Tak jako jinde, i tady platí věc, kterou nechcete slyšet. Nejlepší je problémům s příliš velkým břichem předejít, protože jakmile se objeví a jakmile se v důsledku hormonálních změn vaše prsa zvětší, do původního stavu už to půjde vrátit jen velice těžko.

Přitom jsou právě prsa a břicho (respektive pas) partiemi, které na sobě hodnotíme snad nejpřísněji. I proto stojí za to se na ně včas zaměřit. „Je nereálné plánovat, že budete vážit stejně jako v osmnácti, protože i postava se věkem mění. Ale zároveň je škoda na všechno rezignovat s tím, že už to stejně nemá cenu,“ míní Karolína Hlavatá, obezitoložka spolupracující s platformou Vím, co jím.

Má to smysl už kvůli zdraví – tuk, kterému dovolíme ukládat se v naší břišní dutině, nejen že nevypadá dobře, ale navíc obaluje vnitřní orgány a zvyšuje riziko rozvoje civilizačních chorob, jako je třeba cukrovka, některé typy nádorů nebo nemoci srdce a cév. Odborníci mají pro tento typ tuku speciální označení: viscerální.

Žena může v této oblast přibrat vždycky, typické je to ale právě pro období menopauzy, kdy se mění hormonální hladiny a tuk se tady bohužel ukládá snáze a více než kdy dříve. Jak ubývá estrogenu, tělesný tuk jako by se stěhoval z boků, stehen a hýždí, kde sloužil jako rezervoár paliva pro kojení, do břicha.

Začněte krejčovským metrem

Co s tím? Zaměřte se na několik věcí.

  • Začněte tím, že se změříte v pase – pokud máte víc než 88 centimetrů, pravděpodobně máte v břiše obávaného tuku příliš mnoho. Cíl je jasný, potřebujete se dostat pod oněch osmaosmdesát centimetrů. To je reálný cíl, na rozdíl od modelkovské šedesátky.
  • Další krok? Přiznejte si, co vlastně jíte. Musíte hlídat tři věci: kvalitu jídla, jeho množství a frekvenci, jak často jíte. Vsaďte na čerstvou stravu a celozrnné produkty, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, jezte vysoce kvalitní tuky, sacharidy a bílkoviny. Jezte častěji menší porce.
  • Zvláštní trik? Vychutnejte si kolem třetí odpoledne zdravou svačinu, která vás zasytí a zároveň osvěží. Právě v této době totiž mnoho žen kvůli únavě a stresu často sahá po něčem naprosto nevhodném.
  • Hýbejte se. Bez toho to fakt nepůjde.

Pohyb je důležitý. Ale jak má vypadat?

Zapomeňte na to, že při cvičení jde jen o to okamžitě spálit co možná nejvíc kalorií. Je to složitější, ale velice dobře pochopitelné.

  • I tady musíte podobně jako u jídla hlídat tři věci, respektive kombinovat tři druhy toho, jak se hýbete: běžný pohyb během dne, kardiocvičení ve vyšším tempu a posilování. Neděste se, nemyslí se tím nic strašlivého, nemusíte běhat v tempu, kdy vám srdce málem vyskočí z krku, ani nemusíte zvedat těžké činky v posilovně.
  • Když se řekne kardio, myslí se tím zjednodušeně řečeno střídání pohybu v rychlém a pomalém tempu během jednoho tréninku, jímž se klidně myslí třeba svižnější procházka. Takový trénink byste si měli dopřát čtyřikrát až pětkrát týdně, Posilovat můžete pomocí jógy nebo pilates.
  • Kardiocvičení slouží ke spalování energie, zatímco posilování pomáhá udržet vaše svalovou hmotu a tím i kondici, svaly navíc i v klidu spalují více energie než tuk, což přesně potřebujete. Bohužel nemůžete se spolehnout na to, že máte slušné svaly, protože pokud necvičíte, s věkem berou za své.

A ještě jeden tip navíc místo závěru – vizualizujte svou odměnu. Zavřete oči a představte si svou postavu bez příliš velkých prsou a velkého břicha. Jak vám to sluší? Co budete mít na sobě, nové šaty? Vyvolávejte si tuhle představu každý den, o to bude vaše dieta nebo cvičení snazší.

Nezapomeňte na sebelásku. Samozřejmě, potřebujete disciplínu, abyste se dokopali k tomu, abyste si ráno zacvičili. Ale pokud se zároveň budete mít dost rádi, budete to brát nikoliv jako utrpení, ale jako součást cesty za svým snem.