I když si možná neuvědomujete dopad barev na váš život, pravdou je, že do značné míry ovlivňuje vaše emoce a nálady. Pokud pak dáváte přednost určité barvě nebo se některému odstínu doslova vyhýbáte, odhalí to hodně o vaší osobnosti. Psychologie barev v podstatě zkoumá vliv barev na lidské chování, nálady a to, jaký dojem zanechá na ostatních. Cílem je zjistit, jaká barva ovlivňuje vaše emoce a rozhodnutí, která denně děláte. Může barva skutečně změnit, jak se cítíte? Odborníci na psychologii barev říkají, že ano! Barvy podle nich dokonce ovlivňují metabolismus, krevní tlak, dýchání a podobně. Chcete vědět, co o vás říká vaše oblíbená barva?

Červená

Nosíte nejčastěji červené oblečení? Pak určitě ráda mluvíte a děláte různá prohlášení. Červená je barva energie, vášně, síly, živosti, přitažlivosti a romantiky. Jste odvážná a smyslná a milujete pozornost. Máte ráda pořádek a cítíte se být autoritou, když nosíte červenou barvu. Posiluje vás a dává vám sebevědomí, otevřenost i špetku agresivity. Nosit červenou znamená, že máte silnou vůli a vášnivou povahu, která se nebojí reflektorů. Baví vás žít svůj život.

Černá

Většina žen miluje černou a ve svém šatníku má alespoň jedny černé šaty nebo kalhoty. Pokud však nosíte pouze černou, jste sofistikovaná, sebevědomá a odvážná bytost, která v životě upřednostňuje eleganci a luxus. Jste ochranitelská a trošku tajemná osoba, která hledá moc nebo alespoň miluje pocit, že je mocná. Jste elegantní, autoritativní a někdy zacházíte do extrémů, abyste dosáhla svých cílů.

Růžová

Růžová je tradičně spojována s ženskostí a je barvou bezpodmínečné lásky, výchovy a soucitu. Růžová je romantická barva, která je laskavá a uklidňující. Pokud je tedy váš šatník plný oblečení v různých odstínech růžové, znamená to, že jste soucitná, láskyplná a uklidňující bytost, která je laskavá a něžná a oceňuje pohodlný životní styl. Milovnice růžové se obecně vyhýbají agresi, násilí a krutosti a bývají zranitelné. I když je růžová ženská barva, nemusí to nutně znamenat, že muži tuto barvu nemohou nosit. Když má muž růžovou košili, znamená to, že si je vědom svého mužství a má dostatek sebevědomí.

Žlutá

Barva slunečního svitu je znamením štěstí, optimismu, veselosti a intelektu. Žlutá vám dává pocit kreativity a pozitivně vás naladí. Pokud ráda nosíte žlutou, jste energická, temperamentní, aktivní, vzrušující a většinou máte dobrou náladu. Jste zábavný člověk, který je inteligentní, inspirativní a rád tvrdě pracuje na dokončení jakéhokoli projektu. Nošení žluté pomáhá zvýšit koncentraci a produktivitu. Pokud se tedy potřebujete soustředit, oblékněte si žlutou!

Modrá

Modrá je chladná a uklidňující barva. Nošení modré znamená, že jste sebevědomý, věrný, inteligentní a mírumilovný člověk. Modré oblečení vám dává pocit klidu a kontroly nad každou situací. Jste pozitivní a kreativní jedinec, který žije podle svých vlastních pravidel a zásad. Lidé, kteří milují modrou barvu, jsou nezávislí, chytří a vtipní. Milují se, aniž by byli sobečtí a arogantní. Jste rádi, když se i ostatní lidé kolem vás cítí dobře.

Oranžová

Oranžová je barva energie, ambicí a tepla. Pokud ráda nosíte oranžovou, jste pozitivní člověk. Tato živá barva vám může dodat okamžitou energii a zvednout náladu. Oranžová je považována za teplou a kreativní barvu a je spojována se zábavou. Nošením oranžové říkáte světu, že jste vzrušující a jedinečný člověk, který je energický, žoviální a jehož život je jedna velká party. Jste přátelská bytost, která se cítí šťastná, inspirujete ostatní a hledáte neustále nové možnosti v životě.

Zelená

Zelená barva je spojena s penězi a přírodou. Je to uklidňující odstín, který říká, že jste charismatický a soucitný člověk, který se stará o ostatní. Je to barva uzdravení, velkorysosti a duchovna. Hodně zeleného oblečení znamená, že máte ráda přírodu a jste finančně i duchovně bohatá. Vaše charisma ostatní léčí emocionálně i psychicky. Milovníci zeleně jsou klidní a mají měkké, starostlivé srdce. Jsou také považováni za důvěryhodné a jsou pozitivně naladění. Jste úzce propojena s přírodou a užíváte si aktivní společenský život. Zelená též zvyšuje kreativitu.

Bílá

Je váš šatník plný bílého oblečení? Pak jste nevinný a opravdový člověk, který je plný optimismu. Bílá je barva očištění, čistoty, harmonie, jednoduchosti, odvahy a nových začátků. Jste vyrovnaná a máte dost odvahy, abyste žila podle pravdy. Věříte v nové začátky a máte pozitivní pohled na život. Bílé oblečení naznačuje, že jste nezávislý a spolehlivý tvor, který se vždy snaží o dokonalost.

Hnědá

Jedná se o stabilní a uzemněný odstín, stejně jako je odstín země. Pokud máte rádi hnědé oblečení, pak jste spolehlivý, chytrý a stabilní člověk, který se nepouští do rizika a drží se spíše při zemi. Díky spolehlivosti můžete snadno komunikovat s ostatními, aniž byste někoho zastrašovala. Jste racionální a logická žena, co si před každým rozhodnutím dopřeje čas a vše si nejprve dobře promyslí. Teprve pak bude rozumně jednat. Hnědá je neutrální odstín, což znamená, že zbytečně neodhalujete vlastní emoce před ostatními.

Šedá

Šedá je přechodový odstín a neutrální barva, která říká, že jste vyrovnaná, klidná a bez emocí. Dáváte přednost klidu. Pokud se vám líbí také černá a bílá, jste mírumilovná a sebevědomá. Šedé oblečení naznačuje, že si užíváte sebe a svůj prostor, ačkoli příliš mnoho šedého oblečení ve vás může vyvolat deprese, nedůvěřivost a lhostejnost. Máte nenáročnou povahu a nerada na sebe upoutáváte pozornost. Chcete být nenápadná a zůstat neutrální i ve svých názorech a přesvědčeních.