Čím nás safíry okouzlují?

Slyšeli jste o takzvané Velké trojce drahokamů? Patří do ní rubín, smaragd a právě safír, což jsou po diamantech ty nejvzácnější drahé kameny. Safír je navíc hned po diamantu druhým nejtvrdším drahokamem, takže je velmi odolný vůči poškrábání a vhodný ke každodennímu nošení. Vyznačuje se také vysokou briliancí a působí luxusně.

Odborníci z ateliéru KLENOTA poznamenávají, že zásadní roli u ceny safírů hraje barva. Nejžádanější je sytě modrá s krémovým odstínem, proto u šperků s těmito kameny můžete očekávat vyšší cenovku.

Královsky modrá

Modré zbarvení je u safírů nejtypičtější a těší se mezi ženami velké oblibě. Skvěle se ve špercích doplňuje s diamanty, které se postarají o opravdu vznešený dojem. Pokud hledáte něco výrazného, můžete se podívat po špercích s takzvaným halo usazením, tedy středovým safírem obklopeným dokola diamanty.

Slavného prstenu se safírem v modré barvě a diamanty si můžete často všimnout u vévodkyně Kate. Dostala ho k zásnubám od prince Williama a dříve patřil jeho matce, princezně Dianě.

Vzácné Padparadscha safíry

Tento jedinečný druh safírů pochází ze Srí Lanky. Vyskytuje se v různých odstínech růžovo-oranžové, které způsobuje příměs železa, chromu a vanadu. Jde o opravdový unikát a takové safírové náušnice v tomto odstínu osloví dámy, které hledají originalitu, chtějí zaujmout a rády se stanou středem pozornosti.

Do zelena zbarvené safíry

Tato barva je způsobena přítomností vanadu a zelené safíry s rovnoměrně rozloženým zbarvením jsou velmi vzácné. I když jsou jako zelené drahokamy velmi populární také smaragdy, safíry mají trošku jiný tón zelené a jsou tvrdší, odolnější a třpytivější. Takový náhrdelník se safírem v zelených odstínech rozzáří zelené oči a bude nápadným doplňkem k halenkám i šatům s menším či větším výstřihem.

Růžové odstíny

Toto zbarvení má na svědomí příměs chromu. Někdy je obtížné určit, co je růžový safír a co už rubín. Ale růžové safíry jsou velmi něžné kameny, které se určitě zalíbí romantickým duším. Dobře fungují v kombinaci se všemi barvami zlata, proto pro sebe snadno najdete ten pravý šperk, ať už jsou vaše preference jakékoliv. Pokud vás tato barva oslovila, růžový safírový náramek vám bude dělat dobrého společníka.

Žluté a oranžové safíry

Odstíny do žluta vznikají díky příměsi prostého železa a do oranžova se safír zbarví díky chromu a chybějícímu elektronu. Velmi hodnotnou variantou jsou Canary yellow sapphires, které pochází z Keni a Srí Lanky a mají čistě žlutou barvu bez oranžových příměsí. Vynikají zasazené v bílém zlatě a jejich zbarvení je předurčuje pro živé, aktivní dámy.

Kdy se hodí safírový šperk jako dárek?

Oslovily vás safírové šperky a přemýšlíte o tom, že nějaký darujete? Náušnice se safírem jistě potěší k jakékoliv příležitosti, avšak jsou jako dělané pro ty, kteří oslavují narozeniny v září. Safír je totiž takzvaný birthstone tohoto měsíce. Ze znamení se hodí pro Býky a Panny. Šperky se safírem jsou také oblíbené jako dárky k 5. a 45. výročí svatby – to se dokonce nazývá safírovou svatbou.