"Já se na rohlík jen podívám a hned mám dvě kila nahoře!" Tuhle větu zná asi každá dietářka a možná ji nejednou v nadsázce sama použila. Nicméně opravdu jsou přílohy až takové zlo? Jasně, jsou sice složeny ze sacharidů, které štíhlé linii obecně příliš nenahrávají, ale koukat se na ně proto skrz prsty? To si přece nezaslouží. Pokud jste v redukci, rozhodně kolem brambor, rýže, těstovin nebo pečiva nemusíte chodit obloukem. Klidně si je dejte, ale v rozumné míře. Právě na ní to totiž celé stojí. „Omezení sacharidů v dietě je obvykle nezbytné. To ale neznamená, že člověk musí přílohy z jídelníčku zcela odstranit. Jsou totiž důležitým zdrojem komplexních sacharidů, které tělo využívá jako primární zdroj energie,“ vysvětlujete Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse. Pokud navíc sportujete, jsou sacharidy pro tělo nezbytné jako palivo.

Jaká je správná míra příloh?

Asi nikoho nepřekvapí, že klíčem k úspěchu je kalorický deficit, tedy rozdíl energetického příjmu a výdeje. Pokud tedy chcete shodit nějaké to kilo a ubrat centimetry v pase či kolem stehen, je potřeba se zaměřit právě na to. To ale neznamená, abyste se vrhli do bezdůvodného vyřazování určitých skupin potravin a drastického hladovění. Nejste celiak? Není důvod vyřazovat pečivo nebo těstoviny, které ho obsahují. Nemáte alergii na laktózu? Potom se nevzdávejte mléčných a zakysaných výrobků. I redukční jídelníček by měl být vyvážený. „Stejně tak není žádoucí extrémní fyzická zátěž jen proto, abyste spálila nějaké kalorie. V jídle i pohybu je nejdůležitější najít balanc a radost, protože jinak se nebudete cítit dobře v žádném těle bez ohledu na množství tělesného tuku,“ upozorňuje fitness trenérka Markéta Brožová.

Zajímavost!

Zajímavost!

Když z jídelníčku zcela vyřadíte sacharidové přílohy, kromě zvýšeného pocitu hladu budete mít také méně energie, což nepříznivě ovlivní váš fyzický a psychický výkon, a zároveň i duševní pohodu.

Poskládejte si zdravý talíř! Jaké poměry potravin zvolit?

Univerzální návod na počet příloh či obecně hubnutí neexistuje, dobrou pomůckou však může být takzvaný "zdravý talíř". Jak na něj? Jednu celou polovinu zaskládejte zeleninou - čerstvou, pečenou, dušenou, grilovanou - sami si zvolte, jak ji máte nejraději. Zbylou polovinu talíře poté rozdělte na dvě části a na jednu naložte bílkoviny, na druhou přílohu. „Z příloh doporučuji brambory, ideálně vařené ve slupce, neloupanou rýži, celozrnné těstoviny, bulgur, kuskus, pohanku a bát se nemusíte ani celozrnného či kváskového pečiva,“ radí výživová specialistka. Co se týká tuku, můžete ho použít na přípravu jídla, případně tuk zařadit ve formě kvalitní ryby, oříšků či avokáda. Snažte se jíst pestře, přílohy střídejte a vždy dejte přednost kvalitním potravinám v co nejpřirozenější podobě. Průmyslové potraviny nám neprospívají v žádném ohledu.

Sacharidy mají i své nesporné benefity

Kromě energie, kterou při náročném pracovním dni ocení vaše tělo i mysl, mají komplexní sacharidy ještě další výhodu, kterou při snaze zhubnout oceníte. Obsahují totiž vlákninu, díky které budete déle sytí a která se postará o správné trávení. „Výborným zdrojem vlákniny je například čerstvá zelenina, ovoce, ale i ovesné vločky, luštěniny či například kvalitní pečivo,“ říká Věra Burešová. Sportující jedinci by pak neměli zatracovat ani takzvané rychlé sacharidy. Jejich konzumace ihned po tréninku krásně nastartuje regeneraci a vy se tak druhý den nebudete cítit tolik zmožení. „Pokud se navíc snažíte zhubnout, po fyzické aktivitě je to jediná doba, kdy si můžete dát bez výčitek malou sladkost bez toho, aby se to negativně promítlo na vaší postavě,“ tvrdí trenérka.

Uspokojte chutě na sladké jablečným muffinem:

Pokud za sebou máte náročnou sportovní aktivitu, můžete si čas od času zahřešit i „obyčejnou“ čokoládou, vždy je však lepší si mlsání promyslet. Díky tomu uspokojíte své chutě na sladké a zároveň dodáte tělu něco výživného Zkuste si připravit sladké jablečné muffiny ze špaldového mouky. Hodí se nejen pro sportující, ale i jako svačinka do práce.

Recept!

Ingredience:

• 1 hrnek špaldové mouky

• ½ hrnku šípkové mouky

• 3 lžíce medu

• 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu

• 1 lžička vanilky

• 1 lžička citronové či pomerančové kůry

• 1 vejce

• 100 ml mléka

• 100 ml oleje

• 2 jablka

• lze přidat ořechy nebo kvalitní 74% čokoládu

Postup:

Nejprve smíchejte tekuté suroviny – mléko, olej, vejce a med. Pak přidejte suché suroviny. Netřete! Pouze zhruba promíchejte. Dejte péct na 170 °C na přibližně 30 minut.

Zdroj: vlasta.cz naturhouse-cz.cz contours.cz healthline.com

Související články