Rybí hostina: Vyzkoušejte kapří hranolky, krokety nebo koláč
Naše vychytané recepty na ryby se vám budou hodit, nejen když máte doma rybáře, ale i když chodíte na rybolov do obchodu.
Variace na kapří hranolky
Na proslavené kapří hranolky můžete vyrazit do jihočeské Třeboně nebo si je udělat doma. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat lžičku chilli.
Doba přípravy: marinování 30 minut, příprava 10 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g kapřích filetů
- šťáva ze 3 citronů
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 lžičky bazalky
- 1/2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- hladká mouka na obalení
- kukuřičná mouka na obalení
- kůra z 1 citronu
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup:
- Připravte marinádu – smíchejte citronovou šťávu s česnekem, kořením a bylinkami. Filety nakrájejte na širší nudličky a vložte do marinády. Nechte odležet alespoň 30 minut.
- Promíchejte hladkou mouku s kukuřičnou v poměru 1 : 1 a do směsi přidejte citronovou kůru. Kapří nudličky vyjměte z marinády a nechte trochu okapat. Osolte je a obalte v moučné směsi. Osmažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s jogurtovým dipem.
Rybí koláč
O dokonalé propojení chutí ryby, zeleniny a bylinek se postará pečení „pod pokličkou“. Náplň i kaši si navíc můžete připravit předem, později koláč jen zapečete v troubě.
Doba přípravy: 1 hodina, pečení 25 minut
Sroviny na 6 porcí:
Náplň:
- 2–3 ryby (třeba siveni)
- 400 ml mléka
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 1 cibule
- 1 pórek
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 200 g mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce hladkolisté petrželky
- 1 lžíce kopru
- 1 lžíce estragonu
- sůl
- pepř
Bramborová poklička:
- 1 kg brambor
- 50 g másla
- 100 ml crème fraîche
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do studené osolené vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte s máslem. Pak pomalu přilévejte crème fraîche a šlehejte, dokud nezískáte hladkou kaši. Osolte, opepřete a odložte stranou.
- Do hrnce nalijte mléko, celý pepř a bobkový list a pomalu přiveďte k varu. Hrnec pak stáhněte z plotny a nechte 5 minut odstát.
- Siveny omyjte a důkladně osušte papírovými utěrkami. Udělejte z nich filety, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky.
- Děrovanou lžící vyjměte z mléka koření. Kousky ryby vložte do hrnce a pomalu zahřívejte. Vařte asi 10 minut, dokud nebudou ryby uvařené. Vyjměte je a nechte vychladnout. Do mléka vložte citronovou kůru, bylinky, přidejte lžíci másla a zahřívejte je, dokud se nerozpustí. Odložte stranou.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, pórek a celer na tenká kolečka. Na pánvi rozpalte lžíci másla a orestujte cibuli. Přidejte pórek, celer a hrášek a duste asi 10 minut, než zelenina změkne.
- Zeleninu opatrně promíchejte s připravenými kousky ryb a vložte do zapékací mísy. Přelijte ochuceným mlékem a nakonec naneste vrstvu bramborové kaše. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut.
Rybí krokety
Na přípravu rybích kroket využijete jakoukoli rybu, třeba zbytky z filetování kapra. Půjdete-li na nákup, můžete volit i levnější druhy ryb – za málo peněz je v tomto případě hodně muziky.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g rybího masa
- 50 g parmazánu
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- kůra z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 lžíce chilli vloček
- řepkový olej na smažení
- sůl
- pepř
Postup:
- Rybu nakrájejte na kousky a dejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte česnek, citronovou kůru, parmazán, tymiánové lístky, sůl, pepř, polovinu strouhanky a rozmixujte. Vmíchejte lehce našlehaná vejce, vzniklá hmota by se měla snadno tvarovat.
- Vytvořte kuličky, obalte je ve zbylé strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Zakysanou smetanu osolte a vmíchejte chilli vločky.
- Hotové kuličky ihned podávejte s ochucenou smetanou.
Zdroj: časopis Vlasta časopis Gurmet