Pravda je, že hotové proteinové doplňky jsou dobře stravitelné – tělo tak dokáže obsažené bílkoviny dobře využít. Ale přesto nemá smysl, aby je jedl každý, kdo chce shodit přebytečná kila. Podle RNDr. Pavla Suchánka, odborníka na sportovní výživu a odborného pracovníka Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), se to dá doporučit lidem, kteří mají z nějakého důvodu problém přijmout dostatečné množství bílkovin přímo z jídla – pokud je za tím například zdravotní potíž, měl by nicméně konzumaci těchto doplňků schválit lékař. Protože pokud jde například o nemocné ledviny, je snížení příjmu bílkovin zásadní a hubnutí se musí řešit jinak.

A pak se podle Suchánka proteinové doplňky dají doporučit lidem, kteří aktivně hodně sportují. Tím se ovšem nemyslí běžný objem pohybu, který má sloužit ke zhubnutí – pokud například několikrát týdně doma trochu posilujete a pak si dopřejete dvakrát nebo třikrát týdně delší procházku ostrým tempem nebo hodinu v bazénu, je to skvělé, ale nejste ten typ sportovce, který by snad potřeboval speciální potravinové doplňky.

Klidně půl na půl

Daleko lepší, a to i z dlouhodobého hlediska, je, když se naučíte sestavovat svůj jídelníček tak, aby v něm bylo proteinů dost. Ideální je kombinovat bílkoviny živočišného a rostlinného původu. A mít přitom na mysli, že hodně záleží na kvalitě bílkovin, protože můžete například mít velmi tučné maso a na druhé straně relativně beztučné luštěniny.

Je pravda, že množství bílkovin na 100 gramů váhy je u rostlinných bílkovin o trochu nižší, ale energeticky jsou rostlinné zdroje také méně vydatné, a tedy dietnější. „Osobně si myslím, že je vhodné kombinovat a zařadit jak rostlinné bílkoviny, luštěniny včetně sóji, tak nízkotučné mléčné. Pak je skvělým zdrojem bílkoviny také libové maso. Sám mám dobré zkušenosti s častějším zařazováním rostlinných bílkovin, poměr může být i půl na půl,“ říká Pavel Suchánek.

Množství proteinů, které naše tělo potřebuje, závisí na tom, kolik vážíme. U žen ve věku 40 až 50 let doporučují odborníci 1 až 1,5 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti. Pokud například vážíte 70 kilo, budete potřebovat alespoň 63 gramů bílkovin denně. Spíše o něco více. Pozor, jde o čisté bílkoviny, ne o hmotnost jídla, které bílkoviny obsahuje. Ve sto gramech masa jich může být dvacet gramů, podobně jako třeba v tvarohu.