Zajíc cibulář

Recept lze použít i na přípravu králíka, ale pokud seženete zajíce, pak teprve slanina, koření a dlouhé dušení s cibulí správně podtrhnou specifickou chuť zaječího masa. Nezapomeňte ale zvěřinu nechat nejdřív důkladně odležet.

Doba přípravy: 30 minut, vaření 1–3 hodiny

Suroviny na 2 porce: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 2 zaječí zadní stehna
  • 150 g slaniny 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 větší cibule 
  • vývar na podlití 
  • 6 kuliček pepře 
  • 1 bobkový list 
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička hladké mouky 
  • 1 lžička másla 
  • sůl 

Postup:

1. Maso důkladně prošpikujte na proužky pokrájenou a hodně vychlazenou slaninou a dobře ho osolte.

2. Zbylou slaninu pokrájejte na drobné kostičky, vyškvařte je, přidejte máslo a na klínky nakrájenou cibuli. V tomto základu ze všech stran opečte maso. Podlijte (nejlépe vývarem), vsypte koření a vlijte ocet (pro odstranění pro někoho nepříjemného „pachu“ zvěřiny). Zakryté poduste do poloměkka, asi hodinu (u zvěřiny není možné uvést přesný čas, protože doba přípravy závisí na stáří každého zvířete, králík potřebuje méně času).

3. Posledních 15 až 20 minut za častého přelévání šťávou dopečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Šťávu zahustěte moukou promíchanou s kouskem másla, povařte, odstraňte koření a podávejte. Jako příloha se hodí brambory, přidat můžete i zavařené brusinky.

Čtěte také

Špecle, slanina, sýr, cibulka... Prostě klasika

Čtěte také

Špecle? Typické bavorské jídlo chutná s kuřetem na paprice nebo se sýrem

Irský coddle

Tradiční irské jídlo se sice obvykle dusí v hrnci podobně jako náš guláš, ale pojďme zkusit trochu jinou, zapečenou variantu.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 500 g brambor 
  • 4–6 vepřových klobásek 
  • 1 velká cibule 
  • 50 g anglické slaniny 
  • 2 hrsti krup 
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce rostlinného oleje 
  • 1 bobkový list
  • 1 hrst hladkolisté petrželky 
  • sůl

Postup:

1. Celé brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka (pokud mají pěknou, nepříliš silnou slupku, ani je neloupejte, stačí je jen pořádně vydrhnout). Kroupy propláchněte a uvařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na klínky. V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje a orestujte slaninu, pak přidejte i klobásky a zprudka je opečte. Vyjměte je, v pánvi rozpalte další lžíci oleje, pokud je to třeba, a orestujte cibuli.

2. Uvařené brambory nakrájejte na plátky, a pokud chcete, také je zprudka opečte. Nakonec je spolu s cibulí, slaninou a klobásami dejte do pekáčku, přidejte bobkový list, vývar a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut, aby se všechny chutě spojily a z vývaru se stal skvělý výpek. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi