Květinová lízátka

Pestrobarevné kvítky uložené v cukrovém sirupu – tak málo práce a tolik radosti nad výsledkem pro děti i dospělé!

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na asi 10 kusů: 1 hrnek cukru krystalu • 1/4 hrnku glukózy (dá se koupit v cukrářských potřebách či bio obchodech) • 1/4 hrnku vody • citronové aroma (množství dle chuti) • libovolné jedlé květy nebo listy (napříkald pampelišky) • držátka/tyčinky na lízátka

1. Plech vyložte pečicím papírem nebo si připravte silikonovou podložku a držátka (tyčky) na lízátka. Do hrnce se silným dnem dejte cukr, glukózu, vodu a vše přiveďte do varu. Vařte, dokud nevznikne hustý sirup a teplota směsi nedosáhne 150 °C. Hrnec odstavte, přidejte citronové aroma a jemně zamíchejte. Pokud nemáte teploměr, pomůže vám na test sirupu sklenice se studenou vodou. Nechte do vody stéct pár kapek sirupu – pokud ztuhnou, sirup je už vhodný na výrobu lízátek.

2. Lžičkou naberte sirup a polovinu lžičky nechte stéct na pečicí papír nebo silikonovou podložku. Jemně rozetřete, přitlačte kvítek nebo lístek a současně do sirupu vložte tyčku. Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) Zalijte druhou polovinou sirupu ze lžičky. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen sirup.

Citronové máslové sušenky

Něžný prvomájový dárek z lásky nebo výmluvné pohoštění ke dni matek. Barvu květů laďte podle maminčina vkusu, sáhnout můžete po růžích, sedmikráskách, karafiátech, šeříku, fialkách… Ale pozor, květy nesmí být chemicky ošetřené.

Doba přípravy: 1 hodina, odležení těsta přes noc + 20 minut

Suroviny na asi 50 kusů: 500 g polohrubé mouky • 250 g změklého másla • 250 g cukru krupice • 1 lžička vanilkového extraktu • 2 vejce • kůra z 2 citronů

Poleva: 1 bílek • asi 200 g moučkového cukru • jedlé květy na ozdobu

1. Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá a nezvětší objem. Přidejte cukr a šlehejte do nadýchané světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou kůru a nakonec ručně natřikrát vmíchejte mouku. Směs má sklony k přemíchání, takže stačí lehce promíchat tak, aby se mouka spojila s tekutým základem. Vznikne poměrně měkké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a odložte přes noc do lednice.

2. Druhý den vyndejte těsto z lednice a důkladně ho prohněťte. Zpočátku se bude zdát, že je drobivé, ale hnětením získá pružnost a bude se s ním dobře pracovat. Rozválejte ho na tenký plát a vykrájejte z něj srdce, která vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Uložte nejméně na 20 minut do lednice, aby ztuhla. Pečte v troubě předehřáté na 180 ºC asi 8–12 minut, podle velikosti sušenek.

3. Poleva: Moučkový cukr alespoň dvakrát prosejte, aby v něm nebyly hrudky. Do mísy dejte bílek, postupně přidávejte cukr a třete lžící, dokud nezískáte hladkou polevu. Měla by mít poměrně hustou konzistenci, asi jako zubní pasta. Zhruba třetinu polevy dejte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou, obkreslete kontury sušenek a nechte zatuhnout. Pak pár kapkami vody nařeďte zbylou polevu tak, aby pomalu stékala, a lžičkou ji naneste a roztáhněte po sušenkách. Mělo by to jít snadno, pevné kontury se postarají, aby se poleva neroztekla, kam nemá. Nechte ji trochu zatuhnout a ozdobte jedlými květy.

Čtěte také

O Annie se psalo v novinách všech zemí, kterými projela.

Čtěte také

Annie Londonderry: První žena, která dokázala objet svět na kole. Za 15 měsíců

Šlehaný kozí sýr s bylinkami a květy Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Kozí sýr si rozumí se sladkými i pikantními chutěmi, podle toho tedy zvolte květy. Ostřejší chuť dodá měsíček či lichořeřišnice, jemné tóny fialka, šeřík nebo třešňový květ.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4–6 porcí: 200 g čerstvého kozího sýra • 50 g krémového sýra • asi 3 lžíce smetany nebo mléka • 2 stroužky česneku • kůra z 1 citronu • šťáva z 1/2 citronu • 3 snítky čerstvého tymiánu • 1 snítka čerstvého rozmarýnu • 1 hrst jedlých květů • opečený chleba k podávání • sůl • pepř

1. Kozí i krémový sýr a česnek dejte do nádoby vhodné na mixování a krátce promixujte. Dle potřeby nařeďte smetanou nebo mlékem a dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem. Nakonec vmíchejte citronovou kůru, nasekané bylinky a jedlé květy. Podávejte s opečeným chlebem.

Čtěte také

Tahle nádherná růžová květina je Pelargonium capitatum ze sbírky pražské botanické.

Čtěte také

Muškáty: Kdy je po zimě ostříhat, jak často zalévat a kdy můžou ven

Salát s jedlými květy

Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) Efektní a přitom tak jednoduché – stačí obyčejný salát posypat pestrobarevnými kvítky a proměníte jej v luxusní chod. Jemně ho dochutí macešky, violky nebo sedmikrásky, výraznější chuť mu dodají pampelišky, slunečnice či levandule.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce: 200 g mixu zeleného lupení (rukola, špenát, polníček, pampeliškové listy, řepné lístky) • 150 g fety • 1 svazek ředkviček • 1 červené jablko • 1 malá červená cibule • 2 hrsti jedlých květů (dle aktuální sezony)

Zálivka: 4 lžíce olivového oleje • 1 lžíce bílého vinného octa • 1 lžíce medu • 1 lžíce dijonské hořčice • sůl • pepř

1. Lupení operte a jemně, ale důkladně osušte v odstředivce na salát nebo v utěrce. Vsypte ho do mísy, přidejte rozdrobenou fetu a na tenké plátky nakrájené jablko a ředkvičky. Cibuli nakrájejte na tenké klínky a přidejte ji do salátu. Všechny suroviny na zálivku vlijte do zavařovací sklenice, uzavřete a minutu energicky třeste, aby se spojily v hladkou emulzi. Zálivku i jedlé květy vmíchejte do salátu až těsně před podáváním.

Čtěte také

Které byliny sbírat v tomto období

Čtěte také

Jarní bylinky sbírejte už nyní. Zkuste smrkové výhonky a tinkturu z břízy

Bílá čokoláda s pistáciemi a růžemi

Temperování čokolády je důležitý, ale poněkud náročnější cukrářský postup opakovaného zahřívání a chlazení. Bez temperování čokoláda nebude mít ostrý zlom a bude rychle tát. Náš jednoduchý postup ale zvládnete lehce, potřebujete jen cukrářský teploměr. Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Doba přípravy 45 minut + tuhnutí čokolády

Suroviny na 100 g: 100 g kvalitní bílé čokolády • 1 hrst spařených a oloupaných pistácií • květy růže na ozdobu

1. Asi tři čtvrtiny čokolády nasekejte na stejné kousky, zbylou čtvrtinu nechte v celku. Ve vodní lázni za stálého míchání čokoládu rozpusťte, pravidelně měřte teplotu a hlídejte, aby dosáhla 43 ºC. Přidejte zbylou čokoládu a opět míchejte. Čokoláda rozpuštěnou směs zchladí a „naočkuje“ – tím se zajistí stabilita krystalů a čokoláda bude lesklá a křupavá.

2. Dál měřte teplotu, čokoláda teď musí dosáhnout 30,6 ºC. Rozehřátou čokoládu vylijte na plech vyložený pečicím papírem (pokud zůstal nerozpuštěný kousek, vyjměte ho) a rozetřete. Posypte ji květy, nasekanými pistáciemi a nechte ztuhnout. Pak ji rozlámejte na nepravidelné kousky, zabalte a darujte mamince nebo své lásce.

Květinový dort s jogurtovým krémem

Jde o dort, nebo rozkvetlou louku? Korpus potřený krémem bohatě posypte pestrobarevnými jedlými květy a máte oboje v jednom.

Doba přípravy: 20 minut, chlazení a pečení 30–40 minut

Suroviny na 6–8 porcí: Korpus: 3 bílky • 45 g cukru krystalu • 3 žloutky • 50 g moučkového cukru • 1 lžička vanilkového extraktu • kůra z 1 pomeranče • 1 lžíce oleje • 1 lžíce horké vody • 150 g hladké mouky • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Zdroj: Dobré jedlo Jogurtový krém: 5 g plátkové želatiny • 250 ml smetany ke šlehání • 150 g hustého jogurtu (řeckého typu) • 1 lžíce citronové šťávy • 60 g moučkového cukru • drobné ovoce • jedlé květy

1. Korpus: Z bílků a cukru krystalu ušlehejte sníh. V druhé míse vyšlehejte žloutky s mouč kovým cukrem do pěny, přidejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, lžíci oleje a lžíci horké vody. Znovu dobře vyšlehejte.

2. Do žloutkové směsi zapracujte polovinu mouky smíchanou s kypřicím práškem. Opatrně do směsi vmíchejte střídavě sníh se zbytkem mouky. Těsto vylijte do formy (17 × 17 cm) vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předem vyhřáté na 170 °C 30 až 40 minut. Korpus je hotový, když má zlatavý povrch a špejli, vpíchnutou dovnitř korpusu, vytáhnete suchou a čistou.

3. Jogurtový krém: Želatinu namočte do vody, aby nabobtnala. Mezitím zahřejte 50 ml smetany (ne na bod varu, po vmíchání by želatina nedržela tvar). Nabobtnalou želatinu do ní vmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.

4. Ze zbylé smetany vyšlehejte tuhou šlehačku. V jiné míse dobře promíchejte jogurt, citronovou šťávu, cukr a přilijte připravenou směs smetany se želatinou. Pak do směsi jemně vmíchejte ušlehanou šlehačku.

5. Vychladlý korpus podélně prokrojte a spodní díl vložte zpět do formy vyložené potravinářskou fólií. Potřete ho vrstvou krému, poklaďte ho ovocem a přikryjte horní polovinou korpusu. Trochu ho přitlačte a potřete zbylým krémem. Několikrát formou jemně pobouchejte o stůl, aby z dortu vyšly případné vzduchové bubliny. Uhlaďte povrch a nechte chladit 4–5 hodin, ideálně do druhého dne. Po vychlazení vyjměte dort z formy a ozdobte ho velkým množstvím nejrůznějších jedlých květů.

Čtěte také

Čtěte také

Oblečení na zahradu: Má být praktické a pohodlné, ale může být taky hezké

Košíčky s vanilkovým krémem a kandovanými fialkami

Žlutá barva vanilkového krému krásně ladí s fialkami, po sezoně je nahraďte déle kvetoucími maceškami.

Doba přípravy: 30 minut, chlazení a pečení 1 hod. + kandování fialek

Suroviny na 6 kusů: 180 g hladké mouky • 55 g moučkového cukru • 100 g studeného másla (nakrájeného na kostky) • 1 vejce • 1 lžíce studené vody Zdroj: Dobré jedlo

Vanilkový krém: 300 ml mléka • 1/2 lžičky mleté vanilky • 2 žloutky • 2 lžíce cukru krystalu • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Kandované fialky: fialky (omyté a osušené) • 1 bílek • moučkový cukr

1. Kandované fialky: Dokonale suché fialkové kvítky jemně potřete bílkem (pomocí štětečku) a posypte je cukrem. Takto je nechte uschnout do druhého dne. (Kandované fialky můžete skladovat v uzavřené nádobě 2–3 týdny.)

2. Těsto: Mouku, cukr, máslo a žloutek (bílek si odložte stranou na později) vložte do robota a sekejte, až vznikne jemná drobenka. Přidejte lžíci studené vody a opět spusťte robot. Drobenka se spojí a změní se na hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit aspoň na 30 minut do chladničky.

3. Těsto vyndejte z chladničky, vyválejte, rozřežte na 6 částí a těmi vyložte kulaté formičky. Opět dejte na 20 minut do chladničky.

4. Po vychladnutí těsta ve formičkách ho popíchejte vidličkou a potřete zbylým bílkem. Formičky rozložte na plech a v troubě, předehřáté na 180 °C pečte 6–7 minut do růžova. Košíčky nechte úplně vychladnout.

5. Vanilkový krém: Mléko s vanilkou dejte do hrnce a zahřejte těsně pod bod varu. V druhé míse smíchejte žloutky, cukr a škrob – nemusíte šlehat. Teplé mléko postupně a za stálého míchání vlévejte do žloutkové směsi. Hotovou směs vlijte zpět do hrnce a uvařte jemný krém.

6. Teplý krém rozlijte do vychladlých košíčků a rovněž ho nechte vychladnout. Podávejte ozdobené kandovanými fialkami.

Čtěte také

Z nepotřebných žárovek se můžou lehce stát pohádkové balóny pro vzduchoplavce.

Čtěte také

Denisa Bartošová: Z žárovek si vyrobte pohádkové balony pro vzduchoplavce

Jak využít jedlé květy?

Bez kvete všude kolem nás, někdo sbírá květy na čaj, jiný z nich smaží oblíbené placičky, ale výrazně aromatické kvítky potěší také jako základ čerstvé limonády, kterou můžete připravit klidně bez cukru – stačí jen květy naložit na čtyřiadvacet hodin do vody a vychladit. Pro lepší chuť přidejte lžíci třtinového cukru a citron.

Křen milujeme, ale většina z nás používá jen kořen. Přitom křenové květy mají na jaře stejné využití – můžete je přidat do pomazánek (skvělá je tvarohová), vyrobit si domácí hořčici či zvýraznit chuť salátů. Jemně pikantní chuť křenových květů krásně ladí s vařenými či smaženými vajíčky.

Smažené akátové květy v těstíčku představují unikátní dezert, kterým dokonale překvapíte. Osmažené květy můžete posypat skořicí nebo kardamomem.

Květy měsíčku je možné použít k obarvení a dochucení rizota stejným způsobem, jakým se používá vzácný šafrán.

Zajímá vás, jak v přírodě najít květiny, které se hodí k jídlu? Podívejte se na naše video: