Strava hraje v léčbě i prevenci celulitidy důležitou roli, i když se těžko vyčísluje, jak velkou. Za vznikem pomerančové kůže totiž stojí celá řada faktorů. Co tedy jíst a pít, aby se dolíčky daly na ústup nebo se vůbec neobjevily? Základem úspěchu je dostatečný pitný režim. Kvalita mikrocirkulace totiž souvisí i s dostatečným příjmem tekutin a také lymfatický systém bez přísunu tekutin pracuje hůře. Proto bychom měli denně vypít nejméně 2 litry vhodných tekutin. Na druhé straně ale pozor na jejich přehnaně vysoký příjem. Pitný režim je obzvlášť důležité dodržovat tehdy, pokud chodíte na lymfodrenáže. Odborníci doporučují pít především čistou vodu, kterou můžete doplnit o zelený či bylinkový čaj (například »lymfodrenážní«), minerální vodu si dávejte v omezeném množství. Určitě se vyhněte slazeným limonádám a alkoholu. „Alkohol řadě žen způsobuje otékání a zhoršování celulitidy. Je to ale o množství. Skleničku dobrého vína či piva, kterou si občas dáme, bych neřešila,“ podotýká lymfoterapeutka Soňa Vlasáková z pražského CPM lymfocentra. Dle jejích zkušeností z praxe obvykle nevadí ani rozumné pití kávy (maximálně 2 šálky denně). „Pokud si ale nejste jistá, zda by vám káva celulitidu přece jen nemohla zhoršovat, zkuste ji vynechat a uvidíte,“ dodává.

Už žádné polotovary

Z jídelníčku také vyškrtněte všechny ultra zpracované potraviny. Obvykle totiž obsahují přemíru jednoduchých cukrů, vysoké procento soli, nevhodné tuky a také aditiva. Všechny tyto složky zatěžují nejen náš trávicí systém, ale i ten lymfatický, který s celulitidou zásadně souvisí. Do těla se prostřednictvím ultra zpracovaných potravin dostane mnoho toxinů, s nimiž se pak musí vypořádat játra i lymfa, která toxiny odplavuje. Proto dejte vale uzeninám, jemnému tukovému pečivu a pečivu z listového těsta. Nevhodné jsou také sušenky, oplatky a další sladkosti, fast food nebo různé pochutiny, jako jsou chipsy, krekry nebo pražené a solené ořechy. Vynechejte také všechny polotovary. Místo toho se zaměřte na čerstvé nezpracované potraviny. To jsou zjednodušeně řečeno ty, které vyrostly ze země nebo uzrály na stromě. Maso kupujte čerstvé a tepelně si ho upravte až doma. „Párek se mezi čerstvé maso určitě nepočítá. U šunky si dávejte pozor na obsah soli a vybírejte výrobky s vysokým podílem masa, alespoň 93 %,“ doplňuje lymfoterapeutka.

Tuky vybírejte kvalitní přírodní a nejlépe syrové nebo zastudena lisované, jako jsou například v avokádu, olivovém oleji, ořeších nebo semenech. Vhodné jsou i tučnější mořské ryby, zejména losos obecný, makrela, sleď, sardinky nebo tuňák. Celkově myslete na to, že dolíčky často souvisí s kily navíc, a tudíž není od věci v jídelníčku vytvořit lehce zápornou energetickou bilanci, tedy přijímat méně kalorií než vydávat.

Máte dost bílkovin?

Častým problémem jídelníčku žen s celulitidou je nedostatek bílkovin. Ty nám přitom mohou pomoci nejen v odvodu tekutin, ale i v obnově pojivových tkání, jež drží naše tukové buňky pod kontrolou. Pokud již celulitidu máte, navyšte příjem bílkovin na 1,2 až 1,5 g na 1 kg vaší tělesné hmotnosti nebo v případě nadváhy na 1 kg vaší optimální hmotnosti. Množství bílkovin na kg hmotnosti je individuální, velmi záleží na tom, na jaké množství bílkovin ve stra vě jste dosud byla zvyklá. Pokud bylo nízké, může být pro vás úspěchem konzumace i 1,2 g na kg vaší hmotnosti. Důležitým faktorem je i druh pohybové aktivity, který vykonáváte. Jiné množství bílkovin bude potřebovat žena, která pravidelně posiluje, a jiné běžkyně vytrvalkyně. Minimální množství bílkovin doporučované Světovou zdravotnickou organizací je 0,8 g na kg hmotnosti, ale to bývá pro boj proti celulitidě většinou málo.

„Vybírejte si bílkoviny, na kterých si nejvíce pochutnáte. Dbejte i na jejich kvalitu. Některá z nás dává přednost živočišným zdrojům, jako jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky. Jiná upřednostní rostlinné bílkoviny ve formě luštěnin, tofu, ořechů nebo semínek,“ doporučuje Vlasáková. Čím větší pestrost ale zvolíte, tím snáze si dokážete dlouhodobě zajistit optimální příjem bílkovin. Jestliže nejste schopna dané množství bílkovin »ujíst«, můžete vyzkoušet některý ze syrovátkových nebo rostlinných proteinů. Přidejte si je do ranní kaše nebo si připravte proteinový koktejl. Bohatý na bílkoviny je také tvaroh, skyr, parmezán nebo obyčejné olomoucké tvarůžky. Myslete na to, že by porce bílkovin měla být zastoupena v každém vašem denním jídle.

Snazší detox

V klasické medicíně sice oficiálně nejsou známé potraviny, jež by tok lymfy přímo ovlivňovaly, podle Soni Vlasákové se však kromě zdrojů bílkovin najde řada potravin, které to dělají nepřímo. Jde například o ty, které obsahují látky rostlinného původu, jako jsou například flavonoidy. Ty se vyskytují v ovoci, zelenině a bylinkách. Působí jako antioxidanty a tělu pomáhají zbavit se toxických látek, které poškozují naše buňky. A lymfě vlastně tak trochu usnadňují práci. Vhodné jsou i »detoxikační« potraviny, které pomáhají pročistit tělo (viz box). „Do jídelníčku můžete podle sezony zařazovat potraviny s močopudnými účinky, například celer, petržel, chřest, špenát, rukolu, pórek, meloun nebo okurku,“ doporučuje odbornice.

Pročišťující potraviny

Brokolice

Ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitaminy E a B1, B2 a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Navíc je bohatá na vlákninu.

Avokádo

Výborný zdroj kvalitních nenasycených tuků, které pomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Pomáhá při onemocnění jater, ledvin a močových cest. Obsahuje mnoho minerálů, hlavně draslík, měď, hořčík a fosfor. Z vitaminů jsou to vitaminy C, E, K, H, B3 a B5.

Mořské řasy

Čistí organismus od toxických látek a zlepšují průchodnost cév. Jsou cenným zdrojem vápníku, zinku, hořčíku, železa, jodu, chromu a sodíku.

Okurky

Díky vysokému obsahu vody a vhodnému poměru draslíku a sodíku přirozeně odvodňují organismus a tím i pročišťují ledviny a orgány odvádějící moč z těla.

Česnek

Zvyšuje obranyschopnost organismu, podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a tlak. Čistí cévy a ničí parazity ve střevech. Je bohatý na vitaminy A, B, C a dále na minerály selen, vápník a jód.

Zázvor

Přírodní „všelék“ má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Zlepšuje trávení a pomáhá odbourávat tuk. Má vliv na celkovou detoxikaci organismu. Léčí potíže spojené se zažíváním a pomáhá při snižování hladiny cholesterolu. Rozproudí krev. Pozor na předávkování. Užívejte ho s mírou.

Zelí

Pročišťuje střeva a působí příznivě proti zácpě. Má schopnost vázat na sebe těžké kovy usazené v trávicím traktu. Ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní mikroflóry.

Zdroj: časopis Vlasta prevention.com healthline.com

Související články