Móda z let osmdesátých byla divoká, pestrobarevná a nespoutaná díky inspiraci snad všemi významnými světovými kulturami, hudebními žánry a stylem, který zrovna frčel.

Vycpaná ramena a pas jak vosa

Pamatujete? Široká ramena ve stylu Oty Zaremby nešla přehlédnout. Většina žen poukazovala na silnou ženskou siluetu. Napěchované ramenní vycpávky v kontrastu s úzkým pasem budily dojem přesýpacích hodin. Vycpávky se staly natolik populární, že je nosily i takové ikony jako princezna Diana nebo Margaret Thatcher. Velké ramenní vycpávky tvořící hranatou siluetu si ženy našívaly i pod svetry. Trendy byly ty dlouhé přízové až pod zadek, samozřejmě přepásané širokým páskem. Ten čím byl výraznější, tím lepší. Pásky si tvořily ženy podomácku z ústřižků kůží a zdobily je korálky a brožemi.

Co je uplé, to je sakra pěkné

Symbolem módy 80. let byla obtáhnutá a zdůrazněná figura, bohužel se často smazával rozdíl mezi pohlavími. Většina věcí se nosila upnutá těsně na tělo, takže o pohodlí se nedalo mluvit. Když si připočteme oblibu syntetických neprodyšných materiálů, někdy být za módní ikonu byl slušný horor. I pro ostatní, deodoranty neměly takový účinek, na jaký jsme zvyklí dnes. Krimplenové kalhoty a šatovky, latexové minisukně, nylonové silonky a krešlakové natahovací kozačky představovaly absolutní výkřik módy, ale za jakou cenu… Nosily se i obtažené silonové legíny a kaliopky, které díky spodní gumičce bylo třeba každou chvíli povytahovat, a taky vlněné kamaše nasoukané přes boty.

Džíny mnoha podob a střihů

Mrkváče, lacláče a plísňáče… Schválně, myslíte si, že vaše vnučka bude vědět, o čem je řeč? Boom zažívaly džíny všeho druhu, ale u nás byly nedostatkovým zbožím. Kdo neměl příbuzné na západě nebo rodiče v zahraničním obchodu, měl smůlu. Tuzexové bony východnímu světu vládly… Když už jste se k džínám nějakým způsobem propracovali, většinou jste je unosili do roztrhání. V módě byly chemicky „ošoupané“ plísňáče, džíny s laclem à la montérky a mrkváče, které byly nabírané v pase a na stehnech a směrem dolů se zužovaly. Šlo o prapodivný střih, který postavě opravdu nelichotil! Ale chtěla je mít každá.

Sport, sport, sport, ranní vstávání…

Aerobik, to je ono. Pořad Cvičme v rytme zblbnul kdejakou módy chtivou fanynku. A do ženského šatníku přinesl neonové legíny, návleky a čelenky na ven. A také pestrobarevné potníčky, trikoty ve stylu body a batůžky. Sportovní móda zaplnila ulice. A že se bylo na co dívat!

Disco příběh

Oblečení poseté flitry, ideálně v neonových barvách, zaplavilo ulice. Každý chtěl být vidět. Ženy nosily vyzývavé minisukně a tílka s výstřihem, často střižené nad pupíkem, v té době to byla pastva pro oči. Masivní náušnice, robusní náhrdelníky a kotníkové náramky neměly v bižuterii konkurenci. Začal se nosit i piercing a kdo zrovna neposlouchal disco, ujížděl si na rockové módě. Temná černá oživená druky, cvočky, řetízky a nášivkami, robusní šněrovací boty, skinny džíny a džísky a kožené bundy, to byla neklamná známka správného rockera.