Italský s mozzarellou

Suroviny:

  • 800 g vařených oloupaných brambor
  • 180 g polohrubé mouky
  • 150 g mozzarelly
  • 120 g malých rajčátek (cherry)
  • 4 nakládané artyčoky
  • 50 g sušených rajčat
  • 2 snítky bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • olej na opečení

Postup:

700 g studených uvařených brambor nastrouháme do mísy, zbytek nakrájíme na tenké plátky a necháme stranou. Do mísy s nastrouhanými bramborami přidáme mouku, olivový olej, nakrájená sušená rajčata, osolíme a promícháme. Rozehřátou pánev vytřeme olejem, rozetřeme na ni část těsta a vmáčkneme do něj několik plátků mozzarelly, brambor a kousky artyčoků. Když je spodní okraj bramboráku opečený, opatrně ho otočíme, podlijeme trochou oleje a zvolna dopečeme i z druhé strany dozlatova (mozzarella bude po otočení chvilku prskat, ale po dopečení bude hezky křupavá). Stejným způsobem upečeme bramboráky i ze zbylého těsta. Pokud chceme, aby zůstala mozzarella měkká a pouze se roztekla, přidáme ji na bramborák až po jeho otočení. Hotové bramboráky před podáváním doplníme lístky bazalky a půlkami čerstvých rajčátek.

Čtěte také

Dáte přednost klasice nebo experimentům?

Čtěte také

Cuketové zelí nebo červené zelí s povidly? Vyzkoušejte netradiční recepty

Plněná česká cmunda

Suroviny:

  • 600 g oloupaných syrových brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • mléko (podle potřeby)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Náplň:

  • 300 g kysaného zelí
  • 250 g vařené uzené krkovice
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme ji na oleji dozlatova. Přidáme na kostky nakrájenou krkovičku, krátce ji opečeme, pak překrájené zelí, krátce podusíme a podle chuti přisolíme. Brambory nastrouháme do mísy a vymačkáme z nich šťávu, kterou necháme odstát. K bramborám přidáme vejce, mouku, utřený česnek se solí, majoránku, pepř a škrob, který se usadil na dně šťávy z brambor, a promícháme.

Do rozehřáté pánve lehce vymazané olejem nalijeme naběračku těsta, rozetřeme ho po celé ploše, a jakmile těsto začne tuhnout, přidáme na jednu polovinu bramboráku část náplně. Druhou polovinu bramboráku přes ni přehneme, okraje těsta k sobě přimáčkneme, přilijeme trochu oleje a zvolna pečeme dozlatova. Pak naplněný bramborák otočíme a dopečeme ho i z druhé strany. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta a náplně i další bramboráky.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou

S tuňákem a ricottou

Suroviny:

  • 900 g nemoučných brambor uvařených ve slupce
  • 30 g jemně strouhaného parmazánu
  • 1 lžička čerstvě drceného pepře
  • sůl
  • olej na opečení

Na doplnění:

  • 200 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě (+ 2 lžíce nálevu z konzervy)
  • 200 g čerstvého sýru Ricotta
  • 50 g lístků rokety
  • 1 citron
  • sůl

Postup:

Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme parmazán a drcený pepř, směs osolíme a jemně promícháme. Pánev rozehřejeme na střední teplotu a lehce ji vytřeme olejem. Vložíme do ní dvě až tři lžíce bramborového těsta, které rozmáčkneme prsty nebo lžící do placky a opečeme ji pomalu z jedné strany. Pak bramborák opatrně otočíme, podlijeme ho trochou oleje, dopečeme z druhé strany a uložíme v teple. Stejným způsobem upečeme i zbylé bramboráky. Ricottu rozmícháme se dvěma lžícemi citronové šťávy, přidáme dvě lžíce nálevu z tuňáka a podle chuti osolíme. Bramboráky potřeme ochucenou ricottou, na každý položíme kousek tuňáka, doplníme opláchnutými lístky rokety a ihned podáváme. Zbylou ochucenou ricottu podáváme v misce, aby si mohl každý ještě přidat.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

S čabajkou a syrečky

Suroviny:

  • 250 g oloupaných syrových brambor
  • 200 g vařených oloupaných brambor
  • 110 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 4 kolečka olomouckých tvarůžků
  • 1 nožička čabajky (nebo jiné ostřejší paprikové klobásy)
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení
  • nakrájená pažitka nebo nať cibulky na posypání

Postup:

Brambory nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu, kterou necháme odstát. Vařené vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme mouku, vejce, nastrouhané syrové brambory a škrob, který se usadil na dně šťávy z brambor, osolíme, opepříme, promícháme a těsto necháme chvilku odstát. Čabajku nakrájíme na plátky silné asi 2 mm, tvarůžky na menší kousky. Rozehřátou pánev vytřeme olejem, nalijeme do ní část těsta a rozetřeme ho po celé ploše. Vmáčkneme do něj několik plátků čabajky, a když začnou okraje těsta zlátnout, bramborák opatrně otočíme, podlijeme ho trochou oleje, položíme na něj část nakrájených tvarůžků a pečeme, až spodní strana zezlátne a sýr se rozpustí. Stejným způsobem připravíme i zbylé bramboráky. Před podáváním bramboráky posypeme pažitkou nebo jarní cibulkou.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Indický s omáčkou

Suroviny:

  • 500 g brambor vařených ve slupce
  • 150 g uvařené červené čočky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžička kari a drceného koriandru
  • sůl
  • olej

Omáčka:

  • 80 g opraných listů špenátu
  • 1 cibule
  • 1,5 dl zakysané smetany
  • 1,5 dl bílého jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky nakrájené chilli papričky (nebo špetka červené curry pasty)
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli a nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijeme do bramboráků) a krátce opečeme. Pak přidáme nakrájený špenát, mícháme, dokud nezměkne, a směs necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, kari, čočku a koriandr, osolíme a promícháme. Bílé části cibulek nakrájíme podélně na čtvrtky. Z těsta utvoříme osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkneme dvě čtvrtky cibulek a placky opečeme z obou stran na oleji dozlatova. Do špenátu přimícháme jogurt se smetanou, omáčku podle chuti přisolíme a podáváme ji s bramboráky.

Čtěte také

Svíčková: Klasika české kuchyně

Čtěte také

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem