Na začátku ledna proletěla zpráva o nové nemoci, která pochází z Číny a která se projevuje jako těžší chřipka, bez většího zájmu. Záhy však bylo jasné, že je to daleko víc než nějaká chřipka. Nastala jarní etapa boje s koronou. S podzimními dešti však bohužel přišla další vlna. A začalo být jasné, že je to průšvih. Teď, kdy píšu tyto řádky, není zdaleka jasné, jak bude všechno probíhat.

Český národ uměl doby, kdy se mu moc nedařilo, využít ve svůj prospěch. Nepříznivé podmínky v nás totiž aktivují tvůrčí schopnosti, o kterých jsme dosud neměli ani tušení. Mimochodem – koho z nás napadlo, že se během jara naučí péct domácí chleba, který bude tak dobrý, že se ho rodina nebude chtít vzdát ani v dobách normálních? Každá připomínka toho, co jsme dokázali zvládnout tak, že na to můžeme být pyšní, je dobrá. Pro rok 2021, který proběhne pod vládou Saturna, je navíc i zdrojem sebevědomí a důvěry v to, že všechno dobře dopadne.

Když se podíváme na hvězdné dráhy, zjistíme, že Saturn už koncem roku 2020 přešel z Kozoroha do Vodnáře. Do stejného znamení se dostává i Jupiter, který zde pobude do 14. května. Pak na chvíli nakoukne do Ryb (bude zde do 28. července). Následně se vrátí do Vodnáře, kde bude až do 29. prosince, a odtud se pak do Ryb přesune definitivně. Vzhledem k tomu, že Saturn podle staré astrologie kromě Kozoroha vládne i Vodnáři, dá se čekat, že všechno bude probíhat pomalu.

Přemýšlejte, kolik to bude stát

Každé rozhodnutí si bude vyžadovat důkladnou analýzu a především přemýšlení o tom, kolik to bude stát. Bylo by dobré, abychom všichni (včetně státu!) nejdříve přemýšleli, zda jde o výdaje rozumné a zvládnutelné, a až potom se do nich pustili. Vzhledem k tomu, že Saturn má v popisu práce kromě jiného i staré a tedy zkušené lidi, nebude od věci, když se poradíme s babičkami. Když si popovídáte se ženami, které dospívaly a měly rodinu v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, dozvíte se od nich ohledně vedení domácnosti a rodinné ekonomiky leccos zajímavého.

Saturn nás zároveň vede k jinému hospodaření s časem. Jednou ze základních lekcí, kterou nás učí, je umění čekat na správnou chvíli. Jde o dovednost, kterou budeme v roce 2021 všichni moc potřebovat. Jupiter a Saturn tvoří totiž celý rok (i když v případě Jupitera s výše zmíněnou přestávkou) živlovou kvadraturu s Uranem ze znamení Býka. Energie, kterou toto planetární postavení vytváří, se zvládá velice těžko. Ze všeho nejvíce připomíná rozjíždění auta se zataženou ruční brzdou. Na jedné straně chceme, aby se všechno dělo co nejrychleji, na druhé straně je jasné, že jsou opravdu věci, které se uspěchat nedají. Celou atmosféru ještě zkomplikuje nutnost šetřit a nejistota, která se týká práce. V takové situaci si pak můžete vybrat, zda se budete zlobit na nepřízeň světa, nebo se v tom, co se děje, přesto pokusíte najít něco pozitivního.

Když to zvládnete, čekejte odměnu. Přijde sice až v listopadu, ale bude stát za to. Postará se o ni Venuše, která je od 5. listopadu až do konce roku v Kozorohu a která s výše uvedeným Uranem vytvoří živlový trigon. Pak zjistíte, že se čekání na tu pravou chvíli vyplatilo a světlo na konci tunelu je stále jasnější a zřetelnější.

Autorka je astroložka. Lidské osudy ji zajímaly odmalička. Výkladem horoskopů se začala zabývat zhruba před 25 lety. Sestavuje předpovědi pro média a má i osobní poradnu.