Jablkové pité

Pité znamená jemné pečivo. Tento příjemný moučník je díky klasické jablkové náplni se skořicí také šťavnatý a krásně voňavý.

Doba přípravy: 30 minut + chlazení, pečení 30 minut

Suroviny na 1 plech:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce

Náplň:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • mletá skořice
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Smíchejte mouku, máslo, kypřicí prášek, moučkový cukr, vejce a vypracujte hladké těsto. Dejte ho aspoň na hodinu vychladit do chladničky, aby se s ním lépe pracovalo.

2. Těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na velikost plechu 39 x 26 cm, předem vyloženého pečicím papírem. Na papír položte první plát těsta, rovnoměrně na něj rozprostřete nahrubo nastrouhaná jablka, posypte vanilkovým cukrem a skořicí.

3. Přikryjte druhým plátem těsta, popíchejte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Jablkovokaramelový cheesecake

Při pečení cheesecake (vyslovuje se čískejk) nespěchejte. Sýrovou/tvarohovou náplň je lepší propékat delší dobu při menší teplotě.

Doba přípravy: 50 minut + chlazení přes noc, pečení asi 70 minut

Suroviny na 1 koláč:

Korpus:

  • 150 g kakaových máslových sušenek
  • 40 g rozpuštěného másla
  • hrst lískových oříšků

Náplň:

  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 250 g zakysané smetany
  • 4 vejce    

Na ozdobu:

  • 2 středně velká jablka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce javorového sirupu 

Karamelová poleva:

  • 120 g cukru
  • 100 ml smetany na vaření

Postup:

1. Korpus: sušenky spolu s oříšky nasekejte, smíchejte s máslem a vtlačte do dortové formy (o průměru 18 cm) vyložené pečicím papírem tak, abyste kolem dokola vytvořili aspoň dvoucentimetrový okraj. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pak formu vyndejte a nechte vychladnout. Troubu nevypínejte.

2. Náplň: smíchejte tvaroh, cukr, pomerančovou kůru, šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec po jednom vmíchejte vejce.

3. Dortovou formu s korpusem pečlivě obalte zespodu a po stranách alobalem a na zapečený základ nalijte tvarohovou náplň. Formu postavte na hlubší plech, do kterého nalijte vroucí vodu, aby dosahovala do 1/3 formy. Opatrně plech dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte minimálně hodinu (stav náplně vyzkoušejte špejlí). Při pečení nepoužívejte horkovzduch.

4. Po hodině troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte v ní cheesecake ještě 20 minut dojít. Potom ho vyndejte a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc v chladničce.

5. V rozpálené pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka nakrájená na čtvrtky a přelijte je javorovým sirupem. Jablka jemně orestujte ze všech stran, aby na povrchu změkla, ale uvnitř zůstala ještě pevná. Nechte vychladnout.

6. Karamelová poleva: v hrnci se silným dnem nebo v pánvi rozpusťte cukr. Zvlášť ohřejte smetanu. Když se cukr úplně rozpustí a získá zlatou barvu, vmíchejte k němu smetanu. Nechte přejít varem a odstavte.

7. Na vychladlý cheesecake rozložte jablka a přelijte je karamelovou polevou.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Jablka v županu

Původní recept skrýval v županu celé jablko i s jádřincem. Uznejte, že naše verze s povidlovou náplní a volánkovým negližé je kapku zajímavější.

Doba přípravy: 40 minut, pečení 45 minut

Suroviny na 6 kousků:

  • 6 středně velkých jablek
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných brusinek 
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 400 g lískového těsta
  • 1 vejce na potření   

Postup:

1. Jablka oloupejte a vyřízněte jádřinec tak, aby vznikla prohlubeň, do které potom dáte náplň.

2. Povidla smíchejte s mandlemi, brusinkami a skořicí.

3. Jablka obalte v cukru a naplňte povidlovou směsí.

4. Lískové těsto vyválejte na sílu přibližně 2 mm a nakrájejte ho na 1,5cm proužky. Každý proužek potřete prošlehaným vejcem, aby se mohl přilepit. Na konec proužku posaďte jablko a postupně ho obtočte zdola až nahoru. Když budete mít proužky kratší, klidně je napojte a pokračujte v obtáčení jablka.

5. Nakonec celé jablko potřete vajíčkem, položte do pekáče s tím, že každé jablko bude mít okolo sebe místo, protože těsto trochu nabyde. Pekáč s jablky přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 25 minut. Po uplynutí tohoto času pekáč odkryjte a pečte dalších 20–25 minut dozlatova.

Čtěte také

Dýňová polévka

Čtěte také

Dýňová polévka s jablky: Nejsnáze se připravuje z hokaido

Hruškový koláč

Inspiraci u tarte tatin tenhle recept nezapře a ani nechce. Jablka jsme vyměnili za hrušky, postup trochu zjednodušili, ale věřte, že i francouzům by chutnal.

Doba přípravy: 30 minut, odležení těsta 1 hodina, pečení 45 minut

Suroviny na formu o průměru 27 cm:

  • 4 větší pevnější hrušky
  • několik tenkých plátků másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce calvadosu nebo rumu
  • hrst mandlových plátků   

Korpus:

  • 230 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 75 g studeného sádla
  • 10 g cukru krupice
  • 40–80 ml vody 

Postup:

1. Těsto: mouku smíchejte s cukrem, přidejte sádlo, na kostičky nakrájené máslo a prsty vypracujte směs podobnou drobence. Pak postupně přidávejte vodu a vytvořte hladké, elastické těsto. Pracujte svižně, ať se zbytečně nezahřívá. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte na hodinu do lednice.

2. Těsto vyválejte na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu (můžete ji pro jistotu vymazat máslem, ale není to nutné). Formu odložte znovu do lednice a pusťte se do přípravy hrušek. Oloupejte je, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Vyskládejte je na vychlazené těsto, posypte cukrem a mandlemi a poklaďte tenkými plátky másla.

3. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut, aby těsto i hrušky zezlátly. Mezitím propasírujte meruňkový džem přes jemné sítko a nařeďte ho calvadosem. Ještě teplý koláč jím přelijte a nechte vychladnout. Můžete ho podávat vlahý i studený.

Čtěte také

Pizza? Aneb jistota, že děti budu večeřet

Čtěte také

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Hruškový chlebíček s amarettem

Hruškový chlebíček s elegantní chutí amaretta překvapí po rozkrojení originální hruškovou náplní. Pokud ale chcete, klidně hrušky nakrájejte na kousky a ty do těsta jen vmíchejte.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 50 minut + chladnutí

Suroviny na chlebíčkovou formu o objemu 1,5 l:

  • 3–4 střední hrušky
  • 150 g 70% hořké čokolády
  • 50 ml likéru Amaretto
  • 120 g změklého másla + na vymazání formy
  • 120 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • moučkový cukr nebo kakao na posypání 

Postup:

1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, pak ji stáhněte z plotny a vmíchejte amaretto. Nechte zchladnout, ale ne úplně ztuhnout.

2. V míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Pak postupně zašlehejte vejce, přidejte čokoládu a obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

3. Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte ji moukou a vlijte do ní těsto. Hrušky oloupejte a celé je ponořte nastojato do těsta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45–60 minut (může to být i trochu déle, jestliže zvolíte hodně šťavnaté hrušky). Hotový chlebíček nechte úplně vychladnout, před podáváním ho posypte cukrem nebo kakaem.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Jablkový mřížkový koláč

Špaldová mouka není sice bezlepková, ale je zdravější alternativou mouky pšeničné a těstu dodává jemnou oříškovou chuť.

Doba přípravy: 45 minut + chlazení těsta 60 minut, pečení 60 minut

Suroviny na 1 koláč:

Těsto:

  • 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli 

Náplň:

  • 1,2 kg jablek
  • 50 g rozinek
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • med 

Postup:

1. Z mouky, másla, kypřicího prášku, vejce, špetky soli a cukru vymíchejte hladké těsto, rozdělte ho na třetiny a dejte na hodinu vychladit do chladničky.

2. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky a smíchejte s rozinkami, ořechy, cukrem a skořicí.

3. Troubu vyhřejte na 170 °C. První třetinu těsta rozválejte do kruhu a položte na dno dortové formy (o průměru 18 cm), kterou jste předem vyložili pečicím papírem. Druhou třetinu těsta rozválejte na dlouhý obdélník a obložte jím boky formy.

4. Do připravené formy nasypte jablkovou směs. Ze zbylé vyválené třetiny těsta nakrájejte tenké proužky a vytvarujte mřížku, kterou jablka zakryjete. Pečte hodinu.

5. Po upečení potřete ještě teplý koláč medem a nechte vychladnout.

Čtěte také

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Čtěte také

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Štrúdl s hruškovomandlovou náplní

Klasický štrúdl má přirozenou jablečnou nakyslost, v hruškové variantě se o ni postarají brusinky.

Doba přípravy: 45 minut + chlazení těsta 30 minut, pečení 25 minut

Suroviny na 2 záviny:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 40 g moučkového cukru 
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 100–120 ml vlažného mléka (dle velikosti vejce)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla 

Náplň:

  • 1 kg hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 60 g sušených brusinek
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g strouhanky
  • 100 g cukru krystalu
  • 4 lžičky skořicového cukru
  • 100 g mandlových lupínků
  • moučkový cukr na ozdobu 

Postup:

1. Těsto: mouku smíchejte s kypřicím práškem, moučkovým a vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Asi 60 ml mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a vejcem. Přidejte k sypké směsi a vypracujte vláčné těsto. Zbylé mléko přilévejte postupně, musí vzniknout měkčí, dobře tvarovatelné těsto. Vložte ho do mikrotenového sáčku a nechte v chladu 30 minut odpočinout.

2. Náplň: hrušky oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Větší brusinky překrojte. Máslo rozpusťte, strouhanku a mandlové lupínky nasucho opečte.

3. Těsto rozdělte na dvě části, každou rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát o síle 1,5 až 2 mm, který potom ořežte na velikost asi 35 x 45 cm. Každý plát potřete rozpuštěným máslem, posypte strouhankou, většinou mandlových lupínků, obložte hruškami, posypte brusinkami, oběma cukry (skořicovým i krystalem) tak, abyste nechali 3–4cm okraje volné. Části bez náplně pak přeložte na náplň a naplněný plát zarolujte.

4. Oba záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným máslem. V troubě, vyhřáté na 170 °C, pečte 20 až 25 minut.

5. Po upečení štrúdly opět potřete máslem a před podáváním posypte cukrem a mandlovými lupínky.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Mleté řízečky z telecího masa jsou dokonalé se smetanou

Jablečnohruškové čatní

Kořeněné jemně pikantní čatní perfektně pasuje jako dip k sýrům nebo grilovanému či pečenému masu, a navíc tohle zpracování úrody ze zahrádky skvěle poslouží jako jedlý dárek pro přátele.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na asi 500 ml:

  • 400 g jablek
  • 400 g hrušek
  • 1 cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 350 ml jablečného octa 
  • 330–400 g třtinového cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky soli 

Postup:

1. Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a chilli papričku nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno. Všechny suroviny pak dejte do hrnce se silným dnem, jen cukru vsypte pro začátek pouze 330 g a pomalu přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte a za občasného míchání duste 40–60 minut, aby se čatní zcela rozvařilo (i když drobné kousky nevadí).

2. Pokud by se tekutina rychle vypařovala nebo by čatní na váš vkus bylo až příliš cítit octem, lehce ho podlijte vodou. Další cukr dávkujte podle vlastní chuti. Někdo dá přednost čatní nakyslému, jiný spíše sladkému. Výsledek je podobný džemu – hustý a aromatický. Rozdělte ho do čistých, vypařených sklenic, zavřete a otočte víkem dolů nebo pro jistotu zavařte asi 20 minut při 80 °C.

Čtěte také

Cuketový perník

Čtěte také

Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu