Nejdřív jste byli nadšeni, když vaši rodiče ovládli svůj první domácí počítač. Během pár dní se naučili posílat maily, ovládat internetové bankovnictví a hledat v mapách. Kolik vám to ušetřilo práce! Pak ale uběhlo několik let a hodně se toho změnilo. Generace, která přišla k počítačům ve svých šedesáti, kdy je bez problémů pochopila, stárla, zatímco elektronický svět se vyvíjel. A jestli někdo nesnáší změny nejvíc na světě, je to senior, co se naučil ovládat Word, ale Bill Gates mu ho změnil. O chytrém klíči do banky ani nemluvím. Už to rozčiluje i vás, natož někoho, jehož schopnost učit se nové věci z biologických příčin slábne.

Snadný cíl

Takže jste si pořídili k počítačům svých rodičů vzdálenou plochu a začali jste všechno praktické dělat za ně. Co jim tudíž zbylo? Čtení zpráv na nejvíc ukřičených serverech a zkoumání reklam, které si je díky chytrým algoritmům neomylně našly. Programy běžící pod povrchem běžných stránek detekují seniora rychleji než prase lanýž. Stejně tak ony báječné řetězové maily, které zvlášť před volbami nakukávají vašim rodičům tu jedinou a utajovanou pravdu. I kdybyste se zbláznili, nevysvětlíte dříve ostražitým lidem, že si s nimi někdo jen zahrává.

Komu mohou věřit

Vědci tvrdí, že čím jsme starší, tím hůře přijímáme novinky, protože jsme jich za svůj život už absorbovali požehnaně a máme dojem, že přicházejí čím dál rychleji a rychleji. Podle jiných studií také ve vyšším věku snadno uvěříme senzační informaci, ztrácíme schopnost vycítit lež a slábne nám empatie. Generace našich rodičů navíc k internetu přišla v relativně vysokém věku a třeba na sociálních sítích nerozeznají kontextovou reklamu. A v tomto věku má také opakování jakýchkoliv informací upevňující efekt. Takže pokud narazí vaši rodiče třikrát na stejnou lež, stane se pro ně pravdou. Za pár let se to ještě ve vyšším věku změní na: třikrát narazí na tvrzení, že něco je lež, a získají dojem, že je to pravda.

Sdílení falešný zpráv z mailových řetězců je zase jakousi obdobou sociálních sítí a pomáhá seniorům překonat pocit samoty. Je to vlastně jejich Facebook. Připadají si potom propojení, vědí, že je na světě ještě někdo jiný, koho zajímá to samé. A také jim dodá pocit důležitosti, že se dozvídají „tajné“ informace.

Počítačový řetězec

Pokud vidíte své rodiče jednou za rok na Vánoce, pak se ani nemůžete divit, že maminku okradl podvodník na netu o tři tisíce za zaručený lék na revma a tatínek chodí po domě v čepici z alobalu, aby mu americká rozvědka nemohla číst myšlenky. Jedinou kotvou k realitě a ke správnému přístupu k informacím z webů jste totiž vy. Mladší generace, která se v tomhle rapidně měnícím se světě vyzná. Někdy si možná připadáte taky ve vleku změn, ale ve srovnání se svými rodiči jste na tom ještě hodně dobře. Takže naučte ty svoje najít spolehlivé zdroje informací, poznat scam, hoax i spam. Nenechte je propadnout samotě natolik, že se obrátí k cizím lidem. A naučte péči o ně i svoje děti. Protože za takových dvacet let se pozice posunou a ti bezradní před obrazovkami budeme my.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197458009000219?via%3Dihub

https://academic.oup.com/jcr/article-abstract/31/4/713/1812915?redirectedFrom=fulltext¨