Roli v tom, co lékárník doporučí, hraje nejen věk klienta, ale také to, jaké berete další léky. „V rámci podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitaminu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou konzultujte se svým lékárníkem,“ vysvětluje farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Dlouhodobé užívání

Podpořit imunitu je dobré i ve chvíli, kdy už nějaké onemocnění včetně covidu máte. „Onemocnění koronavirem se můžeme bránit i tehdy, když už se virus dostane do našeho těla. V rámci podpůrné i symptomatické léčby je možné využít účinku lékořice hladké, hořce drsného a výtažku z pelargonie,“ shrnuje možnosti léčby farmaceutka Vranová. Symptomatickou léčbou lékárnice myslí stav, kdy už nemoc propukla.

„K vybudování dostatečné hladiny nespecifické imunity je potřeba užívat pravidelně vybrané přípravky po dobu 3–5 týdnů. Po uplynutí této doby je organismus dostatečně posílen před obdobím zvýšené expozice. S výběrem vhodné podpůrné terapie poradí pacientům lékárník, přičemž doporučujeme v tomto případě primárně vybírat z nabídky léků vydávaných bez předpisu, nikoli ze sortimentu doplňků stravy,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory (ČLnK).

Proč je třeba zhubnout?

Lékárníci připomínají, že velký důraz, co se týče prevence, je třeba dát na ochranu před nákazou používáním ochranných pomůcek, jako jsou roušky a respirátory, dezinfekce a také mytí rukou.

Vhodná jsou i další opatření, která pomohou organismu v lepším boji s případnou infekcí. Doporučuje se doléčit všechny chronické záněty. „Je vhodné doléčit pokud možno všechny chronické záněty, které zbytečně zaměstnávají náš imunitní systém. Pokud trpíte například zánětem močových cest, prostatitidou či zánětem zubů, soustřeďte se nejprve na jejich léčbu,“ upřesňuje další kroky v prevenci viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

A pokud už dlouho oddalujete hubnutí, s koronavirovou pandemií přichází další důvod, proč se snižováním hmotnosti začít. „V případě obézních pacientů dochází k tomu, že umírající tukové buňky vyvolávají chronický zánět mírné intenzity a aktivizují tak prozánětlivé cytokiny. Ty se pak, laicky řečeno, plně nesoustředí na řešení celkových infekcí typu sepse nebo právě infekce covid-19. Stav hubnutí ale zlepšuje všechny metabolické parametry. Není tedy důležité, kolik kilogramů zhubneme, ale jde o samotné nastartování procesu snižování hmotnosti,“ objasňuje závěrem farmaceutka Vranová.

Přehled látek podporujících imunitu

Vitamin D

Pouze jedno procento populace ČR má dostatek vitaminu D ze stravy, studie přitom jednoznačně prokazují vliv jeho nedostatku na snížení obranyschopnosti organismu. Je důležitý pro aktivaci bílých krvinek, konkrétně T-lymfocytů, jejichž úkolem je rozeznat buňky infikované viry nebo jinými vnitrobuněčnými parazity. Denní dávka by neměla překročit 2000 IU (mezinárodních jednotek).

Betaglukany

Preventivní podávaní betaglukanů může ovlivnit projevy virových infekcí a zmírnit jejich průběh. Studie potvrzují, že podávání betaglukanů významně snížilo příznaky chřipkové́ infekce. Je třeba dbát na dostatečnou denní dávku (doporučuje se 250–500 mg) a užívání nalačno.

Zinek

Tento minerál má výrazné antioxidační účinky, díky nimž dochází k ochraně lidských buněk a buněčných membrán před poškozením volnými radikály. Zinek si tělo nedokáže vyrobit, a proto jej musíme přijímat potravou. Doporučuje se v denní dávce 30–50 mg.

Selen

Tento minerál hraje roli při obranyschopnosti organismu. Jde o antioxidant, který v těle vychytává volné radikály, které mohou poškozovat buňky lidského organismu. Jeho doporučená denní dávka je 50–100 mcg. Tu není vhodné zvyšovat, protože přebytek selenu tělu naopak škodí.

Co užívat v případě propuknutí nemoci a jaká je podpůrná léčba

Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. Pro léčbu zvýšené teploty a bolesti se užívají běžně dostupné léčivé přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

Pro léčbu kašle je nutné zajistit dostatečné a kvalitní vykašlávání. Obzvláště u koronavirových infekcí je vhodné zabezpečit důsledné odstraňování hlenu z dýchacích cest, jelikož se tím snižuje riziko sekundárních plicních infekcí. Jako vhodná léčiva se doporučují např. acetylcystein a bromhexin.

Acetylcystein

Toto léčivo má expektorační účinky (podporuje odstraňování hlenu z dýchacích cest), zároveň zvyšuje množství glutathionu (jednoho z nejsilnějších antioxidantů) a následně zlepšuje buněčnou imunitu. Doporučená denní dávka je 1200–1800 mg.

Bromhexin

Snížení viskozity a aktivování řasinkového epitelu podporuje vylučování hlenů. Usnadňuje vykašlávání.

Pro podpůrnou léčbu kašle a dalších příznaků užívejte léčiva dostupná bez předpisu obsahující tyto rostlinné výtažky:

Lékořice hladká (Glycyrrhiza glabra)

Výtažek z této léčivé rostliny obsahuje látku glycyrrhizin, která velmi účinně zabraňuje replikaci, tedy množení virů. Glycyrrhizin u velmi podobné infekce SARS snižoval přilnutí a vniknutí viru do buněk.

K dispozici jsou léčivé přípravky a léčivé čajové směsi nebo individuálně připravovaná Mixtura solvens (směs rozpouštějící hleny).

Výtažek z pelargonie (Pelargonium sidoides)

Antivirový účinek této substance je založen na znemožnění replikace virů. Výtažek zabraňuje množení virů a tak působí proti šíření infekce. Výtažek z pelargonie také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh infekce a zabránit rozvoji sekundární infekce.

Hořec drsný (Gentiana scabra)

Několik studií prokázalo, že extrakt z kořene hořce drsného (Gentiana scabra) potlačuje růst viru SARS-CoV. V ČR je například registrované léčivo obsahující extrakty z kořene hořce žlutého a výtažky dalších rostlin. Studie nebyly sice prováděny přímo na covid-19, ale léčivo může zmírnit průběh onemocnění a zabránit sekundární infekci.