Cukrářské piškoty
Domácí cukrářské piškoty – savoiardi – upečete bleskurychle. Stačí na to základní suroviny, které máte doma. Savoiardi využijete na přípravu řady dezertů, od charlotty až po tiramisu. Výborné jsou i namočené do kávy nebo horké čokolády. Ve vzduchotěsné nádobě je můžete skladovat i víc než měsíc.
Suroviny:
- 3 vejce
- 75 g cukru krupice
- 90 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- moučkový cukr na posypání
- Troubu předehřejte na 180 °C a k ruce si připravte dva plechy vyložené pečicím papírem, protože těsto na piškoty připravíte během chvíle. Oddělte bílky a žloutky ze tří vajec, bílky šlehejte vysokou rychlostí. Jakmile se vytvoří náznak sněhu, za stálého šlehání přisypte 75 g cukru krupice a vyšlehejte do lesklého tuhého sněhu.
- Žloutky lehce našlehejte vidličkou a opatrně vmíchejte do sněhu. Nakonec do mísy prosejte 90 g hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu a lehce promíchejte. Získáte nadýchané hladké těsto. Naplňte jím zdobicí sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkejte tenké proužky. Posypte je moučkovým cukrem, nechte 5 minut odstát, aby se cukr vstřebal, a posypte ještě jednou (cukr se postará o typickou křupavou krustu). Pečte asi 15 minut – podle velikosti piškotů. Měly by získat jen lehce zlatavý nádech.
- Piškoty se před pečením mírně roztečou do stran, během pečení pak trochu vyběhnou. Nechte mezi nimi tedy dostatečný rozestup.
- Chystáte-li se na charlottu, vynechte v postupu škrob, piškoty budou díky tomu měkčí. Na plech je nanášejte těsně vedle sebe. Díky tomu nabudou a spojí se do pruhu. Ten opatrně sundejte ještě zatepla a vytvarujte ho podle dortové formy jako obvodový pás.
- Po 10 minutách pečení piškoty občas zkontrolujte. Ze zlatavých krásek se totiž můžou během minuty změnit na tmavé kousky. Počítejte s tím, že po vyjmutí z trouby na horkém plechu ještě dojdou, včas je tedy vyndejte.
Klasické italské tiramisu
Název pochází z výrazu tirami su, což prý přeneseně ve volném překladu znamená rozvesel nebo povzbuď mě. Pro dezert velmi vhodný název, že?
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 10 porcí:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- 500 g mascarpone
- 24–30 cukrářských piškotů
- 1 šálek silné kávy
- 4 cl mandlového likéru (amaretta)
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany na šlehání
- kakao na posypání
Postup:
- Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do sněhu. Žloutky s cukrem dejte do mísy, kterou lze položit nad horkou páru. Šlehejte do pevné pěny.
- V druhé míse prošlehejte mascarpone a vmíchejte do něj žloutkovou pěnu. Opatrně do směsi přimíchejte sníh.
- Sirup: Vychladlou kávu smíchejte s likérem. Potom připravte mísu (asi 20 cm) a začněte vrstvit. První vrstva budou piškoty namočené do kávy. Ty překryjte krémem. Tak postupujte, dokud nespotřebujete všechen krém – musí být poslední vrstvou. Mísu dejte na hodinu do chladničky.
- Z mascarpone a smetany vyšlehejte tužší krém. Přeložte ho do cukrářského sáčku a na vychlazené tiramisu tvarujte malé kopečky. Nakonec tiramisu posypte pořádnou vrstvou kakaa, aby krém nebylo vidět. A můžete podávat.
Kokosový tiramisu dort s vaječným koňakem
Atraktivní vzhled tohoto dortu nedá tolik práce, jak by se mohlo zdát. Vyzkoušejte, uvidíte!
Doba přípravy: 40 minut + chlazení, pečení 20-25 minut
Suroviny na 1 dort:
Korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 3 lžíce horké vody
- 90 g hladké mouky
- 50 g škrobu
- 25 g kakaa holandského typu
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 12–15 dlouhých cukrářských piškotů
Kávový sirup:
- 200 ml silné kávy
- 2 lžíce mandlového likéru (amaretta)
Krém:
- 500 g mascarpone
- 75 ml vaječného koňaku
- 100 g moučkového cukru
- 3 plátky želatiny
- 250 g kokosové smetany
- 3-5 lžic strouhaného kokosu
- 400 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 200 g mascarpone
- 100 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 15 cukrářských piškotů
- strouhaná čokoláda, kokos (není nutné)
Postup:
- Korpus: Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte horkou vodu a opět dobře prošlehejte. V druhé míse smíchejte mouku, škrob, kakao, kypřicí prášek a špetku soli. Směs opatrně už jen ručně přimíchejte do vaječné směsi. Hmotu přelijte do pečicím papírem vyložené kulaté formy (o průměru 22 cm). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlý korpus podélně prokrojte tak, aby spodní plát byl o třetinu silnější než horní.
- Sirup: Do studené kávy vmíchejte mandlový likér.
- Krém: Mascarpone, vaječný koňak a cukr dobře prošlehejte. Želatinu vložte na 10 minut do studené vody nabobtnat. Třetinu kokosové smetany jemně zahřejte, vložte do ní želatinu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Pokud je třeba, směs ještě trošku zahřejte. Želatinovou směs smíchejte se zbytkem kokosové smetany a přidejte k mascarpone. Přimíchejte strouhaný kokos. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do kokosové směsi.
- Připravte si dortovou formu s vyšším okrajem. Pokud takovou nemáte, na zvýšení okrajů vám poslouží papír na pečení nebo cukrářská fólie, kterou obtočíte okolo okrajů.
- Do formy uložte silnější polovinu korpusu a pokapejte ho kávovým sirupem. Na něj natřete polovinu krému a pěkně ho uhlaďte, aby se nevytvořily bublinky. Piškoty nakrájejte na poloviny a namočte do kávového sirupu. Potom je rozložte na krém do kruhu ve směru od vnějšího okraje ke středu. Na piškoty natřete polovinu zbylého krému a ten přikryjte tenčím, horním dílem korpusu. Jemně přitlačte a potřete zbylým krémem.
- Uhlazený dort vložte do chladničky aspoň na 4–5 hodin, nejlépe je však nechat ho odležet přes noc.
- Z mascarpone, smetany a cukru vyšlehejte krém na závěrečné ozdobení. Odležený dort opatrně vyjměte z formy. Z bočních stran ho potřete připraveným krémem. Než zaschne, ozdobte dort kolem dokola různě dlouhými piškoty a jemně je do krému přitiskněte. Dort nahoře posypte nastrouhanou čokoládou nebo kokosem a můžete podávat.
Zdroj: časopis Vlasta Authentic Italian Tiramisu | Traditional Recipe - Recipes from Italy