Holandská polévka Overijsel
Suroviny:
- 300 g bílých fazolí (může být i konzerva)
- 750 g vepřových žebírek
- 500 g zelených fazolek
- 250 g brambor
- několik stonků celeru
- sůl
Postup:
Bílé fazole necháme přes noc namočit (nejméně však 12 hodin). Vodu s fazolemi nalijeme do remoskové mísy, vložíme vepřová žebírka, doplníme vodou, aby bylo maso ponořené. Vaříme asi 1 hodinu, dokud nezačne opadávat maso z kostí. Zhruba 20 minut před koncem vaření přidáme svazeček celerové nati, umyté zelené fazolky překrojené napůl a brambory nakrájené na kostičky. Když je maso měkké, obereme je z kostí, nakrájíme a vrátíme do polévky. Celerovou nať vyjmeme, polévku ochutíme pepřem a solí, případně ještě krátce povaříme a podáváme.
Sedlácká snídaně
Suroviny pro 1 osobu:
- 2 oloupané uvařené brambory
- olej
- 2 cibule
- 50 g prorostlého špeku
- 2 žampiony
- 2 vejce
- pepř
- sůl
Postup:
Na oleji opečeme dozlatova špek a na kolečka nakrájené brambory. Přidáme cibulku nakrájenou také na kolečka. Ochutíme pepřem a solí a asi 5 minut zapékáme. Žampiony nakrájené na tenké plátky zamícháme do vajec a přilijeme do remoskové nádoby. Necháme krátce zapéct. Když je vaječná směs ztuhlá, můžeme ji podávat.
Kuřecí perkelt
Suroviny:
- 1 kuře (nebo 10 stehýnek)
- 100 g cibule
- 200 ml smetany
- 2 lžíce hrubé mouky
- sůl
- 2 lžíce sladké papriky
- olej
- vývar
Postup:
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zlehka i papriku. Přidáme rozporcované kuře, po chvíli podlijeme polévkou a dusíme doměkka 30–40 minut (mezi dušením je obrátíme). Kuře vyndáme, do šťávy přidáme smetanu, zaprášíme moukou a důkladně povaříme. Kuře upravíme na talíře a polijeme scezenou omáčkou.
Švýcarské zapékané toasty z remosky
Suroviny:
- 1 balíček toastového chleba
- 300 g ementálu
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 250 g prorostlé slaniny
- bílý pepř
- sůl
- strouhaný muškátový oříšek
Postup:
Plátky slaniny necháme v remoskové míse osmahnout. Toastový chléb a plátky ementálu pokládáme do mísy na slaninu dokola tak, aby sýr byl vždy nahoře. Směsí mléka a vajec ochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem přelijeme připravené toasty. Zapékáme tak dlouho, aby povrch byl zlatavý a křupavý (asi 30 minut).
Portugalská zapékaná rýže
Suroviny pro 4 osoby:
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 1 l vody
- 1 lžička soli
- 100 g šunky
- 200 g uzené klobásy
- 2 cibule
- 2 mrkve
- petržel
- olivový olej
Postup:
Rýži důkladně propláchneme. Osolenou vodu přivedeme k varu a vsypeme rýži – vaříme ji asi 10 minut. V remoskové míse ohřejeme sádlo, přidáme šunku nakrájenou na proužky, kolečka klobásy, kostičky cibule, kolečka mrkve a vše osmahneme. Přidáme rýži s několika lžičkami vody, zamícháme, pokapeme olivovým olejem a necháme zapéct 15–20 minut.
Maso na jehle
Suroviny pro 1 osobu:
- 280 g vepřového masa (plec)
- 1 maďarská klobása
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 papriky
- pepř
- sůl
- mletá paprika
Postup:
Maso, slaninu, papriky a cibuli nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a střídavě napíchneme na dřevěné špejle. Ochutíme pepřem, solí, červenou paprikou a vložíme na dno remosky. Pečeme tak dlouho, dokud maso nebude měkké.
Baskické kuře
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 kuře
- 250 g rýže
- 1/2 kg oloupaných rajčat
- 250 g zelené papriky
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 g rýže
- 1 lžička sladké papriky
- olej
- sůl";i:10;s:5:"pepř
Postup:
Rozporcované kuře zprudka opečeme v oleji ze všech stran. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přisypeme nakrájený česnek a chvíli nato i oloupaná rajčata a papriky nakrájené na proužky. Ochutíme pepřem a solí a pečeme v remosce asi hodinu doměkka. Maso musí odpadávat od kosti. Kuře se zeleninou vložíme do jiné nádoby. Remosku neomýváme, olej ohřejeme a důkladně v něm opražíme umytou rýži. Přidáme asi půl litru osolené vody a rýži dusíme asi 20 minut doměkka. Voda se musí vypařit. Do rýže zamícháme sladkou papriku, dáme na talíře a navrch upravíme hotové kuře se zeleninou.
Slaný řecký dort
Suroviny:
- 600 g listového těsta
- 400 g slaného ovčího sýru (feta, istambul)
- 5 lžic másla mouka
- 1/4 l mléka
- sůl
- pepř
- 6 vajec
Postup:
Náplň: Do rozpuštěného másla zamícháme mouku a pomalu přidáváme za stálého míchání mléko. Asi 5 minut povaříme, ochutíme pepřem a solí a necháme vychladnout. Potom vmícháme postupně vejce a nastrouhaný sýr.
Remosku vymažeme máslem. Těsto vyválíme na 6 stejných plátů velikosti mísy a dáváme střídavě se sýrovou směsí do remosky. Začínáme a končíme těstem, které na povrchu potřeme máslem. Pečeme dozlatova asi tři čtvrtě hodiny.