Jak se kineziologie dívá na strach?

V kineziologii se patologické zatížení strachem vysvětluje jako blok mezi pravou a levou hemisférou. V praxi to znamená, že pokud ve svém životě zakusíme silnou zkušenost spojenou s prožitkem strachu, dojde k zablokování přirozené schopnosti člověka si se strachem poradit. Uvědomíme si to ve chvíli, kdy strach začne ovládat náš život tak, že nemůžeme vykonávat činnosti, které bychom chtěli. Nedovolí nám spát, uvolnit se, chodit mezi lidi, řídit auto, cestovat, navazovat nové partnerské vztahy a podobně. Když traumatická situace z pohledu klienta nedopadne dobře, uzavře se tento zážitek v podvědomí jako nezpracovaná emoce. Pokud je dotyčný znovu vystaven podobné situaci, prožívá strach mnohem intenzivněji a nedokáže racionálně uvažovat.

Jak se dá touto metodou strachu zbavit?

Lidé jsou přesvědčeni o tom, že nemyslet na nepříjemné zážitky je v pořádku. Vše nepříjemné se snažíme zapomenout, potlačit, proto není lehké se na zdroj potíží rozpomenout. V kineziologii dokážeme najít zdroj strachu. K jeho nalezení využíváme takzvaný svalový test. Kineziolog mluví při práci nahlas a klient hledá a identifikuje důvod svých potíží. Potom v rámci odblokování mění ve své mysli nalezený negativní zážitek do pozitivní podoby. Tato technika funguje proto, že mozek nedělá rozdíl mezi představou a skutečností. Vytestované korekce pak pomáhají změněný zážitek v mozku usadit. Výhodou je rychlá pomoc a následná úleva. Často se stává, že k řešení problému pomůže jediné sezení.

Dnes asi všichni prožíváme strach o zdraví, o to, co bude následovat. Může kineziologie pomoci i v tomto případě?

Pokud jsme intenzivně a dlouhodobě vystaveni pocitu ohrožení – strachu – vyplavuje se do organismu stresový hormon kortizol, který připravuje tělo na situaci, kdy si musí vybrat útěk, nebo boj. Co se týká ohrožení koronavirem, ocitáme se v pasti. Není kam utéci a nevíme, s kým bojujeme. Třetí možností, jak se stresu (strachu) zbavit, je vytvořit si nadhled. Ono se to lehce řekne, ale hůř udělá. Velmi doporučuji nedívat se stále na negativní zprávy, které běží v médiích. Zkusme si říct, co nám tato doba přináší pozitivního, a k tomu obrátit svou pozornost. Někdo má čas si číst, někdo konečně může odpočívat, uklidit si doma nebo na zahradě. Zdaleka ne všichni, ale hodně z nás má čas se zastavit a přemýšlet o tom, co bychom u sebe mohli změnit, abychom byli lepšími lidmi a cítili se lépe. A to je vlastně princip kineziologického odblokování, kdy přetváříme negativní pocity do pozitivní podoby.

Co dalšího tak lze vyřešit?

Když jsem se učila pracovat s touto metodou, naše lektorka Miloslava Rutová nám říkala, že se jedná o metodu nekonečných možností. Já jí po celou dobu své praxe dávám za pravdu. Jako téma můžeme zvolit odstraňování stresu, který souvisí s jakýmikoliv potížemi fyzické nebo psychické povahy. Velkou pomoc tato technika nabízí mimo jiné i dětem, které mají problémy s učením, chováním, strachem nebo nejistotou. Studenti často potřebují pomoci zvýšit sebevědomí a pocit vlastní hodnoty, zbavit se depresí a stresu ze zkoušení. Starší lidé přicházejí mimo jiné často s nespavostí, ekzémy nebo bolestmi různých částí těla. Nezpracované negativní emoce mají kromě jiného vliv také na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a nemocí trávicího traktu. Metoda je doplňková, to znamená, že nejde proti současnému zdravotnictví.

ZDROJ: časopis Vlasta, Berunka, https://www.poradna-kineziologie.cz/blog/7-co-je-one-brain-a-jak-tato-metoda-vznikla

Související články