Je možné se bát panenky? Zjevně ano. Pupafobie je totiž strach loutek, marionet nebo kloubových panenek, přičemž obavy vyvolává především zdání, že ožívají. A rozhodně se nejedná jen o jakýsi odpor, jde o skutečnou paniku, kdy má dotyčný pocit, že mu jde o život. Dostavuje se bušení srdce, bolesti hlavy, nevolnost, nebo dokonce záchvat.

VIDEO: TOP 10 nejvzácnějších fobií na světě

Zdroj: Youtube

Lidé trpící pupafobií cítí z panenek a loutek, které se navíc vedené lidskou rukou dokážou hýbat a promlouvat hlasem, velké nebezpečí. A co na tom, že jde o pouhou simulaci v rámci loutkového divadla? Pro pupafobiky je tento výjev zkrátka a dobře nepřirozený. Panenky přece nejsou lidé a neměly by mít schopnost se pohybovat.

Pupafobie se objevuje častěji u dětí, výjimkou ale není ani u dospělých. Pokud totiž není včas léčena, jedinec si ji přenese i do pozdějšího věku a tam pak páchá nemalé škody. Složité jsou pak případy, kdy si člověk trpící pupafobií velmi dobře uvědomuje, že je jeho strach iracionální, myšlenky zkreslené a potřeba se marionetám vyhýbat přehnaná, jenže s tím nemůže nic dělat. Takové pocity obvykle ústí v bezmoc a problémy se sebevědomím.

Možná si ve finále řeknete, že pupafobie není až tak vážným problémem, jelikož v běžném životě je přece poměrně snadné se hračkám vyhnout. Jenže chodit kolem loutkových divadel a výloh hračkářství obloukem není řešením. Fobie, která se neléčí, totiž často vede k rozvoji dalších psychických poruch a fobií, a proto je nezbytné požádat o odbornou psychologickou pomoc. Čím dřív, tím líp. Dle specialistů je nejúčinnější kognitivně behaviorální terapie, doprovázená relaxačními technikami ke snížení úzkosti.

Zdroj: vlasta.cz womanmagazine.com

Související články