Klasická třená bábovka

Klasika v klasické formě... Někdo na ni nedá dopustit, pro jiného je příliš obyčejná. Ale můžete si ji zpestřit hezkým mramorováním na řezu.

Doba přípravy: 25 minut, pečení 50–60 minut

Suroviny na 1 bábovku:

  • 6 vajec
  • 300 g cukru krupice
  • 180 g rozpuštěného másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g hrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr k podávání

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Pomalu za stálého šledání přilévejte zchladlé máslo, aby se žloutky s máslem pěkně spojily. Přidejte mléko, vanilkový extrakt, mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Nakonec zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.

3. Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Do druhé poloviny vmíchejte kakao – pokud je těsto příliš husté, přilijte 1–2 lžíce mléka. Potom i toto těsto přilijte do formy a špejlí jemně oběma vrstvami zamíchejte, abyste vyrobili mramorování. Pečte 50–60 minut.

4. Po 50 minutách píchněte do těsta špejli, pokud je suchá, je bábovka upečená. Nechte ji mírně zchladnout a pak vyklopte z formy. Před podáváním bábovku pocukrujte.

Oříšková bábovka s brusinkami

Suroviny na ni lze mít vždy doma a upéct ji kdykoli vás přepadne chuť na sladké. Brusinky doporučujeme předem namočit do teplé vody, aby změkly.

Doba přípravy: 25 min., Pečení 40 min. + chladnutí

Suroviny na 1 bábovku:

  • 175 g změklého másla
  • 220 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 125 g mletých lískových oříšků
  • 100 g nakrájených sušených brusinek
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • sušené brusinky na ozdobu

Poleva z bílé čokolády:

  • 100 g bílé čokolády
  • 40 g másla

Postup:

1. Formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Postupně zašlehejte žloutky, přidejte smetanu a rum.

2. Po částech zapracujte směs polohrubé a hrubé mouky, kypřicího prášku a oříšků. Nakonec přimíchejte tuhý sníh z bílků a brusinky. Těsto nalijte do formy a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

3. V horké vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Bábovku po mírném vychladnutí vyklopte z formy a po úplném vychladnutí přelijte vlažnou čokoládovou polevou a posypte nasekanými brusinkami.

Kynutá ořechová bábovka

Kynuté nemusí být jenom buchty! Zkuste si připravit těsto i na bábovku. Sice to zabere více času, ale budete mile překvapeni její nadýchaností. Jen se po ní zapráší!

Doba přípravy: 40 minut + kynutí asi 100 minut, pečení 45 minut

Suroviny na 1 bábovku:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 500 g hladké mouky (+ na pomoučení pracovní plochy)
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička másla + 1 lžíce medu na potření

Ořechová náplň:

  • 250 g mléka
  • 3–4 lžíce cukru (množství dle chuti)
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2–3 lžíce mletých piškotů nebo perníku na zahuštění (pokud bude potřeba)

Postup:

1. Kvásek: Do misky vlijte 100 ml vlažného mléka, přidejte droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Zamíchejte, přikryjte a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy nasypte prosátou mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky a zbylé mléko. Přilijte kvásek a vypracujte pevnější hladké těsto. Zakryjte ho a nechte hodinu kynout.

3. Ořechová náplň: Do hrnce dejte svařit mléko s cukrem. Vsypte ořechy, mandle, skořici a dobře rozmíchejte. Pokud je náplň řídká, přisypte umleté piškoty (perník). Nechte vychladnout.

4. Troubu rozpalte na 180 °C

6. Těsto vměstnejte do nádoby. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout 20–30 minut.

7. Pak formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.

8. Upečenou bábovku nechte trochu vychladnout a pak ji vyklopte na mřížku. Ještě teplou ji potřete směsí rozpuštěného másla a medu. Počkejte, až zcela vychladne, pak můžete bábovku krájet.

Článek vyšel v časopise Vlasta č. 10 z 9. 3. 2022.

Související články