Cukrářské piškoty

Domácí cukrářské piškoty – savoiardi – upečete bleskurychle. Stačí na to základní suroviny, které máte doma. Savoiardi využijete na přípravu řady dezertů, od charlotty až po tiramisu. Výborné jsou i namočené do kávy nebo horké čokolády. Ve vzduchotěsné nádobě je můžete skladovat i víc než měsíc.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 75 g cukru krupice
  • 90 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr na posypání
  1. Troubu předehřejte na 180 °C a k ruce si připravte dva plechy vyložené pečicím papírem, protože těsto na piškoty připravíte během chvíle. Oddělte bílky a žloutky ze tří vajec, bílky šlehejte vysokou rychlostí. Jakmile se vytvoří náznak sněhu, za stálého šlehání přisypte 75 g cukru krupice a vyšlehejte do lesklého tuhého sněhu.
  2. Žloutky lehce našlehejte vidličkou a opatrně vmíchejte do sněhu. Nakonec do mísy prosejte 90 g hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu a lehce promíchejte. Získáte nadýchané hladké těsto. Naplňte jím zdobicí sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkejte tenké proužky. Posypte je moučkovým cukrem, nechte 5 minut odstát, aby se cukr vstřebal, a posypte ještě jednou (cukr se postará o typickou křupavou krustu). Pečte asi 15 minut – podle velikosti piškotů. Měly by získat jen lehce zlatavý nádech.

Na co si při pečení dát pozor:

  • Piškoty se před pečením mírně roztečou do stran, během pečení pak trochu vyběhnou. Nechte mezi nimi tedy dostatečný rozestup. 
  • Chystáte-li se na charlottu, vynechte v postupu škrob, piškoty budou díky tomu měkčí. Na plech je nanášejte těsně vedle sebe. Díky tomu nabudou a spojí se do pruhu. Ten opatrně sundejte ještě zatepla a vytvarujte ho podle dortové formy jako obvodový pás. 
  • Po 10 minutách pečení piškoty občas zkontrolujte. Ze zlatavých krásek se totiž můžou během minuty změnit na tmavé kousky. Počítejte s tím, že po vyjmutí z trouby na horkém plechu ještě dojdou, včas je tedy vyndejte.

Klasické italské tiramisu

Název pochází z výrazu tirami su, což prý přeneseně ve volném překladu znamená rozvesel nebo povzbuď mě. Pro dezert velmi vhodný název, že?

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 10 porcí:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 24–30 cukrářských piškotů
  • 1 šálek silné kávy
  • 4 cl mandlového likéru (amaretta)
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany na šlehání
  • kakao na posypání

Postup:

  1. Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do sněhu. Žloutky s cukrem dejte do mísy, kterou lze položit nad horkou páru. Šlehejte do pevné pěny.
  2. V druhé míse prošlehejte mascarpone a vmíchejte do něj žloutkovou pěnu. Opatrně do směsi přimíchejte sníh.
  3. Sirup: Vychladlou kávu smíchejte s likérem. Potom připravte mísu (asi 20 cm) a začněte vrstvit. První vrstva budou piškoty namočené do kávy. Ty překryjte krémem. Tak postupujte, dokud nespotřebujete všechen krém – musí být poslední vrstvou. Mísu dejte na hodinu do chladničky.
  4. Z mascarpone a smetany vyšlehejte tužší krém. Přeložte ho do cukrářského sáčku a na vychlazené tiramisu tvarujte malé kopečky. Nakonec tiramisu posypte pořádnou vrstvou kakaa, aby krém nebylo vidět. A můžete podávat.

Kokosový tiramisu dort s vaječným koňakem

Atraktivní vzhled tohoto dortu nedá tolik práce, jak by se mohlo zdát. Vyzkoušejte, uvidíte!

Doba přípravy: 40 minut + chlazení, pečení 20-25 minut

Suroviny na 1 dort:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce horké vody
  • 90 g hladké mouky
  • 50 g škrobu
  • 25 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 12–15 dlouhých cukrářských piškotů

Kávový sirup:

  • 200 ml silné kávy
  • 2 lžíce mandlového likéru (amaretta)

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 75 ml vaječného koňaku
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 plátky želatiny
  • 250 g kokosové smetany
  • 3-5 lžic strouhaného kokosu
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 15 cukrářských piškotů
  • strouhaná čokoláda, kokos (není nutné)

Postup:

  1. Korpus: Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte horkou vodu a opět dobře prošlehejte. V druhé míse smíchejte mouku, škrob, kakao, kypřicí prášek a špetku soli. Směs opatrně už jen ručně přimíchejte do vaječné směsi. Hmotu přelijte do pečicím papírem vyložené kulaté formy (o průměru 22 cm). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlý korpus podélně prokrojte tak, aby spodní plát byl o třetinu silnější než horní.
  2. Sirup: Do studené kávy vmíchejte mandlový likér.
  3. Krém: Mascarpone, vaječný koňak a cukr dobře prošlehejte. Želatinu vložte na 10 minut do studené vody nabobtnat. Třetinu kokosové smetany jemně zahřejte, vložte do ní želatinu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Pokud je třeba, směs ještě trošku zahřejte. Želatinovou směs smíchejte se zbytkem kokosové smetany a přidejte k mascarpone. Přimíchejte strouhaný kokos. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do kokosové směsi.
  4. Připravte si dortovou formu s vyšším okrajem. Pokud takovou nemáte, na zvýšení okrajů vám poslouží papír na pečení nebo cukrářská fólie, kterou obtočíte okolo okrajů.
  5. Do formy uložte silnější polovinu korpusu a pokapejte ho kávovým sirupem. Na něj natřete polovinu krému a pěkně ho uhlaďte, aby se nevytvořily bublinky. Piškoty nakrájejte na poloviny a namočte do kávového sirupu. Potom je rozložte na krém do kruhu ve směru od vnějšího okraje ke středu. Na piškoty natřete polovinu zbylého krému a ten přikryjte tenčím, horním dílem korpusu. Jemně přitlačte a potřete zbylým krémem.
  6. Uhlazený dort vložte do chladničky aspoň na 4–5 hodin, nejlépe je však nechat ho odležet přes noc.
  7. Z mascarpone, smetany a cukru vyšlehejte krém na závěrečné ozdobení. Odležený dort opatrně vyjměte z formy. Z bočních stran ho potřete připraveným krémem. Než zaschne, ozdobte dort kolem dokola různě dlouhými piškoty a jemně je do krému přitiskněte. Dort nahoře posypte nastrouhanou čokoládou nebo kokosem a můžete podávat.

Zdroj: časopis Vlasta Authentic Italian Tiramisu | Traditional Recipe - Recipes from Italy