Jarní pečínky s bylinkami: Zkuste medové kotletky se šalvějí nebo králíka na žampionech
Jaro a Velikonoce jsou tu coby dup, tak proč se neporozhlédnout po nějakém novém lahodném receptu na jarní pečínky? Vždyť maso mělo v tomto období na stolech místo hlavně proto, že hody následovaly po období půstu.
Smažené kotletky se šalvějí a medovojablečným kabátkem
Vepřové nasladko je osvědčená staročeská kombinace. A když už, tak volme české vepřové s českým medem, českými jablky a českými bramborami... Co by se k sobě hodilo lépe?
Doba přípravy: 25 minut, 60 minut pečení
Suroviny na 4 porce:
- 12 menších brambor
- 800 g vepřových kotletek (ideálně 4 kusy s kůží)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 snítky šalvěje
- 1 cibule
- 4 lžíce medu
- 6 lžic jablečného pyré
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °c. Brambory ve slupce omyjte, trochu osušte a na pár místech je propíchejte vidličkou. Do mělké misky nasypte sůl. Každou bramboru oválejte v soli ze všech stran. Umístěte je na rošt doprostřed trouby a asi 1 hodinu pečte. Že jsou hotové, poznáte tak, že brambory zmáčknete a ony prasknou. Můžete je i naříznout, každopádně slupka by měla být křupavá. Pokud není, nechte je péct dalších 10 minut. Upečené brambory z trouby vyndejte, ale otevřete je až těsně před servírováním.
Ostrým nožem odřežte z kotlet kůži s trochou sádla. Každý pruh kůže ještě rozkrojte podélně. Kotlety potřete z obou stran olivovým olejem a dobře osolte a opepřete. Totéž udělejte s odřezky kůže. Olivovým olejem potřete i lístky šalvěje. Cibuli nakrájejte na kolečka.
Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu a vhoďte na ni proužky kůže a kolečka cibule. Smažte je tak dlouho, až budou křupavé, pak je vyjměte a dejte stranou. Položte na pánev kotlety a z každé strany je pečte 4-5 minut, až chytnou barvu.
Přidejte na pánev šalvějové lístky. Restujte je asi 30 vteřin, dokud nebudou křupavé, pak je přendejte na talíř. Na kotlety naneste lžičkou med, rozetřete ho a přidejte vrstvu jablečného pyré. Kotletu párkrát obraťte, aby se med i pyré nachytaly na obě strany. Nebojte se maso na pánvi nechat dostatečně dlouho, aby získalo krásnou tmavou barvu a lepkavý povrch. Kotlety přesuňte na talíř a nechte ještě 1-2 minuty odpočinout.
Do výpeku z masa přidejte dvě lžíce jablečného pyré a máslo. Krátce prohřejte, ale už nevařte!
Kotletky podávejte s omáčkou, ozdobené šalvějí a spirálkou opečené kůže a s „otevřenými“ bramborami posypanými opečenou cibulkou.
Králík dušený na bylinkách
Marinování v bylinkovém vývaru je postup, který masu dodá fantastickou chuť a křehkost. Hodí se i na přípravu jehněčího, telecího nebo pevnější drůbeže. Bylinky přizpůsobte druhu masa i receptu.
Doba přípravy: 1 hodina, vaření vývaru 30 minut, marinování přes noc
Suroviny na 4 porce:
- 400 g tagliatelle
- 4-8 králičích stehen
- 100 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 8 malých šalotek
- 400 ml bylinkového vývaru
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 2 snítky čerstvého estragonu
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce řepkového oleje
- mouka na zaprášení
- sůl
- pepř
Bylinkový vývar:
- 1 l vody
- 1 malý svazek čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého estragonu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček jalovce
- 500 ml bílého vína
Postup:
Bylinkový vývar: do hrnce dejte všechny suroviny kromě vína, přiveďte je k varu a vařte asi 15 minut. Pak přidejte víno a zprudka vařte, dokud se neodvaří alespoň třetina tekutiny. Nálev nechte zchladnout a naložte do něj králíka. Marinujte přes noc.
Druhý den králíka osušte (vývar zatím uschovejte), osolte, opepřete a zaprašte moukou. V hrnci rozpalte polovinu oleje a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, rozpalte zbylý olej a orestujte. Pak přidejte králíka, podlijte bylinkovým vývarem a přidejte bylinky. Duste asi 30 minut, dokud maso nezměkne.
Před koncem dušení orestujte na másle žampiony a šalotky a přidejte je k masu. Stačí na posledních 5-10 minut. Uvařte tagliatelle. Králíka podávejte přelitého omáčkou s těstovinami, šalotkami a žampiony.
Zdroj: časopis Vlasta Spring recipes - BBC Food