Pohanka s hummusem a pečenou mrkví
Chutné a výživné jídlo, které nezatíží ani trávení, ani peněženku, představuje spojení hummusu, mrkve a pohanky – tahle bezlepková superpotravina a dobrý zdroj kvalitních bílkovin je plná antioxidantů a minerálů, obsahuje rutin i hodně vlákniny. Navíc má nízký glykemický index.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce:
- 280 g pohanky
- 1 velká cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 svazky mrkví
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- klíčky k podávání
Hummus:
- 670 g sterilované cizrny
- 4 lžíce tahini
- 3 lžíce olivového oleje + podávání
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- 1/2 lžičky soli
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte). Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen „starou“ skladovanou, nakrájejte ji šikmo asi na 2 cm velké špalíčky. Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým sirupem a osolte. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch mírně nezkaramelizuje.
2. Připravte si hummus. Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli, česnek a 125 ml nálevu z konzervy či vody mixujte tak dlouho, dokud není směs hladká. Před podáváním ji můžete posypat oblíbeným kořením (například mletým římským kmínem nebo uzenou paprikou) a zalít olivovým olejem.
3. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce, zalijte 500 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud není pohanka měkká a nevstřebá všechen vývar. Neměli byste ji ale rozvařit, musí zůstat na skus. Podle potřeby přilijte trochu vody nebo vývaru.
4. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není měkká. Poté ji i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky. Na talíře nandejte pohanku, na ni hummus, pak několik kousků mrkve a jídlo posypte čerstvými klíčky.
Polévka miso
Suroviny na tuto polévku koupíte v obchodech se zdravou výživou, ale dají se sehnat i ve větších obchodech v koutcích asijské kuchyně nebo v asijských večerkách.
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut luhování vývaru a lisování tofu
Suroviny na 4 porce:
Vývar:
- 90 g světlé pasty miso (misoshiru)
- 5 kusů řasy kombu (asi 10 cm²)
- 7 větších sušených hub šitake
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 cm čerstvého zázvoru
- šťáva z 1 limety
Polévka:
- 500 g pevného tofu
- 300 g čerstvých hub šitake
- 500 g nudlí soba
- 100 g baby špenátu
- 5 jarních cibulek
- 1 velká hrst naklíčeného munga
- 3 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky omáčky sriracha
- opražený bílý a černý sezam k podávání
Postup:
1. Dejte lisovat tofu, aby pustilo přebytečnou vodu, lépe se opékalo a drželo tvar. Nejlépe to jde tak, že kostku vložíte mezi dva přiléhající talíře a ten horní zatížíte. Lisujte zhruba 30 minut, vodu z tofu pak vylijte.
2. Vývar: do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi 30 minut louhovat. (Mezitím připravte věci na zbytek polévky.) Pak vývar přeceďte. Odměřte pastu miso, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetovou šťávu a sójovou omáčku, dokud nedosáhnete požadované chuti.
3. Troubu předehřejte na 200 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na plátky, dejte do mísy, zalijte 1–2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sójové omáčky. Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte srirachu. Promíchejte, aby se plátky obalily. Tofu naskládejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení otočte.
4. Šitake zbavte nožiček, větší houby pokrájejte. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi sójové omáčky. Pečte v troubě 12–15 minut, houby by měly změknout a rozvonět se.
5. Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a nudle soba uvařte podle návodu (vaří se 2–4 minuty, poté se scedí a propláchnou studenou vodou, aby se neslepily). Rozdělte je do misek.
6. Opražte nasucho sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru změkne sám. Pokud mezitím vývar vychladl, přihřejte ho, ale nenechte vřít, pasta miso se nesmí vařit. Horkým vývarem zalijte nudle a nechte strávníky, ať si do misek naskládají tofu, houby, pokrájenou jarní cibulku, špenát, naklíčené mungo a sezam podle chuti.
Veganská čokoládová pěna
Nálev ze sterilované cizrny vegani nevylévají, lze z něj totiž vykouzlit sníh, který si s tím z bílků nezadá. Obsah nálevu v plechovce bývá různý, z jedné získáte asi 50 ml, ale pozor, aby neobsahoval příliš mnoho soli.
Doba přípravy: 30 minut + 6 hodin chlazení
Suroviny na 4 porce:
- 100 ml nálevu z plechovky cizrny
- 200 g hořké čokolády (min. 70%)
- 100 g moučkového cukru
- maliny a borůvky na ozdobu
- čokoládové hobliny k podávání
Postup:
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Nálev z cizrny slijte do mísy a vyšlehejte do pevného sněhu. Samotné šlehání zabere ve výkonném robotu 10-20 minut, sníh musí být dobře vyšlehaný. Pomalu, po lžičkách, zašlehejte moučkový cukr.
2. Vychladlou čokoládu pomalu přilévejte do mísy a zašlehávejte do sněhu. Čokoláda musí být zchladlá na pokojovou teplotu. Nalijete-li ji příliš teplou nebo moc rychle, sníh spadne a už nedocílíte nadýchané pěny.
3. Hotovou pěnu dejte do skleniček a nechte alespoň 6 hodin chladit. Pak ozdobte malinami, borůvkami nebo jakýmkoli kyselejším ovocem a přidejte čokoládové hobliny na ozdobu.
Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet.