Slavná skupina ABBA v těchto dnech potěšila fanoušky jedním z nejočekávanějších alb v historii hudby, Voyage. To obsahuje deset nových písní včetně již dříve představených singlů I Still Have Faith In You, Don’t Shut Me Down a Just a Notion. Předchozí poslední deska kvarteta, Visitors, vyšla před 40 lety v listopadu 1981. Po vydání NOVÉ desky bude následovat série neobvyklých koncertů, na kterých hvězdy nevystoupí osobně, ale v digitální verzi jako speciálně upravení avataři, takzvaní ABBAtars.

To bylo tak

Když jsem se po příjezdu do Švédska zmiňoval o tom, že bych kromě jiného samozřejmě chtěl pohovořit i s ABBA, všichni se jenom usmívali, a dokonce vylučovali možnost, že bych se během svého třítýdenního pobytu mohl k někomu z téhle skupiny dostat. Upozorňovali mě na to, že takové setkání je organizačně velmi náročné, ti čtyři jsou časově tak zaneprázdněni, že si nemám dělat žádné iluze.

Pomohla mi náhoda. Po všech nezdarech a odmítání jsem se rozjel do jejich největší agentury Polar Music a… ve dveřích jsem potkal Benna, vedoucího skupiny. Když slyšel, že jsem z Československa, byl velice ochotný a s nesmírnou srdečností prohlásil, že hned – jakmile se vrátí ze čtrnáctidenního turné po USA – mohou být všichni k dispozici. Musel jsem tuhle nabídku odmítnout, tolik času jsem neměl, ale nakonec jsme se přece jen domluvili. Dostal jsem telefonní číslo na novopečenou maminku Agnethu a ujištění, že alespoň chvilku bude mít určitě čas. A také měla.

Agnetho, jste nejen zpěvačka, ale také matka dvou dětí. Obě role jsou dost náročné. Jak se s nimi vypořádáváte?

Náš soubor má několik zásad a jedna z nich je to, že se snažíme, aby naše zájezdy nebyly delší než čtrnáct dnů. V loňském roce se tohle naše rozhodnutí opravdu stalo pravidlem a nikdy jsem nebyla pryč déle. Samozřejmě, bez pomoci rodičů bych tuhle profesi nemohla dělat. Ale podstatné je také to, že mi pomáhají i naše děti – tím, že jsou hodné.

Uspořádání vaší skupiny není zcela běžné. Jaké výhody i nevýhody přináší práce v manželských párech?

Však to znáte, každé pro má i své proti. Jsme stále spolu, což přináší i běžná lidská nedorozumění. Ale zato spolu můžeme prožívat i tu radost z práce, na níž se všichni čtyři podílíme stejným dílem.

Stihnete kromě své práce a péče o své děti ještě nějakou aktivní zálibu?

Koníčka jako takového opravdu nemám, víc prostě nestihnu. Chodím na lekce zpěvu, lekce tance, které musím dělat i pro udržení fyzické kondice. Zpěv a tanec jsou vlastně i mým největším koníčkem. Ovšem ještě jednu lásku mám – hrozně ráda plavu.

Představte si, že nečekaně máte několik dnů volna. Co byste dělala?

To si ovšem mohu skutečně jen představovat. Jela bych někam za sluníčkem, opalovala bych se a koupala.

Raději se tedy vraťme k oné oblasti pracovní.

Do konce března musíme natočit a hlavně dokončit naši dlouhotrvající desku. Potom nás čeká příprava na turné, které podnikneme v létě.

Tak hodně úspěchů a hodně hezkých písniček. Ivan Trojan