Plastické operace a estetické zákroky se většinou vnímají jako marnivost a zbytečná touha po dokonalosti. Pokud to navíc s úpravami vzhledu někdo přežene a začne se vymykat přirozenosti, v našich očích může působit poněkud zvláštně. Tím spíš, pokud se jedná o muže. S osobitým klientem, který přitahoval zraky okolí, kamkoli vešel, se setkal MUDr. Libor Kment. „Kdysi za mnou přišel chlapík, vysokoškolsky vzdělaný, s rodinou a dětmi. Jeho problém byl, že si kvůli svému koníčku nechal voperovat prsní implantáty. Nosil rád dámské spodní prádlo a chtěl mít takříkajíc plnější dekolt,“ vysvětluje. S věkem musel ale stále častěji docházet na různá vyšetření a kdekoliv se u doktora svlékl, seběhlo se na něj podívat celé oddělení. "Implantáty jsme mu proto na jeho žádost úspěšně odoperovali a myslím, že mu to dost zlepšilo kvalitu života,“ míní plastický chirurg.

Tu ostatně lékaři v tomto oboru zlepšují často, například když ženám po karcinomu prsu provádí rekonstrukci. "Jedna pacientka se mi po pár letech například ozvala s tím, že se vdala. Prý na tom mám zásluhu i já, protože bez nového prsu by nikdy neměla sebedůvěru začít vztah. Což je velmi smutné, ale o to raději jsem, že jsme jí pomohli,“ vzpomíná pro změnu MUDr. Ondřej Měšťák.

Popel zesnulého mazlíčka navždy u srdce

To jeho otec MUDr. Jan Měšťák, který se věnuje plastické chirurgii na soukromé klinice i ve veřejných zařízeních stejně jako jeho syn, zavzpomínal na jednu velmi bizarní prosbu. „Jednou mi do emailové schránky přišel zvláštní dotaz, email byl ale podepsaný, takže to klientka myslela opravdu vážně. Plánovala augmentaci poprsí a nedávno jí zemřel pes Andy. Chtěla do levého implantátu, tedy nad srdce, dostat jeho popel. Aby ho prý měla navždy u sebe. Zákrok jsme samozřejmě odmítli,“ popisuje zkušený chirurg, jenž za svou dlouholetou praxi stihl nasbírat zkušenosti všude po světě. Pro další z podivných klientek však nemusel daleko. „Kdysi za mnou přišla na konzultaci sedmdesátiletá paní. Byla to bezdomovkyně z Příkop, kterou jsem často potkával cestou na kliniku, která v ulici sídlí. Prosila mě, abych jí odoperoval obličej. Chtěla vypadat mladší, protože se chtěla vdávat,“ vypráví s úsměvem.

Sex se svolením lékaře

Plastický chirurg ale často funguje i jako sexuální poradce. S odlehčenější historkou, kdy pro mnohé klienty neexistuje pracovní doba, se pak podělil také MUDr. Karel Urban. „Opakovaně mi přišla zpráva – obvykle kolem půlnoci – zda pacientce pár dní po operaci udělím souhlas se sexem. Dovedu si představit, jak s partnerem netrpělivě čekali u displeje, co jim odpovím. Většinou se v těchto případech snažím být empatický a skoro vždy souhlas dám, i když s určitými omezeními,“ směje se.

"Jé, dobrý den, pane doktore! Mohl byste na mě jen tak v rychlosti kouknout...?"

A co teprve žádost potenciálních pacientů o konzultaci kdekoli a kdykoli! Lékaři tak vyšetřovali na hodně neobvyklých místech, třeba i na toaletách. Zatímco Jana Měšťáka si kdosi odchytl ve sportovním středisku Univerzity Karlovy v Dobronicích před WC, Ondřej Měšťák pro změnu využil koupelnu u nich doma. Libor Kment pak prováděl konzultaci nového poprsí například na sjezdovce nebo na pláži, povislá oční víčka pak vyšetřoval v autobuse.

Zdroj: vlasta.cz esthe-plastika.cz

Související články