A teď ruku na… prsa

Jak často doma samovyšetření prsou provádíte? A víte vůbec, jak na to? Při tradičním mazlení je možné, že váš partner nahmátne něco nestandardního, malou bulku, zduřeninu. I to je signál, že něco není v pořádku a je třeba zajít k lékaři. Ovšem i vy sama byste měla minimálně jedenkrát měsíčně provést prohlídku pohmatem, abyste případně zachytila příznaky závažné nemoci včas. Nejlepší je samovyšetření provádět 5. až 10. den menstruačního cyklu, pokud už menstruaci nemáte, stanovte si prostě jeden den v měsíci. Často taková zduřeninka nic neznamená, ale někdy se z ní může vylíhnout pekelně nepříjemná záležitost. Rakovina prsu je letitým strašákem a její včasné podchycení může mnohdy doslova zachránit lidský život.

Chodit k lékaři je normální

Pokud tělo nefunguje, jak má, trápí vás bolest, která nepolevuje, hubnete bez příčiny a ztrácíte síly, pak je třeba zajít za lékařem a zjistit proč. Týká-li se nemoc prsou, můžete příznaky poznat i na první pohled. Stoupněte si před zrcadlo, zvedněte ruce nad hlavu a prsa důkladně prozkoumejte. Mají pořád stejný tvar a velikost? Nedoznala pokožka prsou nějakých výraznějších změn, máme na mysli zarudnutí nebo otok prsu, vtažení bradavky nebo krvácení? Pokud nic z toho nevidíte pouhým okem, je třeba přistoupit k prohmatání obou prsou.

U větších prsou začněte polohou vsedě nebo vestoje a potom si lehněte na bok, změní se tak rozložení prsní tkáně a bude se vám lépe hmatat. Začněte krouživými pohyby třemi prsty naplocho, nejdříve zakružte povrchově a potom trošku do hloubky. Třemi prsty pravé ruky prohmatejte celou plochu levého prsu, totéž zopakujte třemi prsty levé ruky u pravého prsu. Prohmatejte prsa celá od podprsenky do podpaží, až ke klíční kosti. Všímejte si nerovností povrchu prsou i bulek uvnitř. Jestliže objevíte nějakou hmatatelnou bulku nebo zduřeninu uzlin v podpaží, k lékaři nekráčejte lehkou chůzí, ale přidejte do kroku. Může jít jen o prkotinu, ale jistota je jistota. Kdyby šlo přece jen o rakovinu prsu a vy jste ji díky samovyšetření odhalila včas, máte reálnou naději na brzké a definitivní uzdravení. A to za těch pár minut před spaním stojí, nemyslíte?

Mamograf není nepřítel

Domácí samovyšetření prsou však nestačí a po 45. roce věku je doporučováno navštěvovat jednou za dva roky screeningovou mamografii, kterou hradí pojišťovna a která dokáže odhalit rakovinu prsu. Ta se v poslední době objevuje i u mladších ročníků, možností je tedy i pravidelné sono prsu. Vyjde na zhruba osm set korun a ideální je zajít na něj jednou za rok. MUDr. Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono, říká: „Dlouhodobě se snažíme vést lidi k prevenci nejrůznějších onemocnění. Na preventivní prohlídky ale pravidelně chodí jen 30 až 40 % Čechů, což je málo. Důležitou součástí prevence je samozřejmě samovyšetření.“

Pořád trochu tápete, jak by mělo vyšetření probíhat? Na stránkách www.sahejtesinane.cz najdete vše důležité včetně námětu pro muže na samovyšetření varlat.

Zdroj: Vlasta.cz, www.sahejtesinane.cz