Že muži a ženy uvažují jinak, to asi všichni víme. Proto není úplně překvapením, že důvody k single životu se u nich liší. Psycholog Guido F. Gebauer se ale chtěl dozvědět víc, a proto uspořádal průzkum mezi 1500 svobodnými uživateli seznamovacího portálu Gleichklang. Účastníci byli věkem mezi 18 a 84 roky – v průměru to dalo zhruba padesát let. Z toho 702 bylo žen, 721 mužů a 10 lidí bez genderové identity.

Aby měly výsledky nějakou výpovědní hodnotu, museli účastníci nejdřív svými vlastními slovy popsat, proč jsou svobodní. Nedostali žádné předepsané možnosti. Teprve potom vybírali z daných odpovědí, kterých ale bylo více než sedmdesát. Z toho vyšlo deset nejčastějších důvodů, které se daly statisticky analyzovat.

Těch deset hlavních důvodů bylo: náhoda (životní situace, kterou sami nijak neovlivnili), předchozí vztahové zkušenosti a obavy z nich vyplývající, vysoké nároky na partnera či partnerku, introverze nebo jen zamlklost, spokojenost se svobodným stylem života, jiné priority než vztah, nulová potřeba romantického svazku, zábrany a překážky, potíže v sexu nebo asexualita a konečně polygamie, tedy sklon k nezávazným vztahům pouze sexuální povahy.

Kde je ten pravý

A jak se to lišilo u jednotlivých pohlaví? U žen výrazně dominovaly jiné životní priority než vztah (práce, děti, kamarádky, cestování), předchozí zkušenosti a obavy ze vztahu, vysoké nároky na partnera, spokojenost se svobodným stylem života a nulová potřeba romantického svazku. Na druhou stranu u mužů se výše umístily tyto důvody: zábrany, překážky a polygamní sklony k nezávaznému sexu. Stejně na tom všichni byli u náhody a potíží v sexuální oblasti.

Podle psychologa Guida F. Gebauera potvrdily výsledky průzkumu to, co je už všeobecně známo. Ženy se obecně snadněji srovnávají se svobodným životem, umějí se o sebe samy dobře postarat a nejsou tak zaměřené na hledání nového vztahu. Může to být tím, že hodně žen má negativní předchozí zkušenosti se vztahy, a proto si více užívají výhod samostatného života. A déle „odpočívají“, než se vrhnou do něčeho nového. Zároveň jsou ale ženy nejistější při hledání nového partnera a bojí se znovu zamilovat a usadit.

Nevázaný sex

Muži častěji hned po rozchodu s jednou partnerkou vstupují do nového vztahu a docela dobře se jim to daří. A překvapením není ani fakt, že muži častěji hledají nezávazný sex bez pevného svazku – i to podle psychologa odpovídá ostatním současným psychologickým a sociologickým průzkumům.

Co ale s tou náhodou, která se u obou pohlaví umístila docela vysoko a přes všechny rozdíly muže a ženy spojuje? Gebauer to vysvětluje tím, že hodně svobodných vlastně přesně neví, proč žije bez partnera, a jimi popsaná životní náhoda tak vlastně představuje nejistotu a zmatenost. Koneckonců samotný fakt, že se všichni účastníci přihlásili na seznamovací portál, vypovídá, že nějakého partnera hledají – možná ne na pevný vztah, ale nikdo neví, co na něj čeká hned za příštím rohem.