„Kamila se o sebe vždycky uměla postarat a musím říct, že se v ní tak trochu vidím. Na Lukáše jsme s manželem také pyšní, bydlí od nás jen deset minut pěšky, v podstatě se o nás stará, do toho má dobrou práci a úžasného syna. Jen ta jeho manželka je naprosto příšerná,“ stěžuje si Radka.

Od začátku mi neseděla

„Už od začátku nám bylo jasné, že výběr partnerky mu moc nevyšel. Ale copak můžete zamilovanému klukovi vymlouvat přítelkyni? Nebo ho nedej bože směrovat k jiné ženě? Nikdy jsem se mu do života nepletla a hleděla si svého, a když s něčím přišel sám, rozkrájela bych se. Hodně matek žárlí na své snachy, ale tohle není ten případ. Všechny předchozí přítelkyně mi seděly, ale u téhle od začátku nechápeme, kam dal Lukáš rozum,“ kroutí Radka hlavou.

Utáhla ho na dítě

„Postupem času se z ní vyklubala zlá a nevděčná mrcha, která našeho Lukáše jen využívala. Tomu to došlo bohužel pozdě, už byla těhotná. Aniž by se s Lukášem dohodli, vysadila antikoncepci. Sama jednoho dne přiznala, že si ho chtěla dítětem udržet. Syn je charakter a nenechal by těhotnou přítelkyni v nouzi, tak dokonce kývnul na svatbu. Teď jsou malému čtyři roky a snacha se pochopitelně nezměnila. Umí jen všechno a všechny kritizovat a řídit. Do práce se jí nechce, prý aby malému dávala stoprocentní péči. Stále se do toho Lukášovi nepleteme a tiše trpíme s ním,“ vypráví Radka.

Byli právě v nejlepším

„Nedávno jsem odešla dřív z práce, bolela mě hlava. V předsíni mě zarazily cizí dámské boty. Prošla jsem barák a v pokoji pro hosty načapala Lukáše s cizí ženskou, a to zrovna v nejlepším. On se pochopitelně lekl a já rychle vycouvala. Oba rychle zmizeli a Lukáš se pak dva dny neozval. Třetí den přišel s tím, že se cítil strašně trapně a chtěl by to vysvětlit. Poměr má už delší dobu a je až po uši zamilovaný. Už dávno pochopil, že si nevzal tu správnou, ale kvůli malému se ji bojí opustit. Má strach, že by syna nemohl vůbec vídat, hysterická snacha totiž výborně manipuluje okolím a bůhví, jak by celý rozvod dopadl.

Nechci syna podporovat v nevěře, není to fér a nesnáším zákulisní hry, ale vlastně mu rozumím, s jeho ženou se být nedá. Hrozně ráda bych mu řekla, ať od ní uteče a jde za svým srdcem, ale sama se bojím, jak by to celé mohlo dopadnout, abychom nepřišli o vnoučka. Nevím, jak se zachovat, nechci se do toho motat, ale sama v sobě řeším, jak dál.“

Pohled odborníka: psychoterapeutka Mgr. Marta Mills

Pohled odborníka: psychoterapeutka Mgr. Marta Mills

Je pochopitelné, že celá situace je pro vás jako pro jeho mámu náročná, je těžké vidět, že váš syn není šťastný, a zároveň nechcete rozbít rodinu a přijít o možnost vídat vnuka.

Myslím, že konečné rozhodnutí je a mělo by být jen na vašem synovi a jeho ženě, že vstupovat do jeho současné situace ať tak či onak se nakonec nemusí vyplatit především vám – můžete si nakonec vyčítat, že jste měla zareagovat jinak.

Druhá věc je si se synem otevřeně promluvit, vyslechnout ho a podpořit jeho rozhodnutí, ať už je jakékoliv. Bude-li vědět, že má vaši podporu a pochopení, je možné, že se mu bude rozhodovat jednodušeji, svobodněji.

Je třeba ale být připravena na možnost, že se syn rozhodne kvůli synovi zůstat, a takové rozhodnutí byste měla také respektovat.

Kontakt: https://www.psychoterapie-praha8.cz/marta-mills/