Klasická třená bábovka
Klasika v klasické formě... Někdo na ni nedá dopustit, pro jiného je příliš obyčejná. Ale můžete si ji zpestřit hezkým mramorováním na řezu.
Doba přípravy: 25 minut, pečení 50–60 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- 6 vajec
- 300 g cukru krupice
- 180 g rozpuštěného másla
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 450 g hrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr k podávání
Postup:
1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Pomalu za stálého šledání přilévejte zchladlé máslo, aby se žloutky s máslem pěkně spojily. Přidejte mléko, vanilkový extrakt, mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Nakonec zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.
3. Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Do druhé poloviny vmíchejte kakao – pokud je těsto příliš husté, přilijte 1–2 lžíce mléka. Potom i toto těsto přilijte do formy a špejlí jemně oběma vrstvami zamíchejte, abyste vyrobili mramorování. Pečte 50–60 minut.
4. Po 50 minutách píchněte do těsta špejli, pokud je suchá, je bábovka upečená. Nechte ji mírně zchladnout a pak vyklopte z formy. Před podáváním bábovku pocukrujte.
Oříšková bábovka s brusinkami
Suroviny na ni lze mít vždy doma a upéct ji kdykoli vás přepadne chuť na sladké. Brusinky doporučujeme předem namočit do teplé vody, aby změkly.
Doba přípravy: 25 min., Pečení 40 min. + chladnutí
Suroviny na 1 bábovku:
- 175 g změklého másla
- 220 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce rumu
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 125 g mletých lískových oříšků
- 100 g nakrájených sušených brusinek
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- sušené brusinky na ozdobu
Poleva z bílé čokolády:
- 100 g bílé čokolády
- 40 g másla
Postup:
1. Formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Postupně zašlehejte žloutky, přidejte smetanu a rum.
2. Po částech zapracujte směs polohrubé a hrubé mouky, kypřicího prášku a oříšků. Nakonec přimíchejte tuhý sníh z bílků a brusinky. Těsto nalijte do formy a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
3. V horké vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Bábovku po mírném vychladnutí vyklopte z formy a po úplném vychladnutí přelijte vlažnou čokoládovou polevou a posypte nasekanými brusinkami.
Kynutá ořechová bábovka
Kynuté nemusí být jenom buchty! Zkuste si připravit těsto i na bábovku. Sice to zabere více času, ale budete mile překvapeni její nadýchaností. Jen se po ní zapráší!
Doba přípravy: 40 minut + kynutí asi 100 minut, pečení 45 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 500 g hladké mouky (+ na pomoučení pracovní plochy)
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička másla + 1 lžíce medu na potření
Ořechová náplň:
- 250 g mléka
- 3–4 lžíce cukru (množství dle chuti)
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce mletých mandlí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2–3 lžíce mletých piškotů nebo perníku na zahuštění (pokud bude potřeba)
Postup:
1. Kvásek: Do misky vlijte 100 ml vlažného mléka, přidejte droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Zamíchejte, přikryjte a nechte vzejít kvásek.
2. Do mísy nasypte prosátou mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky a zbylé mléko. Přilijte kvásek a vypracujte pevnější hladké těsto. Zakryjte ho a nechte hodinu kynout.
3. Ořechová náplň: Do hrnce dejte svařit mléko s cukrem. Vsypte ořechy, mandle, skořici a dobře rozmíchejte. Pokud je náplň řídká, přisypte umleté piškoty (perník). Nechte vychladnout.
4. Troubu rozpalte na 180 °C
6. Těsto vměstnejte do nádoby. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout 20–30 minut.
7. Pak formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.
8. Upečenou bábovku nechte trochu vychladnout a pak ji vyklopte na mřížku. Ještě teplou ji potřete směsí rozpuštěného másla a medu. Počkejte, až zcela vychladne, pak můžete bábovku krájet.
Článek vyšel v časopise Vlasta č. 10 z 9. 3. 2022.