Chlebíček s řepnou pomazánkou a herinkem

Herinky neboli sledi naložení ve slaném nálevu jsou považováni za nizozemské národní jídlo, ale běžně je koupíte i u nás.

Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce

6–8 krajíčků žitného chleba • 6–8 kousků herinka • 2 lžíce čerstvé pažitky • 4 křepelčí vejce • 1/2 salátové okurky

Řepná pomazánka: 1 uvařená řepa • 200 g čerstvého sýra • 1/2 lžičky drceného římského kmínu • 1 lžíce balzamikové redukce • sůl • pepř

1. Řepu rozmixujte s římským kmínem dohladka, přidejte krémový sýr a ještě krátce promixujte. Dochuťte balzamikovou redukcí, solí a pepřem.

2. Křepelčí vejce uvařte natvrdo, trvá to asi 4 minuty. Okurku nakrájejte na kostičky. Chleby nasucho opečte, potřete pomazánkou a na každý dejte kousek herinka, pár kousků okurky a půlku křepelčího vejce. Posypte nasekanou pažitkou a podávejte.

Náš tip: Pomazánky jsou vhodný způsob, jak odmítačům zeleniny nějakou do jídelníčku nenápadně vpašovat. Pomazánky se snadno obměňují a podíl zeleniny v nich lze postupně zvyšovat.

Okurková pomazánka

Hustota pomazánky může být různá, podle druhu tvarohu i velikosti okurky.

Doba přípravy: 20 minut
suroviny na 4 porce

250 g tvarohu • 3 lžíce smetany ke šlehání • 1/2 salátové okurky • 1/4 lžičky mleté papriky • 2 lžíce nasekané pažitky • sůl

1. Okurku oloupejte (pokud obsahuje hodně vodnaté části se semínky, vyškrábněte ji lžící a využijte jinak, třeba do smoothie), pevnější dužinu nastrouhejte nahrubo. Lehce osolte. V misce smíchejte tvaroh se smetanou, paprikou a pažitkou. Z okurky vymačkejte přebytečnou tekutinu a vmíchejte ji do základu pomazánky. Krajíčky chleba opečte nasucho, potřete je pomazánkou a ozdobte pažitkou, případně ještě obložte šunkou.

Tuňáková pomazánka

Zkuste oblíbenou klasiku tentokrát ozvláštnit mrkví a tymiánem.

Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce

160 g tuňáka ve vlastní šťávě • 1 menší mrkev • 250 g ricotty (nebo čerstvého sýra) • 4 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu • 1 lžíce nasekaného tymiánu

1. V misce smíchejte ricottu, nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný parmazán a nasekaný tymián. Tuňáka nechte okapat, rozmačkejte vidličkou a vmíchejte do pomazánky. Dle potřeby ji můžete i trochu přisolit, ale parmazán by měl být slaný dost. Pomazánku si vychutnejte s dobrým domácím chlebem.

Pomazánky s křenem

Základ pomazánek – křen – je všude stejný. A jejich doprovod – dobrý chléb – také.

Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce

1 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu (může být i z konzervy) • sůl

Se sýrem cottage a ořechy: 150 g sýra cottage • 2 lžíce zakysané smetany • 1–2 lžíce drcených ořechů

1. Do misky vyklopte sýr a promíchejte ho se smetanou. Křen oloupejte, omyjte, osušte a nastrouhejte nebo použijte konzervovaný křen. Jádra ořechů zabalte do utěrky a několikrát je přejeďte válečkem. Pak je přidejte spolu s křenem do misky, směs osolte a promíchejte.

S tvarohem a avokádem: 150 g měkkého tvarohu • 1 avokádo • šťáva z 1/2 citronu na pokapání avokáda

1. V misce promíchejte tvaroh s nastrouhaným křenem. Avokádo omyjte, osušte, nožem ho podélně nařízněte až k pecce a oběma dlaněmi otočte polovinami plodu v protisměru. Lžičkou vyloupněte pecku ze spodní části, lžící objeďte dužinu těsně pod slupkou a vyjměte ji. Měkké avokádo položte na talíř a rozmačkejte vidličkou. Pokud je tvrdší, nakrájejte dužinu na malé kostičky na prkénku. Avokádo lehce zakapejte citronovou šťávou, přidejte k tvarohu, osolte a promíchejte.

Se sýrem a rajčaty: 150 g nastrouhaného sýra (eidamu nebo goudy) • 4 lžíce zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu • 1 větší rajče

1. Sýr jemně nastrouhejte do misky. Rajče omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Do misky přidejte smetanu, nastrouhaný křen, kostičky rajčete a promíchejte. Solte opatrně, tvrdý sýr už sám o sobě bývá dost slaný.

S tvarohem a vajíčkem: 1 vejce • 250 g měkkého tvarohu • 2 lžíce majonézy • 2 lžíce nasekané pažitky

1. Vajíčko uvařte natvrdo, na chvilku ho vložte do studené vody a nechte zchladnout, pak ho oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce smíchejte tvaroh s majonézou, křenem a vajíčkem. Osolte. Pažitku opláchněte, osušte, nasekejte a přidejte k pomazánce.

Sýrová pomazánka – Pestolato della val Lagarina

Originální italský recept obsahuje sýry, které spolu dokonale ladí, ale můžete je nahradit jinými druhy podle vlastní chuti nebo stavu chladničky. V této pomazánce šikovně upotřebíte různé sýrové zbytky.

Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 4 porce

150 g sýra Vezzena nebo Asiago • 200 g měkkého sýra typu Brie • 2 lžíce parmazánu • 2 lžíce mascarpone • 2 lžíce grappy • sůl • růžový pepř • tymián na ozdobu

1. Sýr Vezzena nastrouhejte do misky, přidejte rozmačkané brie, parmazán, mascarpone a důkladně promíchejte. Vlijte grappu a chuť dotáhněte růžovým pepřem a solí. Pomazánku podávejte na rozpečených plátcích bagety. Ozdobte tymiánem.

Sýry Vezzena i Asiago jsou vyráběny z aromatického mléka krav pasoucích se na horských pastvinách v Itálii a oba jsou považovány za lahůdkové. Pokud je budete nahrazovat jinými, volte pokud možno co nejkvalitnější, aby byly v pomazánce znát.

Míchaná vejce s lososem

Vejce, křen, uzený losos a kopr spolu tvoří příjemně kontrastní chuťové i vizuální souznění.

Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 2 porce

100 g plátků uzeného lososa • 4 snítky kopru • 2 plátky celozrnného chleba • 4 lžíce krémového sýra s křenovou příchutí • 4 vejce • 4 lžíce smetany ke šlehání • sůl • pepř • 2 lžíce másla

1. Plátky lososa natrhejte nebo nakrájejte na 2cm proužky. Kopr najemno nasekejte. Plátky chleba potřete krémovým sýrem.

2. Vejce krátce prošlehejte se smetanou a dochuťte solí a pepřem.

3. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přilijte vaječnou směs, nechte mírně ztuhnout a posypte polovinou nasekaného kopru. Potom ji stěrkou několikrát posuňte od okrajů pánve do středu a ještě krátce nechte v pánvi do úplného ztuhnutí.

4. Zlehka vychladlá míchaná vajíčka rozdělte na chléb, obložte kousky lososa a posypte zbylým koprem.

Topinka s tuňákovou pomazánkou

Tuňáková pomazánka patří mezi nejoblíbenější stálice. Tučnější klasickou verzi můžete odlehčit sýrem cottage, zvýraznění chuti napomůže kari, hořčice, citronová šťáva i olivy.

Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 4 porce

8 krajíců chleba • 160 g tuňáka v oleji • 2 vejce • 200 g sýra Cottage • 1 hrst zelených oliv • 1 hrst pažitky • 1 lžička plnotučné hořčice • 1 lžička kari • šťáva a kůra z 1 citronu • 1 lžíce olivového oleje • sůl

1. V míse smíchejte okapaného tuňáka s uvařenými vejci nakrájenými na kousky. Přidejte cottage, hořčici, kari, citronovou šťávu, olej a mírně osolte. Vše důkladně promíchejte, dochuťte citronem a případně ještě dolaďte solí.

2. Krajíce chleba opečte nasucho na pánvi dokřupava, namažte je pomazánkou a ozdobte olivami nakrájenými na kolečka, citronem a pažitkou.

Pomazánka z uzené makrely

Uzenou makrelu koupíte chlazenou v celku. Uzené makrelové filety se dají koupit také v konzervě, je to sice dražší varianta, ale ušetříte práci a čas.

Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 4 porce

200 g masa z uzené makrely • 100 g ricotty • 1 lžíce smetanového křenu • 2 lžíce citronové šťávy • 2 lžíce olivového oleje • sůl • pepř • kvalitní chléb k podávání • jarní cibulka na ozdobu

1. Rybu zbavte kůže, odstraňte páteř a odeberte 200 g masa.

2. Všechny suroviny (kromě masa) vložte do mixéru a zpracujte na hladkou pomazánku. Umíchat ji můžete i ručně. Rybí maso pokrájejte na kousky a důkladně promíchejte s ostatními surovinami.

3. Dochuťte solí a opepřete. Podávejte s chlebem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

Škvarková pomazánka

Tahle pomazánka zláká i ty, kteří jinak škvarkům moc nedají. S dobrým chlebem je nepřekonatelná. Žloutky jsou tajný trik, dodají pomazánce jemnost.

Doba přípravy: 15 minut
Suroviny asi na 10 porcí

250 g škvarků • 2–3 lžíce dijonské hořčice • 1 šalotka • 2 vejce • 2 lžíce sádla • 1/2 lžíce uzené papriky • jarní cibulka na ozdobu • chleba k podávání • sůl

1. Vejce uvařte natvrdo ve vroucí osolené vodě, mělo by stačit 8–9 minut. Pak je zchlaďte pod tekoucí vodou, oloupejte a vyjměte žloutky (bílky potřebovat nebudete, nechte si je do jiného receptu). Do nádoby vhodné na mixování dejte nasekané škvarky, hořčici, žloutky, sádlo, papriku a promixujte – nemusíte úplně dohladka, kousky škvarků se postarají o příjemnou strukturu.

2. Šalotku nasekejte najemno, vmíchejte do pomazánky a podle chuti osolte. Podávejte s dobrým chlebem. Každý krajíc posypte trochou nasekané jarní cibulky.

Klidně si na chleba namažte jenom (kvalitní) sádlo, obsahuje totiž až 60 procent zdravých tuků a díky tomu je řazeno mezi superpotraviny.

Kachní paštika

Někdo považuje výrobu domácí paštiky za zbytečně pracnou záležitost, jiný na ni naopak nedá dopustit. Ať tak či tak – vždy paštiku pečte ve vodní lázni a nezapomeňte ji po zchladnutí zatížit.

Doba přípravy: 2 hodiny + 1 den odležení
Suroviny na 1 formu

500 g vepřového boku • 250 g kachních jater • 13 g soli • 3 kuličky jalovce • 3 kuličky nového koření • špetka pepře • špetka sušeného tymiánu nebo provensálských bylinek • 40 ml smetany ke šlehání • 40 ml rumu • 1 lžíce jemné prosáté strouhanky • 1 lžíce oleje • 50 g sušených švestek • 50 g loupaných mandlí • 50 g uzeného masa nebo šunky v celku • 100 g slaniny nakrájené na tenké plátky k vyložení formy

1. Vepřový bok a polovinu kachních jater nakrájejte na kostky. Osolte a ochuťte roztlučeným nebo rozemletým kořením, promíchejte a umelte na masovém mlýnku. Společně se smetanou, rumem a strouhankou vložte do kuchyňského robota a nástavcem s dvojitým nožem mixujte tak dlouho, až bude směs hladká a propracovaná.

2. Zbytek kachních jater nakrájejte na nudličky, na rozehřátém oleji je zprudka ze všech stran osmahněte a nechte vychladnout. Švestky, mandle a uzené maso nakrájejte na kousky velké asi 1 cm, osmahlá a vychladlá játra taky. Smíchejte s rozmixovanou masovou směsí.

3. Troubu rozehřejte na 150 °C. Formu (např. na srnčí hřbet) vyložte plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraje. Na slaninu rozetřete směs a důkladně upěchujte, aby uvnitř nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Okraje slaniny přehněte zpět přes paštiku, formu zakryjte alobalem, na dvou místech zlehka propíchněte a pečte ve vodní lázni asi 60–75 minut. Pokud máte teploměr do masa, pečte paštiku do dosažení vnitřní teploty 74 °C (jinak zhruba po hodině vpíchněte skrz alobal do paštiky tenkou masovou jehlu, vyčkejte 10 vteřin a po vytažení dotykem na hřbetu ruky sami rozhodněte, zda je jehla horká, či jen teplá – pokud je horká, můžete paštiku vyndat).

4. Paštiku nechte vychladnout do vlažna. Pak ji přikryjte kouskem desky obalené alobalem, zatižte alespoň kilovým závažím (vytlačí vzduchové bubliny) a uložte do druhého dne do lednice.

5. Paštiku vyklopte z formy (můžete si pomoci krátkým nahřátím v horké vodě) a krájejte na plátky.


Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet.