Medvědí šneci
Nadýchané domácí pečivo si zaslouží stejně dobrou náplň, třeba husté medvědí pesto.
Doba přípravy: 30 minut, kynutí 1 hodina, pečení 20 minut
Suroviny na 2 plechy:
- 400 g hladké mouky
- 230 ml podmáslí
- 60 g másla
- 1 velké vejce + na potření
- 2 lžičky instantního droždí
- 2 lžíce medu
- 1 lžička soli
- 50 g parmazánu
- 5 lžic medvědího nebo klasického pesta
Postup:
- Těsto: máslo rozehřejte a nechte zchladnout. V míse smíchejte mouku, najemno nastrouhaný parmazán, droždí, vejce, med a podmáslí, přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte sůl. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte asi 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto znovu propracujte a vyválejte na tenký obdélníkový plát. Potřete ho hustým pistou nebo pestem (asi 1,5 cm kolem okrajů nechte bez náplně) a po delší straně zarolujte. Roládu nakrájejte na plátky, ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut dozlatova. Šneci chutnají skvěle vlahé i studené.
Švédské pečené brambory Hasselback v sýrovobylinkové omáčce
Původně přílohové, na plátky nakrojené brambory si drží původní tvar, při jídle krásně křupnou a uvnitř zůstávají vláčné. My jsme je obohatili o sýrový a bylinkový doprovod, který z nich udělá samostatné jídlo.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 4–6 porcí:
- 600 g brambor
- 100 g sýra Gruyère
- 75 g parmazánu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 300 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvé šalvěje
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání pekáče
Postup:
- Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na tenké plátky. Nedokrajujte je úplně, musí držet tvar. Mezi plátky sem tam vložte lístek šalvěje. Zbylé bylinky a česnek nasekejte nadrobno a vsypte je do misky. Přilijte smetanu, mléko, vmíchejte nastrouhaný parmazán a asi 75 g nastrouhaného sýra Gruyère.
- Pekáček vymažte máslem a naskládejte do něj brambory. Zalijte je směsí, brambory by v ní měly být ponořené asi do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Posypte zbylým sýrem.
- Zakryjte pekáč alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Pak alobal odstraňte a pečte dalších 15–20 minut, aby byly brambory měkké a na povrchu zlatavé. Ihned podávejte.
Zeleninový salát s jarní zálivkou
Slaná granola je originální způsob, jak salátu složenému ze zimních surovin i prvních křehkých jarních výhonků dodat zajímavou strukturu.
Doba přípravy: 45 minut, příprava granoly 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 hrst kadeřávku
- 150 g mixu salátových listů
- 1/4 hlávky malého červeného zelí
- 100 g stonkové brokolice
- 1 svazek ředkviček
- 1 mrkev
- 1 malé avokádo
- 1 hrst naklíčeného munga
- 1 hrst naklíčené řepy
- 1 hrst naklíčené ředkvičky
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl
Zálivka:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl
- pepř
Slaná granola:
- 50 g ovesných vloček
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g slunečnicových semínek
- 30 g dýňových semínek
- 15 g konopných semínek
- 1 lžička drcených fenyklových semínek
- chilli vločky podle chuti
- 1 malý bílek
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžička medu
- sůl
- pepř
Postup:
- Granola: ve velké míse smíchejte všechny suroviny a vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20–30 minut, během pečení občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout.
- Všechny suroviny na zálivku prošlehejte nebo rozmixujte dohladka. Kadeřávek a brokolici minutku blanšírujte (přelijte vroucí vodou a pak hned zchlaďte ve studené, aby se zastavil zbytkový var a kadeřávek zůstal krásně zelený). Zelí nakrouhejte na nudličky, vsypte do misky, osolte a promněte, aby zkřehlo. Mrkev škrabkou nakrájejte na tenké proužky, avokádo na kostičky, ředkvičky rozpulte, salátové listy operte.
- Potom zeleninu vsypte do mísy, přidejte nasekané bylinky, klíčky, přilijte zálivku a jemně promíchejte. Podávejte posypané slanou granolou.
Slané chuťovky s mladým hráškem a mátou
V obchodech už jsou zelené lusky mladého hrášku běžně k mání. Co je zkombinovat s mátou?
Doba přípravy: 35 minut, pečení 20 minut
Suroviny na 3 porce:
- 200 g pomazánkového másla
- 2 lžíce tučné zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 balení rozváleného lístkového těsta
- 150 g mladého cukrového hrášku
- hrst lístků baby špenátu
- 1 snítka čerstvé máty
- kozí sýr na posypání
- sůl
- mletý bílý pepř
Postup:
- Pomazánkové máslo dobře promíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem, pepřem a solí. Lístkové těsto rozviňte na plechu. Rozdělte ho na 6 stejně velkých čtverců. Do středu vložte trochu pomazánky a rozetřete.
- Asi třetinu očištěného hrášku, špenátu a máty odložte na ozdobu. Zbytek rozdělte na čtverce a jejich okraje zahněte. Všechny kousky uložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 15 až 20 minut. 3. Po upečení a mírném vychladnutí ozdobte zbylým čerstvým hráškem a pár lístky špenátu a máty. Posypte rozdrobeným kozím sýrem.
Cizrnové placky s bylinkami a pestem
Oříškově chutnající cizrna je skvělá surovina, proto tyhle placičky určitě sklidí úspěch. Chcete-li se vyhnout smažení, můžete je upéct v troubě.
Doba přípravy: 15 minut, smažení 10 minut
Suroviny na 8 porcí:
- 400 g cizrny v konzervě
- velká hrst koriandru
- 2 vejce
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky soli
- trocha oleje na smažení
Postup:
- Cizrnu propláchněte a nechte odkapat.
- Rozmixujte ji nebo rozmačkejte, přidejte nadrobno nakrájený koriandr, koření, sůl, prolisovaný česnek a vejce.
- Tvořte menší placky, které v rozpálené, vymaštěné pánvi postupně smažte dokřupava 3–4 minuty z každé strany.
Zdroj: časopis Vlasta - speciál časopis Gurmet