Variace na kapří hranolky
Na proslavené kapří hranolky můžete vyrazit do jihočeské Třeboně nebo si je udělat doma. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat lžičku chilli.
Doba přípravy: marinování 30 minut, příprava 10 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g kapřích filetů
- šťáva ze 3 citronů
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 lžičky bazalky
- 1/2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- hladká mouka na obalení
- kukuřičná mouka na obalení ";i:10;s:18:"kůra z 1 citronu ";i:11;s:5:"sůl ";i:12;s:6:"pepř ";i:13;s:17:"olej na smažení
Postup:
- Připravte marinádu – smíchejte citronovou šťávu s česnekem, kořením a bylinkami. Filety nakrájejte na širší nudličky a vložte do marinády. Nechte odležet alespoň 30 minut.
- Promíchejte hladkou mouku s kukuřičnou v poměru 1 : 1 a do směsi přidejte citronovou kůru. Kapří nudličky vyjměte z marinády a nechte trochu okapat. Osolte je a obalte v moučné směsi. Osmažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s jogurtovým dipem.
Rybí koláč
O dokonalé propojení chutí ryby, zeleniny a bylinek se postará pečení „pod pokličkou“. Náplň i kaši si navíc můžete připravit předem, později koláč jen zapečete v troubě.
Doba přípravy: 1 hodina, pečení 25 minut
Sroviny na 6 porcí:
Náplň:
- 2–3 ryby (třeba siveni)
- 400 ml mléka
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 1 cibule
- 1 pórek
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 200 g mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
- kůra z 1 citronu ";i:10;s:34:"1 lžíce hladkolisté petrželky ";i:11;s:16:"1 lžíce kopru ";i:12;s:20:"1 lžíce estragonu ";i:13;s:5:"sůl ";i:14;s:5:"pepř
Bramborová poklička:
- 1 kg brambor
- 50 g másla
- 100 ml crème fraîche
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do studené osolené vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte s máslem. Pak pomalu přilévejte crème fraîche a šlehejte, dokud nezískáte hladkou kaši. Osolte, opepřete a odložte stranou.
- Do hrnce nalijte mléko, celý pepř a bobkový list a pomalu přiveďte k varu. Hrnec pak stáhněte z plotny a nechte 5 minut odstát.
- Siveny omyjte a důkladně osušte papírovými utěrkami. Udělejte z nich filety, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky.
- Děrovanou lžící vyjměte z mléka koření. Kousky ryby vložte do hrnce a pomalu zahřívejte. Vařte asi 10 minut, dokud nebudou ryby uvařené. Vyjměte je a nechte vychladnout. Do mléka vložte citronovou kůru, bylinky, přidejte lžíci másla a zahřívejte je, dokud se nerozpustí. Odložte stranou.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, pórek a celer na tenká kolečka. Na pánvi rozpalte lžíci másla a orestujte cibuli. Přidejte pórek, celer a hrášek a duste asi 10 minut, než zelenina změkne.
- Zeleninu opatrně promíchejte s připravenými kousky ryb a vložte do zapékací mísy. Přelijte ochuceným mlékem a nakonec naneste vrstvu bramborové kaše. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut.
Rybí krokety
Na přípravu rybích kroket využijete jakoukoli rybu, třeba zbytky z filetování kapra. Půjdete-li na nákup, můžete volit i levnější druhy ryb – za málo peněz je v tomto případě hodně muziky.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g rybího masa
- 50 g parmazánu
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- kůra z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 lžíce chilli vloček
- řepkový olej na smažení";i:10;s:6:" sůl ";i:11;s:5:"pepř
Postup:
- Rybu nakrájejte na kousky a dejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte česnek, citronovou kůru, parmazán, tymiánové lístky, sůl, pepř, polovinu strouhanky a rozmixujte. Vmíchejte lehce našlehaná vejce, vzniklá hmota by se měla snadno tvarovat.
- Vytvořte kuličky, obalte je ve zbylé strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Zakysanou smetanu osolte a vmíchejte chilli vločky.
- Hotové kuličky ihned podávejte s ochucenou smetanou.
Zdroj: časopis Vlasta časopis Gurmet