Mějte systém

Do generálního úklidu se chce málokomu a zaručených rad, jak postupovat efektivně, si na internetu můžeme najít stovky. Pravdou je, že pokud si na úklid nenajmeme agenturu nebo alespoň paní na úklid, musíme vzít prostě „do teplých“ a dát se do práce. Jak se z úklidu nezbláznit? Pokuste se stanovit si na začátku systém – odborníci doporučují uklízet na principu shora dolů, odzadu dopředu. To vám zaručí, že nebudete přeskakovat z místa na místo, a hlavně že si už vyčištěné části nezašpiníte znovu například padajícím prachem.

Inspirujte se minimalismem

Člověk potřebuje opravdu výrazně méně věcí, než kolik jich obvykle doma má. Pokud vysloveně nechováte k nějaké z nich hlubokou citovou vazbu, vyřaďte ji. Není nutné ji hned vyhazovat, ale zkuste ji nabídnout známým nebo například charitě. Případně zkuste vymyslet její nové využití. Dobře si také rozmyslete nové nákupy – nenechte se strhnout momentální euforií a rádoby výhodnou slevou, nové kusy vybavení pořizujte s rozvahou a promyslete si, zda je opravdu potřebujete.

Dekorace s rozmyslem

Zamyslete se nad tím, zda musíte mít doma desítky malých váziček, sošek a porcelánu. Vzpomínkové předměty je vhodnější uložit do krabic, bude se na ně méně prášit. Na očích si nechte menší množství dekorací a raději ty větší – nebudete na nich muset tak zdlouhavě utírat prach.

Správné čistící prostředky

Pro úklid si vyberte správné čistící prostředky – nemusí jich být moc, většina z nich je univerzálních, ale určité povrchy potřebují specifická čistidla. Masivní dřevo ani dýha se nemusí s vodou. K čištění se hodí přípravky na alkoholové bázi, po vysušení přijde na řadu impregnace. Nejvhodnější jsou impregnace s přírodním včelím voskem, který pronikne do dřeva, chrání ho před špínou, a navíc nábytek provoní. Nábytek ve vysokém lesku je velmi oblíbený, ale jeho údržba je trochu za trest, navíc přiliš velká snaha o pořádek může vést k poškození povrchu. Zapomeňte na tekuté písky a příliš koncentrované saponáty, ptejte se po speciálních leštěnkách, na menší znečištění postačí i voda, respektive voda s velmi malou příměsí saponátu na nádobí. Aby se povrch leskl dokonale, vysušte a vyleštěte ho hadříkem, který nepouští vlákna, ideální je třeba jelenice. V případě nerezu investujte do speciálního prostředku určeného přímo na tento materiál, pravděpodobně bude na bázi silikonu, který povrch chrání před ulpíváním nečistot.

ZDROJ: časopis Vlasta, Vlasta.cz