Je to jeden z nejdůležitějších prvků štěstí ve vztazích. Přesto spousta párů ve skutečnosti netuší, jak velký přínos to pro jejich vzájemný vztah může mít. Vztahový kouč a psycholog Barton Goldsmith říká, že to může být nejzábavnější činnost ve vztahu, přitom ji ale málo praktikujeme. Potvrzuje to i psycholožka Jitka Nesnídalová, která tvrdí, že ideál romantické lásky poněkud mizí. „Zřejmě jsou to nároky moderní doby, která klade ohromný důraz na finanční zabezpečení rodiny a lidé pod tíhou těchto existenčních problémů nemají pak sílu dávat více romantiky do partnerského vztahu. Ale člověka romantické prožívání přítomnosti dobíjí a dává mu sílu,“ domnívá se psycholožka. Přesto romantika není passé ani v 21. století. „Měla by být ve vašem vesmíru stálá. Vaše pouto ještě posílí,“ dodává Barton Goldsmith.

Květiny, svíčky, večeře

„Když muž vyznává ženě lásku, vnáší to do vztahu půvab lásky, která je vyřčená. Když projevuje ženě lásku i romantickými činy, od koupení květin až po večeři při svíčkách, vnáší to do vztahu více radosti a světla. Oba partneři se pak mohou oddat v té chvíli lépe přítomnému okamžiku a nasytí se pocitem bezpečí, důvěry a vnitřní radosti ze vzájemného pocitu, že se jeden o druhého skutečně zajímá,“ říká psycholožka Jitka Nesnídalová. Spokojený vztah ale vždy vyžaduje práci, a někdy je to vážně dřina. Spousta párů má po nějaké době pocit, že jejich vztah postrádá naplnění a že jednoduše bledne. Aby se to nestalo, musíte vynaložit úsilí podobné tomu, které jste vynaložili, když byla vaše láska čerstvá. Jak říká Barton Goldsmith, lidé si často stěžují, že jejich vztah selhal a že všechny krásné city zmizely nebo že se cítí partnerem nedoceněni. Na druhé straně existují páry, které nikdy nevypadají nespokojeně a jejich projevy vzájemného obdivu jsou patrné i po desetiletích manželství. Jak je to možné? Podle Goldsmitha se jim podařilo zachovat některé prvky, které byly přítomné v rané fázi jejich randění. Zkuste si vzpomenout na dobu, kdy jste se svým současným partnerem chodili? „I když jste si určitě užili spoustu legrace, pravděpodobně jste také vynaložili velké úsilí, abyste toho druhého zaujali,“ říká Barton Goldsmith. A byla to třeba „jen“ malá gesta, kterými jste vyjádřili náklonnost či lásku. Společné pečení chleba, tanec, koupel se svíčkami, procházky podzimním lesem, kdy listy mění barvu, koulovačka v čerstvě napadaném sněhu. Romantika nejsou jen kytice rudých růží a psaní zamilovaných dopisů. Romantika jsou emoce, okamžiky, pocity. A to všechno lze pěstovat kdykoli.

Nejsou to žádné čáry

Nová studie, kterou prováděli na Stony Brook University v New Yorku, zjistila, že romantika nemusí v dlouhodobých vztazích ztroskotat. Jak říká psycholožka Bianca P. Acevedo, která výzkum vedla, romantická láska může trvat celý život a vést k zdravějším vztahům. „Pokud partner cítí, že ten druhý je tu pro něj, že je důležitý, potřebný a milovaný, usnadňuje to pocity romantické lásky,“ říká Bianca Acevedo. Jenže většina lidí tohle vyjádřit neumí, protože prostě neví jak. Přitom je to úplně jednoduché. Vše, co potřebujeme vědět, máme přímo pod nosem. Každý, kdo někdy viděl nějaký romantický film nebo přečetl knížku, ví dost na to, aby partnera překvapil činem, který mu ukáže, jak je milovaný. A je to opravdu úplně snadné. Přinést ženě květiny nebo ji pozvat do kina. Uvařit k večeři oblíbené jídlo nebo koupit lístky na zápas klubu, kterému partner fandí, zvládne každá.

Ovšem pozor, abyste to s tou inspirací z romantických filmů nepřehnali. Nebezpečná jsou hlavně přehnaná očekávání. Jde o to nalézt v sobě tu rozumnou míru, ve které je člověku dobře. „V romantických filmech muž uspořádá partnerce oslavu narozenin v Paříži, a když se na to nějaká žena, pro kterou partner nic romantického nenabízí, dívá, může to v ní vzbuzovat smutek a beznaděj. Ale vždy je tu možnost drobností, které se do každodenního života krásně poskládají a ženě (i muži) mohou udělat stejnou radost jako filmové pozvání do Paříže, protože žena cítí zájem partnera, že na ni po cestě z práce myslel, když jí koupil to, co má ráda, byť je to drobnost,“ říká Jitka Nesnídalová. Pokud muž není tělem romantik, může mu žena napovědět a klidně si o romantiku i říct nebo vyjádřit, co cítí: „To by mi udělalo radost, kdybychom prožili víkend v nějakém hotelu.“ „Není nic špatného na tom, vyjadřovat své pocity, naopak. Muž si někdy myslí, že žena nic nepotřebuje. Samozřejmě neumí číst její myšlenky. Jemná nápověda mu může pomoci. Časem si to třeba osvojí, takže pak tyhle romantické maličkosti iniciuje sám. Za zkoušku to stojí,“ radí psycholožka. A pokud si nevíte rady, obraťte se na profíky. Existují totiž „školy umění milovat“, kde se páry učí, jak znova ve vztahu oživit romantiku. Proč to nezkusit?

Humor, vzpomínky, intimita

Humor, vzpomínky, intimita

  • Slepování: Když si budete projevovat náklonnost, dávat si dárky, vzpomínat na hezké prožité chvíle, smysluplně konverzovat, smát se spolu a udržovat intimitu, budete tím váš vztah „slepovat“ romantickými drobnostmi. 
  • Zábava: Romantika by se měla odrážet v příjemných společných aktivitách – návštěva kina, koncertu, společné návštěvy večírků nebo hraní her. Cokoli, co vás bude oba bavit a u čeho si uvědomíte, že je fajn být spolu.
  • Humor: Humor je hlavním prvkem většiny romantiky. Páry s dobrým smyslem pro humor si užívají kýčovitá vyznání, vtipná přáníčka, komiksy a smích, kdykoli mají možnost.
  • Nostalgie: Páry, které jsou spolu dlouho, by měly čas od času sdílet společné vzpomínky na minulost. Procházení starých fotografií nebo výlety na místa, kde se oba potkali nebo zažili něco úžasného, může romantické pocity do vztahu znova vrátit a posílit tak vzájemné pouto.
  • Intimita: Sex, romantika, vztahy, to všechno by mělo tvořit součást zdravého vztahu. Ačkoli romantika může vést k intimitě, intimita a romantika se můžou vzájemně pohánět a podporovat.
  • Dobrodružství: Spontánnost a nevšední aktivity, které podporují smysl pro dobrodružství, jsou skvělé způsoby, jak vytvořit romantiku. Může to být procházka v lese, projížďka na lodi, adrenalinový zážitek a podobně.
  • Respekt: Romantika zve k uznání, stejně tak uznání a respekt od partnera vytvářejí impulz k tomu, abychom začali s romantickými aktivitami.
 

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články