Psi jsou věrnými a milujícími společníky a ve chvílích, kdy jíme, ještě o to víc. Odolat těm dychtivým očím, které prosí aspoň o jedno malé sousto, je téměř nemožné. Vaši mazlíčci to moc dobře vědí a umí toho patřičně zneužít. Při očním kontaktu se totiž ve vašem těle vyplavuje oxytocin, nebo-li hormon lásky, který se uvolňuje například při pohledu na vlastní děti. Vyděračské zírání byste se ale pro dobro vašeho psa měli naučit ignorovat. Zvířata netráví potravu stejným způsobem jako lidé, a proto je pro ně spousta věcí jedovatá. Podle vrchní ředitelky ASPCA Animal Poison Control Center Tiny Wismer mohou být nežádoucími reakcemi nejen žaludeční potíže, ale dokonce i smrt. Velmi záleží na požitém množství.

Pokud chcete svému psovi přesto dopřát ze svého talíře, zvolte potraviny, které si mohou zdraví chlupáči bezpečně vychutnat, jako například baby karotka, zelené fazolky anebo meloun. Ale všeho s mírou.

Zde je přehled devíti druhů potravin, které by vaši hafíci rozhodně neměli pozřít:

Čokoláda, káva a čaj

Dáváte svým miláčkům čokoládu nebo cokoli, co ji obsahuje? V tom případě okamžitě přestaňte. Obsahuje totiž theobromin, kofein a několik druhů methylxanthinů, které pejskům mohou způsobit zvracení, průjem, lapání po dechu, nadměrnou žízeň a močení, hyperaktivitu, abnormální srdeční rytmus, třes, záchvaty a v některých případech i smrt. Zajímavostí je, že tmavá čokoláda s vyšším obsahem kakaa bývá pro psy ještě nebezpečnější než mléčná nebo bílá. Stejné toxické látky ovšem obsahuje také káva a čaj. Ani ty proto nejsou vhodné.

Cibule, pažitka a česnek

Sedí pod stolem a poulí na vás ta svoje kukadla. Nedáte mu ani ždibíček. Jenže nakonec stejně neodoláte a tak váš pejsek dostane na vylízání aspoň talíř, ať z toho guláše taky něco má. Že máme pravdu? Jenže pochutiny jako cibule, česnek nebo třeba pažitka jsou pro citlivé psí zažívání příliš agresivní a mohou mu způsobit nemálo zdravotních potíží od podráždění žaludku, rozhození trávení až k poškození červených krvinek a anémii. Toxicita však opět záleží na spolykaném množství. Vzhledem k tomu, že česnek bývá občas součástí psího krmiva a pamlsků, malá dávka neuškodí a nemusí nás znervózňovat. Pokud ale váš pes vyčenichá a vylíže celou kořenku, urychleně volejte veterináře.

Hrozny a rozinky

Možná je to překvapivé, ale vhodné pro zvířata, respektive pro psy, nejsou ani hrozny a sušené rozinky. Podle nové studie je toxickou složkou kyselina vinná. Její množství se však liší podle typu hroznů, i podle způsobu pěstování a úrovně zralosti.

Ořechy

I u ořechů si zapamatujte důrazný vykřičník. Ani ty nejsou pro psy vhodné. Obsahují totiž velké množství olejů a tuků, které mohou způsobit zvracení, průjem a potenciálně smrtelný zánět slinivky břišní. Nejvyšším rizikem jsou pak podle doktorky Tiny Wismer makadamové ořechy, které u psů vyvolávají slabost, zvracení, třes, deprese a hypertermii.

Alkoholické nápoje

Doufáme, že opíjet svého psa by snad žádného páníčka nenapadlo, ale přesto někdy naši miláčci v nestřežené chvíli strčí čumák, kam nemají. Alkohol je však pro zvířata prudce toxický a jeho konzumace vyvolává nepříjemné stavy. Proto držte sklenice s nápoji mimo jejich dosah a pro jistotu sesbírejte nedopité zbytky alkoholu například z nízkých stolků, či z těch, které jsou bez dozoru. Naši mazlíčky totiž dokážou být velmi vynalézaví, když chtějí.

Citrusové plody

Stonky, listy, slupky, semena a plody citrusových rostlin obsahují různé množství kyseliny citronové. Jedná se o esenciální olej, který může u psů způsobit podráždění a pokud je požit ve velké dávce, dokonce kolaps centrálního nervového systému. Pozor na to!

Plesnivé jídlo

Hlídejte, aby váš čtyřnohý přítel nepozřel něco plesnivého nebo shnilého. Zkažené potraviny totiž obsahují toxiny způsobující u domácích zvířat žaludeční nevolnosti, silné třesy a záchvaty.

Umělé sladidlo xylitol

Nachází se ve žvýkačkách a cukrovinkách, zubních pastách, doplňcích stravy, pomazánkách, jako je arašídové máslo, dále v pečivu, proteinových tyčinkách, nejrůznějších koktejlech a v mnoha různých produktech bez cukru. Požití xylitolu může vést k mírné žaludeční nevolnosti a zvracení nebo k záchvatům, které během několika dní vygradují k selhání jater. Své pejsky proto před touto složkou chraňte. Jejich trávicí ústrojí na ni není připravené.

Léky

Pro psy jsou nebezpečné jak volně prodejné léky, tak léky na předpis, včetně ibuprofenu, vitamínu D, bylinných doplňků, nikotinových náplastí, antidepresiv, léků na srdce a léků na předpis proti ADHD. Dokonce i léky pro domácí mazlíčky mohou být při předávkování nebezpečné. Další látkou, která je pro psy toxická, je marihuana ve všech jejích formách. Lékárničku bychom proto měli uchovávat na vyvýšeném, uzavřeném místě, kam se chlupáč neprobojuje. Jak se říká, lepší být připraven, než být překvapen.

Pokud přesto máte podezření, že váš pes sežral něco, co neměl, zavolejte co nejdříve veterináři. „Čas může být důležitý a nejlepší je dostat se na pohotovost co nejrychleji, nejlépe ještě dříve, než jídlo opustí žaludek,“ radí doktorka Wismer.

Zdroj: vlasta.cz prevention.com