Nejlepší brambory

Bramborové těsto se připravuje nejlépe ze starých brambor, které již obsahují dostatečné množství škrobu. Je také důležité, aby byly moučné a rozsýpavé (bývají označené jako varný typ C, například odrůdy Impala nebo Granula). Takové se hodí i na přípravu bramborové kaše, polévek, noků, kroket a placek.

Čtěte také

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Čtěte také

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Příprava těsta

  • Těsto se připravuje buď klasicky z brambor vařených ve slupce, které se po oloupání a nastrouhání smíchají s krupicí či polohrubou moukou, solí a vejci, nebo i z předem oloupaných a pak uvařených brambor, případně ze syrových a nastrouhaných brambor. Snadná a rychlá je příprava z polotovarů (těsta ze sáčku, zmrazené pokrmy a podobně). Namrzlé brambory lze využít na sladká jídla (škubánky, šišky s mákem apod.).
  • Bramborové těsto zpracovávejte rychle a nenechávejte je dlouho stát, protože brambory vylučují vodu a těsto pak řídne a ztrácí konzistenci.
  • K ochucení bramborových těst se používají různé druhy bylinek a koření, které rozvinou chuť a vůni brambor. Nejčastěji je to česnek, cibule, kmín, majoránka, pepř, libeček, petrželka, bobkový list a nové koření, někdy se přidává také ocet.
  • Čtěte také

    Vyzkoušejte nové pomazánky

    Čtěte také

    Dokonalé pomazánky: Zkuste křenovou, tuňákovou, okurkovou či z makrely

Bramborové kobližky se skořicí

Suroviny:

  • 250 g syrových brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 0,5 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
  • trocha mleté skořice
  • mouka na vál

Postup:

Do mléka rozdrobíme droždí. Oloupané brambory jemně nastrouháme a vmícháme do nich vejce a mouku. Přidáme cukr, droždí rozpuštěné v mléce a špetku soli a dobře vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm, z něhož obrácenou skleničkou s pomoučeným okrajem vykrájíme kolečka. Necháme je na válu znovu vykynout a teprve pak je z obou stran osmažíme ve větším množství oleje nebo ve fritovacím hrnci. Horké kobližky obalíme v moučkovém cukru a poprášíme skořicí. Podáváme je teplé, ale báječně chutnají i studené.

Čtěte také

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Čtěte také

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Bramborová buchta se salámem

Suroviny:

  • 1 l mléka
  • 700 g hrubé mouky
  • 8 syrových brambor
  • 2 vejce
  • 150 g krájeného trvanlivého salámu (herkula nebo katalánského) 
  • 5 lžic oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžičky soli
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup:

Do vlažného mléka rozkvedláme vejce, rozdrobíme droždí, vmícháme mouku a sůl a necháme 20 minut v teple kynout. Pak do vykynutého těsta zamícháme nastrouhané brambory, prolisovaný česnek, olej a majoránku. Pekáč vymažeme sádlem a po celé ploše vyložíme plátky salámu. Nalijeme na ně těsto, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut, dokud buchta na povrchu pěkně nezrůžoví.

Čtěte také

Zkuste zelné závitky

Čtěte také

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Náš tip: Místo salámu můžete použít anglickou slaninu. Výborné je i uzené maso, které nakrájíte na kousky a zapracujete přímo do těsta.

Bramborové lívance s mletým masem a nivou

Suroviny:

  • 300 g ve slupce vařených brambor
  • 300 g syrových brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 dl mléka
  • 20 g droždí
  • sůl
  • olej na opečení

Na oblohu:

  • 250 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • rozdrobená niva na posypání

Postup:

Ve vlažném mléce se špetkou soli a lžičkou mouky rozmícháme droždí a necháme 10 minut stát. Vařené i syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, osolíme a smícháme s vejci a moukou. Přilijeme vzešlý kvásek a zaděláme řídké těsto, které necháme ve větší nádobě vykynout (pozor, těsto hodně nabude a nádoba by měla být opravdu dostatečně velká!). Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a opečeme ji na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso ochucené solí, pepřem a kečupem a vše osmahneme. Z vykynutého bramborového těsta upečeme na pánvi s olejem lívance. Na každý dáme vrstvu masové směsi a posypeme rozdrobenou nivou. Lívance podáváme buď hned, nebo je ještě krátce zapečeme pod grilem, aby se sýr roztavil.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Bramborové placky se zelím a sýrem

Suroviny:

  • 1 kg syrových brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 150 g uzeného plátkového sýru
  • majoránka
  • sůl
  • sádlo na opečení

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme a slijeme z nich přebytečnou vodu. Smícháme je s odkapaným nakrájeným zelím a přidáme vejce a mléko. Směs osolíme, ochutíme majoránkou a trochu zahustíme moukou, aby vzniklo řídké těsto. Na pánvi rozehřejeme sádlo, naběračkou na ni nalijeme část těsta a rozprostřeme je do placky. Když je placka opečená z jedné strany, otočíme ji, položíme na ni plátek sýru a opečeme druhou stranu. Hotové placky položíme na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Náš tip: Placky chutnají výtečně i bez náplně. Stačí je potřít tenkou vrstvou másla!

Bramborové kornouty aneb „Babiččin twister“

Suroviny:

  • 400 g vařených brambor
  • 150 g hladké mouky
  • sůl
  • mouka na vál

Náplň:

  • 200 g pečeného kuřecího masa
  • 4 rajčata
  • 1 paprika
  • 1 menší pórek
  • 2 lžíce lehké majonézy
  • malá hrst nasekaných čerstvých bylinek
  • sůl

Postup:

Studené vařené brambory prolisujeme nebo jemně nastrouháme, osolíme a smícháme s moukou. Vypracujeme poměrně tuhé těsto, které rozdělíme na několik menších částí, rozválíme je na pomoučeném válu na tenké placky a upečeme na suché teflonové pánvi (nebo přímo na plotně). Hotové horké placky stočíme do kornoutů, naplníme směsí nakrájených rajčat, papriky, pórku, kousků kuřecího masa, lehké majonézy, nasekaných bylinek a trochy soli a ihned podáváme.

Čtěte také

Ovoce, těstíčko, skořice a ořechy. Prostě dokonalá kombinace

Čtěte také

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy

Bramborové šišky

Suroviny:

  • 1 kg syrových brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • strouhanka
  • mletá pálivá paprika
  • sůl
  • sádlo na opečení

Postup:

Oloupané brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Z brambor slijeme asi dvě třetiny vody, vařečkou je rozšťoucháme a zasypeme moukou. Hrnec přiklopíme pokličkou a mouku necháme asi 20 minut propařovat na vlažné plotýnce. Pak brambory s moukou promícháme a vypracujeme těsto hustší než na škubánky. Tvoříme z něj šišky, které obalujeme ve strouhance smíchané s mletou paprikou a ze všech stran je opečeme v rozehřátém sádle. Podáváme samotné, třeba ještě posypané nastrouhaným sýrem, nebo jako přílohu k zeleninovým pokrmům.

Dětská varianta: Do šišek pro děti samozřejmě nepřidávejte pálivou papriku, ale nahraďte ji mletou sladkou paprikou.

Černý knedlík

Suroviny:

  • 8 syrových brambor
  • 3 housky z předešlého dne
  • sůl

Postup:

Brambory nastrouháme na jemném struhadle a necháme je asi hodinu na vzduchu zčernat. Pak je vymačkáme a slijeme z nich vodu. Housky nakrájíme na kostičky, rukama je zapracujeme do ztmavlých brambor a přidáme sůl. Z bramborové hmoty vytvarujeme dvě šišky, které vložíme do pařáku a vaříme v páře nad hrncem asi 45 minut. Černý knedlík, který chuťově připomíná chlupaté knedlíky, můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm, například přelitý na sádle osmaženou cibulkou a s kouskem uzeniny.

Čtěte také

Cuketové placičky

Čtěte také

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Bramborové válečky s párkem

Suroviny:

  • 800 g horkých, právě uvařených brambor
  • 200 g malých koktejlových párků
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • mouka na vál

Postup:

Horké brambory vysypeme na vál, poprášíme je krupicí a rozmačkáme válečkem. Po chvíli přidáme po částech polohrubou mouku a do těsta zapracujeme vejce a sůl. Těsto rozválíme na plát, nakrájíme na čtverce a do každého čtverce pevně zavineme jeden páreček. Válečky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyjmeme, necháme odkapat a ihned podáváme. Výborné jsou s pikantní nakládanou zeleninou.

Náš tip: Válečky nemusíte vždy vařit jako knedlíky. Zkuste je potřít trochou tuku, naskládat do alobalem vyložené zapékací mísy a upéci v troubě.

Bramborové knedlíky plněné masem

Suroviny:

  • 800 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g mletého uzeného masa
  • 1 vejce
  • sůl
  • mouka na vál a na ruce

Postup:

Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, osolíme, smícháme s vejcem a moukou a vypracujeme tužší těsto, ze kterého na pomoučeném válu vytvarujeme váleček. Nakrájíme ho na plátky a pomoučenýma rukama z nich tvoříme placičky. Každou naplníme lžičkou uzeného masa a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat a podáváme s dušeným zelím nebo se špenátem.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Tipy a triky:

  • Bramborové knedlíky při vaření nevybírejte z vody vidličkou. Na kulaté knedlíky použijte velkou naběračku, šišky podeberte prkénkem, aby se nezlomily.
  • Když přidáte do vody na vaření trochu mouky a knedlíky dovaříte při nižší teplotě, nebudou oslizlé.

Preclíky s pistáciemi

Suroviny:

  • 250 g syrových brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 0,5 dl mléka
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • hrst nasekaných pistáciových oříšků
  • mouka na vál

Postup:

Brambory oloupeme, jemně nastrouháme a vmícháme do nich vejce a mouku. Přidáme droždí rozmíchané v mléce a špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout. Pak ho rozdělíme na menší části, z nichž vytvarujeme na pomoučeném válu malé preclíčky. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými pistáciemi a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150 °C.

 

Čtěte také

Originální recepty ze zelí

Čtěte také

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky