Holandská polévka Overijsel

Suroviny:

  • 300 g bílých fazolí (může být i konzerva)
  • 750 g vepřových žebírek
  • 500 g zelených fazolek
  • 250 g brambor
  • několik stonků celeru
  • sůl

Postup:

Bílé fazole necháme přes noc namočit (nejméně však 12 hodin). Vodu s fazolemi nalijeme do remoskové mísy, vložíme vepřová žebírka, doplníme vodou, aby bylo maso ponořené. Vaříme asi 1 hodinu, dokud nezačne opadávat maso z kostí. Zhruba 20 minut před koncem vaření přidáme svazeček celerové nati, umyté zelené fazolky překrojené napůl a brambory nakrájené na kostičky. Když je maso měkké, obereme je z kostí, nakrájíme a vrátíme do polévky. Celerovou nať vyjmeme, polévku ochutíme pepřem a solí, případně ještě krátce povaříme a podáváme.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Sedlácká snídaně

Suroviny pro 1 osobu:

  • 2 oloupané uvařené brambory
  • olej
  • 2 cibule
  • 50 g prorostlého špeku
  • 2 žampiony
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl

Postup:

Na oleji opečeme dozlatova špek a na kolečka nakrájené brambory. Přidáme cibulku nakrájenou také na kolečka. Ochutíme pepřem a solí a asi 5 minut zapékáme. Žampiony nakrájené na tenké plátky zamícháme do vajec a přilijeme do remoskové nádoby. Necháme krátce zapéct. Když je vaječná směs ztuhlá, můžeme ji podávat.

Čtěte také

Jak správně naložit zelí?

Čtěte také

Jak si správně naložit kysané zelí? A jak se liší fermentace od kvašení?

Kuřecí perkelt

Suroviny:

  • 1 kuře (nebo 10 stehýnek)
  • 100 g cibule
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • 2 lžíce sladké papriky
  • olej
  • vývar

Postup:

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zlehka i papriku. Přidáme rozporcované kuře, po chvíli podlijeme polévkou a dusíme doměkka 30–40 minut (mezi dušením je obrátíme). Kuře vyndáme, do šťávy přidáme smetanu, zaprášíme moukou a důkladně povaříme. Kuře upravíme na talíře a polijeme scezenou omáčkou.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Švýcarské zapékané toasty z remosky

Suroviny:

  • 1 balíček toastového chleba
  • 300 g ementálu
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g prorostlé slaniny
  • bílý pepř
  • sůl
  • strouhaný muškátový oříšek

Postup:

Plátky slaniny necháme v remoskové míse osmahnout. Toastový chléb a plátky ementálu pokládáme do mísy na slaninu dokola tak, aby sýr byl vždy nahoře. Směsí mléka a vajec ochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem přelijeme připravené toasty. Zapékáme tak dlouho, aby povrch byl zlatavý a křupavý (asi 30 minut).

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Portugalská zapékaná rýže

Suroviny pro 4 osoby: 

  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 1 l vody 
  • 1 lžička soli
  • 100 g šunky
  • 200 g uzené klobásy
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • petržel
  • olivový olej

Postup:

Rýži důkladně propláchneme. Osolenou vodu přivedeme k varu a vsypeme rýži – vaříme ji asi 10 minut. V remoskové míse ohřejeme sádlo, přidáme šunku nakrájenou na proužky, kolečka klobásy, kostičky cibule, kolečka mrkve a vše osmahneme. Přidáme rýži s několika lžičkami vody, zamícháme, pokapeme olivovým olejem a necháme zapéct 15–20 minut.

Čtěte také

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Čtěte také

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Maso na jehle

Suroviny pro 1 osobu: 

  • 280 g vepřového masa (plec)
  • 1 maďarská klobása
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • pepř
  • sůl
  • mletá paprika

Postup:

Maso, slaninu, papriky a cibuli nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a střídavě napíchneme na dřevěné špejle. Ochutíme pepřem, solí, červenou paprikou a vložíme na dno remosky. Pečeme tak dlouho, dokud maso nebude měkké.

Čtěte také

Ovoce, těstíčko, skořice a ořechy. Prostě dokonalá kombinace

Čtěte také

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy

Baskické kuře

Suroviny pro 4 osoby: 

  • 1 kuře
  • 250 g rýže
  • 1/2 kg oloupaných rajčat
  • 250 g zelené papriky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g rýže
  • 1 lžička sladké papriky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Rozporcované kuře zprudka opečeme v oleji ze všech stran. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přisypeme nakrájený česnek a chvíli nato i oloupaná rajčata a papriky nakrájené na proužky. Ochutíme pepřem a solí a pečeme v remosce asi hodinu doměkka. Maso musí odpadávat od kosti. Kuře se zeleninou vložíme do jiné nádoby. Remosku neomýváme, olej ohřejeme a důkladně v něm opražíme umytou rýži. Přidáme asi půl litru osolené vody a rýži dusíme asi 20 minut doměkka. Voda se musí vypařit. Do rýže zamícháme sladkou papriku, dáme na talíře a navrch upravíme hotové kuře se zeleninou.

Čtěte také

Cuketové placičky

Čtěte také

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Slaný řecký dort

Suroviny:

  • 600 g listového těsta
  • 400 g slaného ovčího sýru (feta, istambul)
  • 5 lžic másla mouka
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • pepř
  • 6 vajec

Postup:

Náplň: Do rozpuštěného másla zamícháme mouku a pomalu přidáváme za stálého míchání mléko. Asi 5 minut povaříme, ochutíme pepřem a solí a necháme vychladnout. Potom vmícháme postupně vejce a nastrouhaný sýr.

Remosku vymažeme máslem. Těsto vyválíme na 6 stejných plátů velikosti mísy a dáváme střídavě se sýrovou směsí do remosky. Začínáme a končíme těstem, které na povrchu potřeme máslem. Pečeme dozlatova asi tři čtvrtě hodiny.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur