Vytvořit domácí ošetření, které bude mít efekt jako to od profesionální kosmetičky, si žádá trochu plánování. V salonu strávíte přibližně hodinu a půl, tak ani v koupelně nespěchejte a pojistěte se, že vás v průběhu nebude nic a nikdo rušit. Mobil vypněte a rodinu pošlete na procházku. Budete potřebovat malý ručník, vatové tampony. Vaše obvyklé odličovadlo, buď gel, pěnu, olej, mléko. Nehodí se micelární voda. Dále pleťovou vodu/tonikum, sérum, pleťový krém, případně oční krém.

První krok

Dejte si židli k umyvadlu. Začíná se profesionálním čištěním. Do dlaně si nalijte bohatou dávku čistidla, asi trojnásobek obvyklé dávky. Nechte půl minuty prohřát. Potom pomalu roztírejte od středu obličejte do stran na obličej, na krk a dekolt. Pokračujte masáží špičkami prstů, celkově asi minutu. Napusťte do umyvadla horkou vodu, namočte ručník , vyždímejte a položte na tvář. Napočítejte do deseti, aby teplo posílilo pronikání čisticí péče do pokožky a otevřelo póry. Ručník znovu namočte, vyždímejte a přiložte na krk. Do třetice namočte, vyždímejte a jemně otřete tvář, krk a dekolt. Zakončete čištění tamponem, bohatě napuštěným pleťovou vodou. Opět směruje tahy od středu obličeje ven.

Maska vítána

Právě jste si pokožku dokonale připravili pro dotek masky. V salonech se používají krémové masky, tou se profesionálnímu hýčkání přiblížíte nejvíce. Ale samozřejmě klidně použijte i masku plátýnkovou. Efekt volte podle aktuálního stavu pleti. Hydratace se hodí vždy, po zimě, pro podrážděnou, suchou a zralou pokožku je vhodná také výživa. Při aplikaci krémové masky nešetřete množstvím. Měla by vytvořit viditelnou vrstvu asi 3 mm. Okolo očí zachovejte odstup 1 cm. Nechte působit 20 min, odměřte to třeba poslechem tří oblíbených písniček. Potom zbytek smyjte opět ručníkem namočeným do horké vody. Při použití plátýnkové masky přidejte k působení 10 minut a zbytky aktivních látek nesmývejte, ale vmasírujte je prsty do pokožky.

Sérum a krém

Přichází čas přidat po masce další dávku péče ve formě séra. Dejte po dvou kapkách na čelo, tváře a krk, na nos a bradu po jedné. Navlhčete ruce a hlaďte tvář od středu ven, říká se tomu zapracování látek do pokožky. Není třeba čekat, pokračujte nanesením očního krému, od místa pod vnitřním koutkem kruhovým pohybem pod dolními a nad horními řasami, ve vzdálenosti asi 0,5 cm. Oční péči můžete vynechat a použít denní krém. Množství jako lískový ořech rozetřete v navlhčených dlaních a prohřejte napočítáním do deseti. Přikládáním dlaní postupně na celou plochu tváře a krku krém do pokožky zatlačte. Doznívání ošetření dopřejte 20 minut vleže, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Tento proces má velký efekt při pravidelném opakování jednou za měsíc, ideální je najít si čas po dvou týdnech.

Do čeho se doma nepouštět

Peeling dělá s pletí zázraky, ale pokud s ním nemáte zkušenost a už ho nepoužíváte pravidelně, nezačínejte s ním. Je snadné zvolit variantu, která pokožku podráždí intenzivním složením nebo přílišnou hrubostí drsných částeček.

Ponechte profesionálům takzvané hloubkové čistění. Na pupínky a černé tečky se v salonech používají speciální kosmetické péče a přístroje. Bolestivému vymačkávání odzvonilo. Doma máme jenom ruce a neodborné násilí, při kterém se poškodí póry, vede k tvorně jizev, které už na tváři zůstanou, nebo je jejich profesionální vyhlazování dlouhodobé a drahé.

Opatrně s masírováním pokožky. Násilné vytahování, především u zralé pokožky, namáhá kolagenová vlákna, která se s věkem pomaleji obnovují. Prsty musí po povrchu tváře klouzat. Nezkoušejte ani mikromasáž očního okolí, které v salonu vede k omlazení pleti, odplavení otoků a zesvětlení kruhů. Jeho neodborné provedení může prohloubit vrásky.

Pozor při tvarování obočí. Máte-li hezké oblouky vytvořené kosmetičkou, ale aktuálně zarostlé, jenom odstraňte chloupky, které jsou hodně mimo základní tvar. Zásadní zmenšování, které se nemusí povést, může mít trvalé následky. Často se stává, že některé chloupky už nenarostou a v celistvosti oblouku se vytvoří díry.