Stres z práce, problémy ve vztahu i negativní emoce spojené s dlouhodobou nespokojeností, například když se vám nedaří zhubnout, anebo řešíte finanční potíže. To vše působí na vaši psychiku, která následně ovlivňuje i fyzickou výkonnost a chuť se v životě posouvat a objevovat. Ba co víc, i váš fyzický zdravotní stav. „Během života si mnoho lidí osvojí postoje, které je deprimují a brání jim ve vlastním rozvoji. Dělají si zbytečné domněnky, které nevedou k ničemu. To často vyvolává pocity úzkosti nebo strach z nadcházejících událostí. To nám zbytečně bere energii, kterou můžeme vkládat do sportu,“ říká fitness trenérka a odbornice přes zdravé stravování Marcela Blechtová.

Zde je pět tipů, jak udržovat svou psychickou a fyzickou kondici v optimální rovině:

1) Sportujte
Pohyb vám do těla vyplaví endorfiny, neboli hormony štěstí, a vy se díky nim budete cítit lépe. Pokud budete cvičit pravidelně, nejen že si nastavíte v životě určitý řád a disciplínu, slastný pocit navíc bude mít dlouhodbý efekt. Jen vydržet! „Pravidelný pohyb posiluje jak fyzickou, tak i psychickou odolnost, budujete si sebedůvěru, vybijete nadbytečnou energii i stres. Lépe budete zvládat agresivitu, která je všude kolem. Také pečujete správně o svaly. Když se začnou zkracovat, dělají problémy. Například ze zkrácených krčních svalů vás může pěkně bolet hlava. A to může prohlubovat stres,“ radí Marcela. Zkrátka když jste v kondici, a když se tělo cítí dobře po fyzické stránce, má to vliv i na stránku psychickou.

2) Zdravě jezte
„I strava má vliv na vaše zdraví, mysl a psychickou kondici. Dobré a zdravé jídlo vám dá mnoho pozitivní energie. Nebudete tolik unavení a zvládnete více věcí udělat i promyslet,“ upozorňuje Marcela Blechtová s tím, že ideální je konzumovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, a to v přiměřeném množství. Pozor na přejídání! Pokud se nacpete, zaděláte si spíš na deprese a výčitky svědomí.

3) Pracujte se svou myslí
Zásadní je také naučit se ovládat své emoce, snažit se udržet mysl v klidu a nenechat se rozhodit nebo vytočit věcmi, které nezměníte. "Myslete více na pozitivní věci, a negativní emoce v sobě zkuste neukládat, nechte je pouze projít. Všude kolem nás se dějí věci, kterým se moc nesmějeme. Ale nechat se jimi deprimovat nikomu nepomůže. Vždycky můžeme nějak pomoci, i když třeba jen trochu, ale i ta zahřeje,“ vysvětluje Blechtová. Změnit přístup můžete i v případě, že se vám něco nepodaří. "Prostě se tomu zasmějte a přemýšlejte nad tím, jak to příště zlepšit a co dobrého si z toho vzít." Dlouhodobá špatná psychika nám totiž může rozjet celou řadu zdravotních neduhů, které, pokud se nehodíme do klidu, nemají šanci zmizet.

4) Dejte sbohem toxickým lidem
Neustále si na něco stěžují, tvrdí, že tohle a tamto nejde, nebo že něco nezvládnou. Také často panikaří, protože celý svět stojí proti nim. Žádají vás o rady, ale ve finále se jimi neřídí, protože najdou milion důvodů, proč to nejde a nakonec si to udělají po svém, protože oni sami všechno vědí nejlépe. Že takového člověka znáte? Tak rychle pryč od něj! Někoho takového přece ve svém životě nepotřebujete. Akorát vám bere drahocennou energii a čas, které byste mohli věnovat někomu jinému. Obklopte se lidmi, kteří jen neberou, ale i dávají, a obohacujte se vzájemně. Mít ve svém životě pozitivně laděné přátele je pro vaši mysl rozhodně zdravější.

5) Dostatečně spěte a omezte modré světlo

Že je spánek pro nuly? Ten, kdo tohle vymyslel, by měl dostat pořádně za uši. Řádný odpočinek je totiž naopak zcela zásadní pro naše celkové fungování. Možná se zvládnete jednou, dvakrát nevyspat, z dlouhodobého hlediska je však nedostatečný spánek průšvih jako vrata. Pokud totiž nebudete dostatečně odpočatí, začnete ztrácet energii, výkonnost a koledujete si o zranění při sportu nebo nemoc. Z nedostatku regenerace také začnete dělat chyby v práci a zvyšuje se pravděpodobnost depresí. Ideální je chodit spát a probouzet se ve stejný čas, doba spánku by měla být 7-8 hodin. „Neusínejte s mobilem, omezte před usínáním sledování televize - nejen kvůli modrému světlu, kvůli němuž pak máme problém usnout, ale také kvůli negativním zprávám. Hororové filmy vám k dobrému spánku také nepřidají. Zkuste před spaním také zhodnotit váš den, a zopakovat si, co se vám dnes podařilo,“ dodává Marcela Blechtová.

Zdroj: prevention.com