Jogurt do skleničky

Tuhle snídani lze připravit už večer a ráno jen servírovat. Chcete-li ale partnera překvapit křupavými vločkami, předem si nachystejte jen potřebné ingredience a vše smíchejte až těsně před podáváním.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 ml řeckého jogurtu
  • 90 g ovesných vloček
  • 35 g slunečnicových semínek
  • 1 malé jablko 
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 125 g mražených nebo čerstvých malin
  • šťáva z 1/2 citronu
  • med podle chuti 

Postup:

1. Vločky a slunečnicová semínka nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout. Jablko oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a nasypte do mísy. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor, vanilková semínka, jogurt a promíchejte.

2. Maliny rozmixujte dohladka, podle potřeby je nařeďte vodou (měly by stačit 2–4 lžíce, aby pyré zůstalo husté) a dochuťte citronovou šťávou a medem. Pak pyré rozdělte do zavařovacích sklenic a část rozetřete po skle, aby později vytvořilo melír. Přidejte jogurtovou směs a před podáváním odložte do lednice.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Veganské recepty: Pohanka, hummus, miso i čokoládová pěna

Francouzský toust

Skvělou snídani lze udělat i ze staršího toustového chleba. Nazdobený francouzský toust připravíte ráno snadno a rychle. Až se váš miláček probudí, můžete mu láskyplnou snídani servírovat do postele.

Doba přípravy: 30 minut Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Suroviny na 4 porce:

  • 4 krajíce dobrého toustového chleba
  • 2 vejce
  • 75 ml mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mleté skořice 
  • 100 g hořké čokolády 
  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • 2 lžíce másla 

Na ozdobu:

  • šlehačka 
  • nasekané lískové ořechy 
  • drobné ovoce 
  • jedlé květy

Postup:

1. V hlubokém talíři prošlehejte vejce, mléko, skořici, cukr a vanilkový extrakt. Chleby postupně protáhněte vaječnou směsí tak, aby lehce nasákly, ale nerozmočily se. V pánvi rozpalte máslo a tousty opečte z obou stran dozlatova.

2. Čokoládu nasekejte nadrobno, smetanu přiveďte k varu a přelijte přes čokoládu. Nechte chvilku stát a pak čokoládu ve smetaně prošlehejte metličkou, dokud nezískáte hladkou omáčku.

3. Tousty podávejte přelité omáčkou a ozdobené kopečkem šlehačky, nasekanými ořechy, oblíbeným ovocem a jedlými květy.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Citrusový toust

Francouzský toust nikdy nikoho nezklame! Pomerančový sirup a mandlová pasta udělají skvost z jakéhokoli staršího pečiva. Použijte briošku, zbytek vánočky nebo toustový chléb.

Doba přípravy: 30 minut Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Suroviny na 4 porce:

  • 4 plátky bílého pečiva
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí 
  • 1 hrst plátků mandlí 
  • 3–4 lžíce cukru krupice 
  • 1 velké vejce 
  • 4 lžíce změklého másla 
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu 
  • 1 lžíce pomerančové kůry 
  • 60 ml pomerančové šťávy 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 hrst čerstvé máty 

Na ozdobu:

  • vyřletované citrusy 
  • med, sirup nebo moučkový cukr

Postup:

1. Celé mandle rozmixujte se lžící cukru, přidejte vejce, vanilku, máslo a promíchejte. V rendlíku smíchejte pomerančovou šťávu, 60 ml vody a 1–2 lžíce cukru (dle sladkosti pome rančů). Přiveďte k varu a vařte asi minutu, zpočátku míchejte, aby se cukr rozpustil. Plátky mandlí smíchejte s olejem, pomerančovou kůrou a nasekanou mátou (trochu lístků nechte na ozdobu).

2. Pečivo potřete připraveným pomerančovým sirupem – musí pořádně nasáknout, jinak bude toust vysušený. Pak na něj naneste mandlovou pastu a bo hatě posypte mandlovými plátky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, aby pečivo zezlátlo a pasta se zpevnila, občas ale do trouby mrkněte, aby se mandle nezačaly připalovat. Tousty podávejte pocukrované, zakápnuté medem či sirupem. Ozdobte je mátou a řlátky citrusů.

Čtěte také

Špecle, slanina, sýr, cibulka... Prostě klasika

Čtěte také

Špecle? Typické bavorské jídlo chutná s kuřetem na paprice nebo se sýrem