Byla hospodářská krize, svět se rozpadal a bylo třeba dobrých zpráv, a tak nechali astrologa sepsat horoskop pro tehdy čerstvě narozenou princeznu Margaret, mladší sestru Alžběty II. Zpětně viděno, v něčem se i trefil.

Článek vyvolal obrovský zájem a za rok horoskopy pro všechna znamení tiskly skoro všechny velké noviny. Dnes je astrologie považovaná za pavědu. Občas se zábavným věcem stane, že nejsou věda. Odborníci z univerzity v Lundu ale vědecké metody na astrologii uplatnili a na podzim zveřejnili výsledek svého průzkumu. Všimli si, že obliba horoskopů roste.

Horoskopy pro narcisty?

Vyšlo jim, že je mezi jejich fanoušky více narcistních osobností a že mají nižší IQ. Astrologie je prý bližší těm, kteří věří konspiračním teoriím a vidí souvislosti v nesouvisejících jevech (což mi trošku připomnělo našeho Rudolfa II., který se také dost spoléhal na astrology, přičemž jeho hlavní čtenář osudu byl matematik Kepler).

Švédští vědci ale možná opomněli, že většina lidí čte horoskopy pro prosté pobavení. Možná je to bláhové, nevědecké a iracionální, ale zábavné to je určitě. Já to mám s Jupiterem a Venuší na tenhle rok prý moc dobře postavené. Že bych kvůli tomu ale měla začít věřit v čipy ve vakcínách, to se mi nezdá pravděpodobné. Uvidíme, jak to dopadne doopravdy.