Na začátek je nutné říct, že racionální výživa není dieta v pravém slova smyslu, nýbrž dlouhodobý způsob stravování. Název pochází z latinského racio, což v překladu znamená rozum, rozumově bychom tedy měli sestavovat i náš jídelníček. To znamená zbytečně nevynechávat některou důležitou složku makroživin, ani se nepřejídat nebo se neobírat na porcích. Zkrátka jíst pravidelně, střídmě, pestře a vyváženě. Toho docílíme pouze stravou složenou z bílkovin, sacharidů i tuků v optimálním poměru a množství a vhodnou přípravou pokrmů. Naopak vyvarovat bychom se měli velkého množství nezdravých tuků, rafinovaného cukru, jednoduchých sacharidů a pochopitelně polotovarům.

VIDEO: Stravovat se zdravě a levně? Jde to!

Zdroj: Youtube

Jak přejít na racionální výživu?

Pozor! Při přechodu na racionální výživu není možné vyloučit určitou potravinou a zároveň ji nenahradit jinou. V takovém případě byste se velmi rychle dostali do energetického deficitu. U hubnutí se to v první chvíli může zdát fajn, ale ve skutečnosti je to dost krátkozraké. Akorát byste pálili svaly a dopracovali se k únavě a nižší výkonnosti. Lidské tělo je prostě chytré a jen tak se ošálit nedá.

Hlavní zásady racionálního stravování

Pokud jste se rozhodli ozdravit svůj jídelníček a chcete to vyzkoušet nenásilnou formou, můžete se inspirovat základními pravidly racionální výživy:

- Pitný režim 2 – 3 litry čisté vody denně.

- Pravidelné a střídmé porce, tzn. minimálně 3 až 6 jídel denně.

- Pokrmy vařit, dusit nebo péct, žádné smažení nebo fritování.

- Omezit sůl na 5 g denně – včetně skryté soli ve výrobcích

Co ANO:

  • Pitný režim 2 – 3 litry denně
  • Celozrnné výrobky
  • Ovoce a zelenina
  • Ryby a mořské plody
  • Mléčné, polotučné a kysané výrobky
  • Luštěniny, semena a ořechy
  • Tuky lisované za studena, zdravé tuky, zřídka máslo a sádlo
  • Bílkoviny (maso, ryby, vejce, luštěniny, sójové a mléčné produkty)

Co NE:

  • Alkohol
  • Sladkosti
  • Pochutiny jako chipsy a tyčinky
  • Polotovary, fast food, hotovky, tučná jídla

Vyzkoušejte chutné recepty podle zásad racionální výživy:

Grilovaný losos se špenátovým soté

Suroviny:

  • 570 g lososového filetu nakrájeného na 4 porce,
  • 250 g mladého špenátu,
  • 1/4 hrnku (60 ml) balzamikového octa,
  • 2 lžíce hnědého cukru,
  • 1 lžička hořčičného prášku,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 velká červená cibule nakrájená na tenké plátky

Postup:

Předehřejte gril. V malé míse smíchejte ocet, hnědý cukr a hořčici. Čtvrtinu směsi natřete na lososa. Grilujte jej, dokud nezbělá (asi 4 až 5 minut), a po 2 minutách ho znovu potřete směsí. Mezitím ve velké pánvi zahřejte olej, na něm osmažte cibuli do světlehněda, pak ji přiklopte a duste doměkka. Poté přidejte špenát a za stálého míchání ho povařte, dokud téměř nezvadne. Dolijte zbývající octovou směs, vše promíchejte a vařte, až omáčka trochu zhoustne (asi 1 minutu). Špenátovou směs rovnoměrně rozdělte na jídelní talíře. Navrch každé porce položte kousek lososa.

Rizoto z hnědé rýže

Suroviny:

  • 1 hrnek (220 g) krátkozrnné nebo střednězrnné hnědé rýže,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky),
  • 1 červená paprika (jemně posekaná bez semínek),
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný),
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy,
  • 3 a 1/2 hrnku (875 ml) kuřecího bujonu,
  • 1/2 hrnku (40 g) strouhaného sýra

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C. Ve velkém kastrolu nebo pekáči rozehřejte olej a na něm asi 3 minuty opékejte papriku a cibuli. Přidejte rýži, česnek a kurkumu a za stálého míchání opékejte, dokud rýže nebude lesklá a smísená s olejem. Rizoto zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pekáč přiklopte a vložte do trouby. Pečte tak dlouho, až se bujon vstřebá a rýže změkne (asi 55 minut). Pak pekáč vyndejte z trouby a rizoto nechte 5 minut odstát. Podávejte je v miskách, posypané sýrem.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta-speciál Rational Diet - How Should We Eat To Stay Fit And Healthy - Doctor Tipster What is the RATIONAL DIET - Plain Truth Magazine (hwalibrary.com)