Variace na kapří hranolky

Na proslavené kapří hranolky můžete vyrazit do jihočeské Třeboně nebo si je udělat doma. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat lžičku chilli.

Zdroj: Youtube

Doba přípravy: marinování 30 minut, příprava 10 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g kapřích filetů
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky bazalky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • hladká mouka na obalení
  • kukuřičná mouka na obalení
  • kůra z 1 citronu
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Připravte marinádu – smíchejte citronovou šťávu s česnekem, kořením a bylinkami. Filety nakrájejte na širší nudličky a vložte do marinády. Nechte odležet alespoň 30 minut.
  2. Promíchejte hladkou mouku s kukuřičnou v poměru 1 : 1 a do směsi přidejte citronovou kůru. Kapří nudličky vyjměte z marinády a nechte trochu okapat. Osolte je a obalte v moučné směsi. Osmažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s jogurtovým dipem.

Rybí koláč

O dokonalé propojení chutí ryby, zeleniny a bylinek se postará pečení „pod pokličkou“. Náplň i kaši si navíc můžete připravit předem, později koláč jen zapečete v troubě.

Doba přípravy: 1 hodina, pečení 25 minut

Sroviny na 6 porcí:

Náplň:

  • 2–3 ryby (třeba siveni)
  • 400 ml mléka
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce kopru
  • 1 lžíce estragonu
  • sůl
  • pepř

Bramborová poklička:

  • 1 kg brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml crème fraîche
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do studené osolené vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte s máslem. Pak pomalu přilévejte crème fraîche a šlehejte, dokud nezískáte hladkou kaši. Osolte, opepřete a odložte stranou.
  2. Do hrnce nalijte mléko, celý pepř a bobkový list a pomalu přiveďte k varu. Hrnec pak stáhněte z plotny a nechte 5 minut odstát.
  3. Siveny omyjte a důkladně osušte papírovými utěrkami. Udělejte z nich filety, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky.
  4. Děrovanou lžící vyjměte z mléka koření. Kousky ryby vložte do hrnce a pomalu zahřívejte. Vařte asi 10 minut, dokud nebudou ryby uvařené. Vyjměte je a nechte vychladnout. Do mléka vložte citronovou kůru, bylinky, přidejte lžíci másla a zahřívejte je, dokud se nerozpustí. Odložte stranou.
  5. Cibuli nakrájejte nadrobno, pórek a celer na tenká kolečka. Na pánvi rozpalte lžíci másla a orestujte cibuli. Přidejte pórek, celer a hrášek a duste asi 10 minut, než zelenina změkne.
  6. Zeleninu opatrně promíchejte s připravenými kousky ryb a vložte do zapékací mísy. Přelijte ochuceným mlékem a nakonec naneste vrstvu bramborové kaše. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25–30 minut.

Rybí krokety

Na přípravu rybích kroket využijete jakoukoli rybu, třeba zbytky z filetování kapra. Půjdete-li na nákup, můžete volit i levnější druhy ryb – za málo peněz je v tomto případě hodně muziky.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g rybího masa
  • 50 g parmazánu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • kůra z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 lžíce chilli vloček
  • řepkový olej na smažení
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rybu nakrájejte na kousky a dejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte česnek, citronovou kůru, parmazán, tymiánové lístky, sůl, pepř, polovinu strouhanky a rozmixujte. Vmíchejte lehce našlehaná vejce, vzniklá hmota by se měla snadno tvarovat.
  2. Vytvořte kuličky, obalte je ve zbylé strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Zakysanou smetanu osolte a vmíchejte chilli vločky.
  3. Hotové kuličky ihned podávejte s ochucenou smetanou.

Zdroj: časopis Vlasta časopis Gurmet

Související články