Medvědí šneci

Nadýchané domácí pečivo si zaslouží stejně dobrou náplň, třeba husté medvědí pesto.

Doba přípravy: 30 minut, kynutí 1 hodina, pečení 20 minut

Suroviny na 2 plechy:

  • 400 g hladké mouky
  • 230 ml podmáslí
  • 60 g másla
  • 1 velké vejce + na potření
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • 50 g parmazánu
  • 5 lžic medvědího nebo klasického pesta
Zdroj: Youtube

Postup:

  1. Těsto: máslo rozehřejte a nechte zchladnout. V míse smíchejte mouku, najemno nastrouhaný parmazán, droždí, vejce, med a podmáslí, přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte sůl. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte asi 1 hodinu kynout.
  2. Vykynuté těsto znovu propracujte a vyválejte na tenký obdélníkový plát. Potřete ho hustým pistou nebo pestem (asi 1,5 cm kolem okrajů nechte bez náplně) a po delší straně zarolujte. Roládu nakrájejte na plátky, ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut dozlatova. Šneci chutnají skvěle vlahé i studené.

Švédské pečené brambory Hasselback v sýrovobylinkové omáčce

Původně přílohové, na plátky nakrojené brambory si drží původní tvar, při jídle krásně křupnou a uvnitř zůstávají vláčné. My jsme je obohatili o sýrový a bylinkový doprovod, který z nich udělá samostatné jídlo.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 1 hodina

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 600 g brambor
  • 100 g sýra Gruyère
  • 75 g parmazánu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvé šalvěje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání pekáče

Postup:

  1. Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na tenké plátky. Nedokrajujte je úplně, musí držet tvar. Mezi plátky sem tam vložte lístek šalvěje. Zbylé bylinky a česnek nasekejte nadrobno a vsypte je do misky. Přilijte smetanu, mléko, vmíchejte nastrouhaný parmazán a asi 75 g nastrouhaného sýra Gruyère.
  2. Pekáček vymažte máslem a naskládejte do něj brambory. Zalijte je směsí, brambory by v ní měly být ponořené asi do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Posypte zbylým sýrem.
  3. Zakryjte pekáč alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Pak alobal odstraňte a pečte dalších 15–20 minut, aby byly brambory měkké a na povrchu zlatavé. Ihned podávejte.

Zeleninový salát s jarní zálivkou

Slaná granola je originální způsob, jak salátu složenému ze zimních surovin i prvních křehkých jarních výhonků dodat zajímavou strukturu.

Doba přípravy: 45 minut, příprava granoly 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 hrst kadeřávku
  • 150 g mixu salátových listů
  • 1/4 hlávky malého červeného zelí
  • 100 g stonkové brokolice
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 mrkev
  • 1 malé avokádo
  • 1 hrst naklíčeného munga
  • 1 hrst naklíčené řepy
  • 1 hrst naklíčené ředkvičky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Zálivka:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl
  • pepř

Slaná granola:

  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g dýňových semínek
  • 15 g konopných semínek
  • 1 lžička drcených fenyklových semínek
  • chilli vločky podle chuti
  • 1 malý bílek
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Granola: ve velké míse smíchejte všechny suroviny a vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20–30 minut, během pečení občas promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout.
  2. Všechny suroviny na zálivku prošlehejte nebo rozmixujte dohladka. Kadeřávek a brokolici minutku blanšírujte (přelijte vroucí vodou a pak hned zchlaďte ve studené, aby se zastavil zbytkový var a kadeřávek zůstal krásně zelený). Zelí nakrouhejte na nudličky, vsypte do misky, osolte a promněte, aby zkřehlo. Mrkev škrabkou nakrájejte na tenké proužky, avokádo na kostičky, ředkvičky rozpulte, salátové listy operte.
  3. Potom zeleninu vsypte do mísy, přidejte nasekané bylinky, klíčky, přilijte zálivku a jemně promíchejte. Podávejte posypané slanou granolou.

Slané chuťovky s mladým hráškem a mátou

V obchodech už jsou zelené lusky mladého hrášku běžně k mání. Co je zkombinovat s mátou?

Doba přípravy: 35 minut, pečení 20 minut

Suroviny na 3 porce:

  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce tučné zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení rozváleného lístkového těsta
  • 150 g mladého cukrového hrášku
  • hrst lístků baby špenátu
  • 1 snítka čerstvé máty
  • kozí sýr na posypání
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

  1. Pomazánkové máslo dobře promíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem, pepřem a solí. Lístkové těsto rozviňte na plechu. Rozdělte ho na 6 stejně velkých čtverců. Do středu vložte trochu pomazánky a rozetřete.
  2. Asi třetinu očištěného hrášku, špenátu a máty odložte na ozdobu. Zbytek rozdělte na čtverce a jejich okraje zahněte. Všechny kousky uložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 15 až 20 minut. 3. Po upečení a mírném vychladnutí ozdobte zbylým čerstvým hráškem a pár lístky špenátu a máty. Posypte rozdrobeným kozím sýrem.

Cizrnové placky s bylinkami a pestem

Oříškově chutnající cizrna je skvělá surovina, proto tyhle placičky určitě sklidí úspěch. Chcete-li se vyhnout smažení, můžete je upéct v troubě.

Doba přípravy: 15 minut, smažení 10 minut

Suroviny na 8 porcí:

  • 400 g cizrny v konzervě
  • velká hrst koriandru
  • 2 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • trocha oleje na smažení

Postup:

  1. Cizrnu propláchněte a nechte odkapat.
  2. Rozmixujte ji nebo rozmačkejte, přidejte nadrobno nakrájený koriandr, koření, sůl, prolisovaný česnek a vejce.
  3. Tvořte menší placky, které v rozpálené, vymaštěné pánvi postupně smažte dokřupava 3–4 minuty z každé strany.

Zdroj: časopis Vlasta - speciál časopis Gurmet

Související články