Chuťovky se zelenými bylinkami: Zkuste medvědí šneky, slanou granolu či švédské brambory

Monika Franková | 28. 3. 2023

Aromatický medvědí česnek, právě vyrostlý šnytlík, mladé pampelišky a kopřivy, klíčky či čerstvé lístky dalších zelených bylinek... Pochutnejte si!

Medvědí šneci

Nadýchané domácí pečivo si zaslouží stejně dobrou náplň, třeba husté medvědí pesto.

Doba přípravy: 30 minut, kynutí 1 hodina, pečení 20 minut

Suroviny na 2 plechy:

  • 400 g hladké mouky
  • 230 ml podmáslí
  • 60 g másla
  • 1 velké vejce + na potření
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • 50 g parmazánu
  • 5 lžic medvědího nebo klasického pesta
Zdroj: Youtube

Postup:

  1. Těsto: máslo rozehřejte a nechte zchladnout. V míse smíchejte mouku, najemno nastrouhaný parmazán, droždí, vejce, med a podmáslí, přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte sůl. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte asi 1 hodinu kynout.
  2. Vykynuté těsto znovu propracujte a vyválejte na tenký obdélníkový plát. Potřete ho hustým pistou nebo pestem (asi 1,5 cm kolem okrajů nechte bez náplně) a po delší straně zarolujte. Roládu nakrájejte na plátky, ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut dozlatova. Šneci chutnají skvěle vlahé i studené.

Švédské pečené brambory Hasselback v sýrovobylinkové omáčce

Původně přílohové, na plátky nakrojené brambory si drží původní tvar, při jídle krásně křupnou a uvnitř zůstávají vláčné. My jsme je obohatili o sýrový a bylinkový doprovod, který z nich udělá samostatné jídlo.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 600 g brambor
  • 100 g sýra Gruyère
  • 75 g parmazánu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvé šalvěje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání pekáče

Postup:

  1. Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na tenké plátky. Nedokrajujte je úplně, musí držet tvar. Mezi plátky sem tam vložte lístek šalvěje. Zbylé bylinky a česnek nasekejte nadrobno a vsypte je do misky. Přilijte smetanu, mléko, vmíchejte nastrouhaný parmazán a asi 75 g nastrouhaného sýra Gruyère.
  2. Pekáček vymažte máslem a naskládejte do něj brambory. Zalijte je směsí, brambory by v ní měly být ponořené asi do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Posypte zbylým sýrem.
  3. Zakryjte pekáč alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Pak alobal odstraňte a pečte dalších 15–20 minut, aby byly brambory měkké a na povrchu zlatavé. Ihned podávejte.
Jak zužitkovat zbytek guláše: Připravte ďábelské topinky, pastýřský koláč nebo polévku
Recepty

Jak zužitkovat zbytek guláše: Připravte ďábelské topinky, pastýřský koláč nebo polévku

Zeleninový salát s jarní zálivkou

Slaná granola je originální způsob, jak salátu složenému ze zimních surovin i prvních křehkých jarních výhonků dodat zajímavou strukturu.

Doba přípravy: 45 minut, příprava granoly 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 hrst kadeřávku
  • 150 g mixu salátových listů
  • 1/4 hlávky malého červeného zelí
  • 100 g stonkové brokolice
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 mrkev
  • 1 malé avokádo
  • 1 hrst naklíčeného munga
  • 1 hrst naklíčené řepy
  • 1 hrst naklíčené ředkvičky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Zálivka:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl
  • pepř
Jak na nadýchané domácí tiramisu s cukrářskými piškoty. Zkuste klasiku či kokosové s koňakem
Recepty

Jak na nadýchané domácí tiramisu s cukrářskými piškoty. Zkuste klasiku či kokosové s koňakem

Slaná granola:

  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g dýňových semínek
  • 15 g konopných semínek
  • 1 lžička drcených fenyklových semínek
  • chilli vločky podle chuti
  • 1 malý bílek
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Granola: ve velké míse smíchejte všechny suroviny a vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20–30 minut, během pečení občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout.
  2. Všechny suroviny na zálivku prošlehejte nebo rozmixujte dohladka. Kadeřávek a brokolici minutku blanšírujte (přelijte vroucí vodou a pak hned zchlaďte ve studené, aby se zastavil zbytkový var a kadeřávek zůstal krásně zelený). Zelí nakrouhejte na nudličky, vsypte do misky, osolte a promněte, aby zkřehlo. Mrkev škrabkou nakrájejte na tenké proužky, avokádo na kostičky, ředkvičky rozpulte, salátové listy operte.
  3. Potom zeleninu vsypte do mísy, přidejte nasekané bylinky, klíčky, přilijte zálivku a jemně promíchejte. Podávejte posypané slanou granolou.
Jak na nadýchané palačinky: Zkuste sladké, slané, zapečené i bylinkové do polévky
Recepty

Jak na nadýchané palačinky: Zkuste sladké, slané, zapečené i bylinkové do polévky

Slané chuťovky s mladým hráškem a mátou

V obchodech už jsou zelené lusky mladého hrášku běžně k mání. Co je zkombinovat s mátou?

Doba přípravy: 35 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 3 porce:

  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce tučné zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení rozváleného lístkového těsta
  • 150 g mladého cukrového hrášku
  • hrst lístků baby špenátu
  • 1 snítka čerstvé máty
  • kozí sýr na posypání
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

  1. Pomazánkové máslo dobře promíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem, pepřem a solí. Lístkové těsto rozviňte na plechu. Rozdělte ho na 6 stejně velkých čtverců. Do středu vložte trochu pomazánky a rozetřete.
  2. Asi třetinu očištěného hrášku, špenátu a máty odložte na ozdobu. Zbytek rozdělte na čtverce a jejich okraje zahněte. Všechny kousky uložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 15 až 20 minut. 3. Po upečení a mírném vychladnutí ozdobte zbylým čerstvým hráškem a pár lístky špenátu a máty. Posypte rozdrobeným kozím sýrem.

Cizrnové placky s bylinkami a pestem

Oříškově chutnající cizrna je skvělá surovina, proto tyhle placičky určitě sklidí úspěch. Chcete-li se vyhnout smažení, můžete je upéct v troubě.

Doba přípravy: 15 minut, smažení 10 minut

Suroviny na 8 porcí:

  • 400 g cizrny v konzervě
  • velká hrst koriandru
  • 2 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • trocha oleje na smažení
Jarní pečínky s bylinkami: Zkuste medové kotletky se šalvějí nebo králíka na žampionech
Recepty

Jarní pečínky s bylinkami: Zkuste medové kotletky se šalvějí nebo králíka na žampionech

Postup:

  1. Cizrnu propláchněte a nechte odkapat.
  2. Rozmixujte ji nebo rozmačkejte, přidejte nadrobno nakrájený koriandr, koření, sůl, prolisovaný česnek a vejce.
  3. Tvořte menší placky, které v rozpálené, vymaštěné pánvi postupně smažte dokřupava 3–4 minuty z každé strany.

Zdroj: časopis Vlasta - speciál časopis Gurmet

Dala jsem přednost muži před vlastními dětmi. Teď toho lituji, zůstala jsem sama a bez peněz
Příběhy

Dala jsem přednost muži před vlastními dětmi. Teď toho lituji, zůstala jsem sama a bez peněz

Od mala trpí epilepsií, porodila však tři zdravé děti. Důležitá je správná léčba
Zdraví

Od mala trpí epilepsií, porodila však tři zdravé děti. Důležitá je správná léčba

Noc na Karlštejně slaví 50 let! Co jste o muzikálu nevěděli? Nemocný Marvan i turisté v záběru
Inspirace

Noc na Karlštejně slaví 50 let! Co jste o muzikálu nevěděli? Nemocný Marvan i turisté v záběru

KVÍZ: Jak dobře znáte filmové role Oldřicha Nového? Otestujte se
Inspirace

KVÍZ: Jak dobře znáte filmové role Oldřicha Nového? Otestujte se

Tagy bylinky plech surovina