Sladké snídaně: Francouzský či citrusový toust nebo jogurt do skleničky
Bohatou snídani nemusíte chystat jenom pro zvláštní příležitost, klidně si brunch, tedy pozdní snídani, která přechází až do oběda, užijte o víkendu s celou rodinou. Zkuste tentokrát volit sladké pokrmy.
Jogurt do skleničky
Tuhle snídani lze připravit už večer a ráno jen servírovat. Chcete-li ale partnera překvapit křupavými vločkami, předem si nachystejte jen potřebné ingredience a vše smíchejte až těsně před podáváním.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 ml řeckého jogurtu
- 90 g ovesných vloček
- 35 g slunečnicových semínek
- 1 malé jablko
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- 125 g mražených nebo čerstvých malin
- šťáva z 1/2 citronu
- med podle chuti
Postup:
1. Vločky a slunečnicová semínka nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout. Jablko oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a nasypte do mísy. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor, vanilková semínka, jogurt a promíchejte.
2. Maliny rozmixujte dohladka, podle potřeby je nařeďte vodou (měly by stačit 2–4 lžíce, aby pyré zůstalo husté) a dochuťte citronovou šťávou a medem. Pak pyré rozdělte do zavařovacích sklenic a část rozetřete po skle, aby později vytvořilo melír. Přidejte jogurtovou směs a před podáváním odložte do lednice.
Francouzský toust
Skvělou snídani lze udělat i ze staršího toustového chleba. Nazdobený francouzský toust připravíte ráno snadno a rychle. Až se váš miláček probudí, můžete mu láskyplnou snídani servírovat do postele.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 krajíce dobrého toustového chleba
- 2 vejce
- 75 ml mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 100 g hořké čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
Na ozdobu:
- šlehačka
- nasekané lískové ořechy
- drobné ovoce
- jedlé květy
Postup:
1. V hlubokém talíři prošlehejte vejce, mléko, skořici, cukr a vanilkový extrakt. Chleby postupně protáhněte vaječnou směsí tak, aby lehce nasákly, ale nerozmočily se. V pánvi rozpalte máslo a tousty opečte z obou stran dozlatova.
2. Čokoládu nasekejte nadrobno, smetanu přiveďte k varu a přelijte přes čokoládu. Nechte chvilku stát a pak čokoládu ve smetaně prošlehejte metličkou, dokud nezískáte hladkou omáčku.
3. Tousty podávejte přelité omáčkou a ozdobené kopečkem šlehačky, nasekanými ořechy, oblíbeným ovocem a jedlými květy.
Citrusový toust
Francouzský toust nikdy nikoho nezklame! Pomerančový sirup a mandlová pasta udělají skvost z jakéhokoli staršího pečiva. Použijte briošku, zbytek vánočky nebo toustový chléb.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 plátky bílého pečiva
- 1 hrst blanšírovaných mandlí
- 1 hrst plátků mandlí
- 3–4 lžíce cukru krupice
- 1 velké vejce
- 4 lžíce změklého másla
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 60 ml pomerančové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvé máty
Na ozdobu:
- vyřletované citrusy
- med, sirup nebo moučkový cukr
Postup:
1. Celé mandle rozmixujte se lžící cukru, přidejte vejce, vanilku, máslo a promíchejte. V rendlíku smíchejte pomerančovou šťávu, 60 ml vody a 1–2 lžíce cukru (dle sladkosti pome rančů). Přiveďte k varu a vařte asi minutu, zpočátku míchejte, aby se cukr rozpustil. Plátky mandlí smíchejte s olejem, pomerančovou kůrou a nasekanou mátou (trochu lístků nechte na ozdobu).
2. Pečivo potřete připraveným pomerančovým sirupem – musí pořádně nasáknout, jinak bude toust vysušený. Pak na něj naneste mandlovou pastu a bo hatě posypte mandlovými plátky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, aby pečivo zezlátlo a pasta se zpevnila, občas ale do trouby mrkněte, aby se mandle nezačaly připalovat. Tousty podávejte pocukrované, zakápnuté medem či sirupem. Ozdobte je mátou a řlátky citrusů.