Bylinková koupel

Příprava lázně pro ruce je úplně jednoduchá, ale efekt skutečně skvělý. Stačí, pokud ve větší míse zalijete některou z bylinek (heřmánek, šalvěj, měsíček či kopřivu) vroucí vodou a necháte několik minut louhovat. Po mírném vychladnutí ponořte ruce do vývaru aspoň na 15 minut. Po koupeli doporučujeme natřít ruce bylinkovým nebo hydratačním krémem či kokosovým olejem.

Jitrocelová mast na rány

Na drobné ranky či popáleniny výborně poslouží mast, kterou připravíte jen ze dvou ingrediencí. Budete potřebovat jitrocel kopinatý, který zastavuje krvácení, pomáhá hojit rány, čistí a hydratuje pokožku, a ještě vazelínu. Mast připravíte ve vodní lázni, ve které rozpustíte vazelínu a přidáte k ní sušené jitrocelové listy. Dejte pozor, aby se směs nevařila, ale jen ohřívala. Nechte ji chvíli odstát a dobře promíchejte.

Na mrazivé dny

Suchá a červená kůže, kterou podráždilo mrazivé zimní počasí – tento scénář určitě dobře znáte. Zkuste připravit jemný olej, který vašim promrzlým rukám pomůže. Budete potřebovat velkou hrst květů třezalky tečkované, které dáte do sklenice a zalijete 200 ml kvalitního slunečnicového oleje. Lahvičku přikryjte kouskem látky a nechte macerovat aspoň 3 týdny s tím, že obsah každý den promícháte. Potom olej, který bude mít jemnou citronovou vůni, přeceďte a uskladněte v lahvi z tmavého skla.

Domácí peeling

Připravíte ho snadno a rychle. Potřebujete na něj cukr nebo mořskou sůl, kterou smícháte se šťávou z poloviny citronu. Nezapomeňte přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Krásné nehty

Zdravé a pevné nehty nepotřebují lak, proto je důležité nezanedbat péči o ně. Nemusíte kupovat drahé výživové laky, pomoc najdete i v přírodě. Pravidelně si krémujte nejen ruce, ale i nehty – můžete použít kokosový olej nebo bambucké máslo. Zničeným nehtům pomůže olejová kúra. Naneste na nehty olej a nechte působit, případně nehty namočte do oleje aspoň na 10 minut. Pomůže makový olej, protože obsahuje množství vápníku, nebo avokádový olej s vysokým obsahem vitaminu B. Můžete vyzkoušet i arganový olej s několika kapkami citronové šťávy. Pokud vám nehty zničila infekce, potírejte je ricinovým olejem. Na nehtovou plíseň je vhodný oreganový olej.

Bambucké máslo

Bambucké máslo

Je univerzální pleťová výživa. Stoprocentní nerafinované bambucké máslo by mělo být povinnou výbavou každé ženy, která se rozhodne pro přírodní kosmetiku. Tento zázrak přírody má skutečně všestranné využití. Obsahuje množství mastných kyselin, vitaminy A, E a fenoly, které mají antioxidační účinky. Bambucké máslo se dá použít na pokožku celého těla. Velmi vhodné je zejména na suchou a citlivou kůži. Natřete si ho na chodidla či lokty nebo po opalování. Z bambuckého másla si dokážete připravit i další domácí přírodní kosmetiku. Krémy na obličej, tělo, speciální výživný krém na přesušenou kůži atd.

ZDROJ:časopis Vlasta

Související články