Brambory se batátům podobají nejen vzhledem a původem, ale také způsobem kuchyňského využití, a dokonce i způsobem skladování. O bramborách je známo, že snadno namrznou a nesvědčí jim teplota pod 4 °C. Ještě víc to platí o batátech. Jako tropická plodina rozhodně nepatří do ledničky a ideální teplota pro jejich skladování je okolo 14 °C. Pokud je hodně podchladíte, uprostřed hlízy se vytvoří tvrdá část, která nepůjde uvařit.

Batáty jsou výživnější a obsahují lépe stravitelné škroby než brambory a není v nich jedovatý solanin. Co se týká obsahu vitaminů a minerálů, batáty jsou na tom lépe, ale rozdíly nejsou až tak veliké, kromě vitaminu A, tím jsou sladké brambory doslova napěchované, obsahují až čtyřnásobek jeho doporučené denní dávky. Pro využití betakarotenu a dalších vitaminů rozpustných v tucích je třeba při konzumaci batátů přidat i trochu tuku. Pokud je jíte, nebo alespoň vaříte ve slupce, zůstane v nich víc prospěšných látek i vlákniny.

Zdroj: Youtube

Žhavý africký salát

Škrobnaté hlízy batátů (sladkých brambor) jsou v tropických zemích běžnější než klasické brambory. K dostání jsou i u nás a jejich mírně nasládlá chuť v tomto pikantním salátu skvěle vynikne.

Doba přípravy: 10 minut, pečení 20–30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 8 batátů (oloupaných a rozčtvrcených)
  • olivový olej na restování a zakapání
  • 1 pevné avokádo, nakrájené na klínky
  • 4 plátky hovězí svíčkové
  • 500 g cherry rajčat
  • sůl
  • pepř čtyř barev
  • lístky koriandru na posypání (není nutné)

Zálivka:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka kurkumy
  • podle chuti pár kapek chilli omáčky

Postup:

  1. V troubě upečte batáty, osolené a zakapané olivovým olejem. Před koncem pečení přidejte na chvíli avokádo.
  2. Svíčkovou nakrájejte na tenké nudličky a zprudka je orestujte na pánvi zastříknuté olivovým olejem. Osolte, promíchejte s pepřem a nechte stranou na teplém místě.
  3. Rajčata krátce orestujte.
  4. Do velké mísy vložte batáty, avokádo a rajčata a opatrně promíchejte se zálivkou z uvedených surovin. Přidejte maso a ihned podávejte. Můžete posypat lístky koriandru.

Zdroj: časopis Vlasta

Související články