, tuňáku, lněném oleji, vlašských ořeších či mandlích.

Hydratace a šetrná kosmetika

Vaše tělo musí být hydratované, aby správně fungovalo. Pijte vodu, neochucené nápoje, čaje. Množství tekutin se individuálně liší a závisí na různých faktorech, včetně intenzity cvičení a celkové tělesné kondice. Obecně však platí, že je třeba vypít aspoň dva litry vody denně. O vlasy je také ale nutné dobře pečovat i jinak. Aby nedošlo k vysušení a lámání, raději nepoužívejte vysoušeče vlasů a žehličky na vlasy.

Některé stylingové metody oslabují vaše vlasy a způsobují padání. Pokud musíte vlasy barvit, dejte přednost přírodním barvám. Umělé chemikálie v barvách ohrožují pokožku hlavy i vlasů. Po umytí vždy použijte výživný kondicionér, který udržuje pokožku zdravou a podporuje zdravý růst vlasů. Chodíte-li plavat do krytých bazénů, pozor na chlor, který vlasy taky poškozuje. Nic z toho nepomohlo? Padání vlasů mohou způsobit i některé léky, které užíváte. V takovém případě je dobré poradit se s lékařem.