Jarní bylinková omáčka

Svěží zelené bylinky k jaru patří a v omáčce vejcím udělají skvělý doprovod.

Doba přípravy: 10 minut, vaření 30 minut

Suroviny na 4 porce:

120 g prorostlé slaniny • 1 šalotka • 1/3 pórku • 3 stroužky česneku • 1 bobkový list • 4 kuličky nového koření • 30 g másla • kousek chemicky neošetřené citronové kůry i s bílou dužinou • 3 lžíce hladké mouky • 250 ml smetany ke šlehání (lze i na vaření) • 300–350 ml zeleninového vývaru • 1 větší svazek čerstvých bylinek (kopr, máta, pažitka, koriandrová a petrželová ňať) • špetka mletého muškátového oříšku • 1–2 lžičky cukru krystalu • citronová šťáva (dle chuti) • 4 vejce • sůl • pepř

1. Slaninu nadrobno nakrájejte a v hlubší pánvi restujte. Ke slanině s vypečeným tukem nasypte nadrobno nakrájenou šalotku a pórek. Po třech minutách restování přidejte plátky česneku, bobkový list a nové koření.

2. K základu přidejte nakrájené máslo, nechte ho rozpustit, a kousek citronové kůry. Mouku dobře rozmíchejte se smetanou a za stálého míchání přilijte do pánve. Na mírném ohni míchejte do zhoustnutí. Přilijte tolik teplého vývaru, aby vznikla polohustá omáčka.

3. Bylinky nasekejte nadrobno. Přimíchejte je do omáčky, vařte asi 5 minut a ochuťte mletým muškátovým oříškem, pepřem, špetkou soli, cukrem a citronovou šťávou. Vařte vše 5 minut, pak citronovou kůru, bobkový list a nové koření odstraňte.

4. Podávejte s vejci uvařenými natvrdo nebo na hniličku, případně s pošírovanými (ztracenými) vejci. Jako příloha se hodí například tmavý chléb.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Vaječný pohár Zdroj: Dobré jedlo

Proměňte obyčejný namazaný chleba s plátkem vajíčka a okurkou ve slavnostní pokrm.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 3 porce:

3 vejce • 1 salátová okurka • 1 a 1/2 plátku tmavého chleba (může být třeba i slunečnicový) • 150 g bylinkového tvarohu • sůl • pepř

1. Vejce povařte 8–9 minut ve vroucí vodě.

2. Neoloupanou okurku po délce překrojte a odstraňte část se zrníčky. Dužinu nakrájejte na kousky. Očištěné vejce nakrájejte na plátky a chléb nahrubo nadrobte.

3. Do sklenice vložte vrstvu okurek, bylinkového tvarohu, kousky chleba a plátky vajec. Osolte a opepřete. Poháry podávejte vychlazené.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Upečte si slavné dorty: linecký, sachr a pavlova

Vaječný salát s ochucenou majonézou Zdroj: Dobré jedlo

Zelená a žlutá jsou sice barvy jara, ale doprovod temně rudé a lákavě vonící slaniny i opečené ciabatty salátu dodají ten správný šmrnc.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

8 vajec • 1 malá ciabatta, natrhaná na kousky • 6 plátků anglické slaniny • 1 lžíce olivového oleje • 150 g majonézy • 2 lžíce octa • 2 lžíce acidofilního mléka • sůl • pepř • římský salát • 2 lžíce pažitky

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Ciabattu a slaninu rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pokapejte olejem. Podle chuti opepřete, případně dosolte. Pečte asi 15 minut, v polovině pečení obraťte. Ciabatta by měla být křupavá a slanina propečená.

2. Vejce vařte ve vroucí vodě 8–9 minut. Po uvaření je přelijte studenou vodou a nechte úplně vychladnout. Potom je oloupejte, čtyři z nich překrojte na poloviny a vyberte žloutky. Bílky pokrájejte nadrobno.

3. Žloutky vidličkou rozmačkejte. Přidejte k nim majonézu, ocet, acidofilní mléko, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Směs nechte chvilku odpočívat.

4. Zbylá čtyři vejce nakrájejte na čtvrtiny. Listy salátu omyjte, osušte a poskládejte na servírovací talíř. Přidejte čtvrtinky vajec a nakrájené bílky. Přelijte je ochucenou majonézou a přidejte opečené kousky ciabatty a slaniny. Nakonec salát posypte nasekanou pažitkou.

Čtěte také

Kuře s nádivkou

Čtěte také

Kuře s nádivkou: Tradiční jarní pochoutka chutná nejlépe s mladými kopřivami

Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) Mrkvová pomazánka s mátou

V míse smíchejte 3 mrkve nastrouhané najemno, 200 g sýru Cottage a 2 lžíce majonézy. Přidejte 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 5 vajec natvrdo, nakrájených na kousky, osolte a opepřete. Hrst máty nasekejte a přimíchejte do pomazánky. Mátou můžete namazaný chleba i ozdobit.

Pomazánka s tvarohem

V misce smíchejte 250 g polotučného tvarohu z vaničky, 100 g zakysané smetany a 2 lžičky plnotučné hořčice.

Promíchejte, aby se vše dokonale propojilo. Přimíchejte 6 vajec uvařených natvrdo, nakrájených na kousky. Zakápněte 1 lžičkou citronové šťávy, osolte a opepřete. Podávejte ozdobené pažitkou.

Sýrová pomazánka Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

V míse smíchejte 2 lžíce změklého másla, 100 g taveného sýra, 100 g pomazánkového másla a 2 lžičky polotučné hořčice. Vše spojte v hladkou směs. Osolte, opepřete, přimíchejte 6 vajec natvrdo, nakrájených na kousky, a 1 nadrobno nasekanou cibuli. Na chlebu pak ozdobte nasekanou jarní cibulkou. Můžete ji také zamíchat přímo do pomazánky.

Pomazánka s avokádem

Vezměte 2 avokáda, dobře zralá, vyjměte jim pecku, vydlabejte vnitřek a dejte ho do misky. Dužinu rozmačkejte vidličkou společně s 2 lžícemi majonézy. Přimíchejte 5 na kousky nakrájených vajec natvrdo, 1 nadrobno nasekanou menší cibuli, špetku soli a 1 lžičku sezamového oleje. Na závěr přimíchejte 1 lžíci nasekané petrželky. Tou můžete chleba i ozdobit.

Čtěte také

Barva roku 2021

Čtěte také

Šedá a žlutá: Místo jedné barvy roku máme letos kontrastní dvojku

Sendvič s tuňákem a vejcem

Jednoduše ochucený tuňák a vejce tvoří základ sendvičů, které můžete podávat také otevřené jako chlebíčky.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4 sendviče:

Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký) 160 g tuňáka v oleji • 4 vejce uvařená natvrdo • 4 menší řemeslné bagetky nebo tmavé kaiserky • 1 lžíce pasty harissa • 1 lžíce nasekané petrželky • 1 lžička olivového oleje • 8 zelených oliv • 2 stonky jarní cibulky • 1 hrst salátových lístků • sůl • pepř

1. V misce smíchejte tuňáka, nasekanou petrželku, jarní cibulku, harissu (tu dávkujte podle chuti a druhu – některá je pekelně ostrá, jiná jemnější) a olej. Opepřete a klidně i osolte, pokud je třeba. Pak vidličkou promíchejte, aby se suroviny hezky propojily.

2. Bagetky nebo kaiserky rozkrojte podélně na poloviny, spodní část namažte tuňákovou směsí, posypte nakrájenými olivami, poklaďte plátky uvařených vajec a ozdobte zelenými lístky. Přiklopte vrškem bagety.

Prase v košilce

Místo klasické vepřové pečínky zkuste maso umlít a rafinovaně schovat do chlebového těsta.

Doba přípravy: 25 minut, pečení 60 minut

Suroviny na formu na biskupský chlebíček: Zdroj: Monika Frankova

300 g hladké chlebové mouky • špetka soli • voda

Náplň: 10–15 křepelčích vajíček • olej nebo sádlo • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 1 lžička majoránky • 1 lžička sladké mleté červené papriky • 1,5 kg mletého vepřového masa • 2 vejce • 250 ml strouhanky • petrželová nať • sůl • pepř • vejce na potření • celý kmín

1. Z mouky se špetkou soli a vody vypracujte vláčné, trochu tužší těsto. Křepelčí vejce uvařte (2,5 minuty). Pak je rychle zchlaďte, ponořte na půl hodiny do silné octové vody – snadněji je oloupete.

2. Na oleji nebo sádle opražte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte majoránku a mletou papriku.

3. Po vychladnutí smíchejte s najemno pomletým masem, přidejte vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, sůl a pepř.

4. Směs důkladně promíchejte. Oddělte malou část, vytvořte z ní karbanátek, který upečte v troubě nebo osmažte v pánvi, abyste zjistili, zda je maso dostatečně ochucené. Podle toho pak dochuťte zbytek směsi.

5. Těsto vyválejte na 4 mm silný plát a vložte do formy na biskupský chlebíček, vyložené pečicím papírem. Okraje těsta nechte ze dvou delších konců formy přečnívat, zbytek odřežte.

6. Formu vyloženou těstem naplňte masovou směsí a prokládejte ji oloupanými křepelčími vajíčky.

7. Naplněnou formu přikryjte přečnívajícím těstem a obě části k sobě připojte.

8. Ze zbytku těsta spleťte malý copánek a překryjte jím spoj těsta. Povrch těsta potřete prošlehaným vejcem, propíchejte vidličkou a posypte kmínem.

9. Formu vložte do trouby předehřáré na 180 °C a asi hodinu pečte (maso je upečené, když teploměr zapíchnutý do středu formy ukáže minimálně 72 °C).

10. Po upečení nechte „prasátko“ úplně vychladnout a nakrájejte ho na plátky. Chlebový kabátek poslouží jako příloha.

Čtěte také

Šlupkami od banánů můžete vyčistit boty

Čtěte také

Co se šlupkami od banánů? Vyčistíte s nimi boty a pohnojíte květiny

Ostrý brokolicový salát s vejcem Zdroj: Časopis Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký)

Stonková brokolice je křehčí než klasická a výborně se hodí do studeného i teplého salátu. Česnek, chilli a polotekuté vejce ji v něm skvěle doplní. Pro obměnu můžete místo ní do salátu použít kadeřávek.

Doba přípravy 30 minut

Suroviny na 4 porce:

500 g stonkové brokolice • 4 vejce • 1 ciabatta • 1 červená cibule • 2 stroužky česneku • 1 chilli paprička • 1 lžíce česnekového olivového oleje + na zakápnutí • sůl • pepř

1. Ciabattu natrhejte na kousky a nasucho opečte v pánvi nebo v troubě. Brokolici a vejce dejte zvlášť do vroucí osolené vody a vařte: brokolici 3–5 minut, vejce 6–10 minut (po 6 minutách budou mít ještě trochu tekutý žloutek, po 10 budou natvrdo). Pak obojí zchlaďte ve studené vodě a vejce oloupejte.

2. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky, chilli papričku na kolečka. V pánvi rozpalte olej a cibuli a česnek na něm zprudka orestujte. Vsypte je do mísy, přidejte brokolici, krutony i chilli, zakápněte česnekovým olejem a lehce promíchejte. Rozdělte salát na talíře, přidejte rozkrojená vejce a ihned podávejte.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Úklid ledničky

Čtěte také

Zápach v ledničce odstraní ocet, ale hlavně velký úklid. Jak na něj?