Přitom to není zase tak dávno, kdy většina sedmdesátnic mimo metropoli nosila šedé vlasy stažené do drdůlku a vrcholem péče o zevnějšek byla podomácku udělaná trvalá. Nechceme házet naše praprababičky do jednoho pytle, výjimky se jistě našly, ale určitě uznáte, že oproti dnešním ženám v důchodovém věku je rozdíl patrný. My se dnes zaměříme na mladistvé a okouzlující herečky a zpěvačky, které nám navzdory pokročilému věku mohou být velkou inspirací. Nejde ani tak o dokonalé křivky a obličej bez vrásek, ale spíše o charisma, vitalitu, eleganci a grácii, se kterou svých pár desítek zralých let hrdě nosí.

Marie Rottrová (78)

Maruška Rottrová byla a je idolem mužů po několik generací. Je to právě díky jejímu přirozenému šarmu, nenucenému vystupování a kráse zvenku i zevnitř. Fanoušci a hlavně fanynky se jí často ptají na její vztah k plastickým operacím, a ačkoli kdysi přiznala operaci víček a krku, dnes už prý omlazující procedury nepodstupuje. Marie si pochvaluje genetickou výbavu, oba rodiče se dožili vysokého věku v plné síle a bez vrásek, bratr prý také podědil mladistvou vizáž. A jak si udržuje linii? Jí jenom hlavní jídlo, často plátek libového masa a jako přílohu zeleninový salát, ale občas si dopřeje i milované uzeniny. Namísto sladkého dezertu po obědě si dá raději skleničku dobrého bílého vína.

Jana Švandová (73)

Jana Švandová je taková Věc Makropulos. Vypadá neskutečně a pokaždé jí to sekne. Krásná herečka si na svůj vzhled vždycky potrpěla, a jak sama říká, nikdy nešetřila na dobrých krémech. Investice do kvalitní kosmetiky se jí evidentně vyplatila. Ráda si dopřává kosmetické ošetření v salonu, prý alespoň jednou za měsíc, nějaký ten umírněný zákrok, odborně a s citem provedený, má také určitě za sebou. Zákroky ale nejsou alfou a omegou jejího půvabu. Receptem na vizáž bez chybičky je podle Jany spokojenost. Herečka říká, že se cítila nejlépe po čtyřicítce. Začala se víc věnovat sama sobě, zaměřila se na správnou životosprávu a doteď se snaží udržovat se v kondici. „Člověk se nesmí nechat odradit tím, že mu není dvacet nebo třicet. Nemá se na sebe vykašlat. Ženy by si neměly říkat, že jsou staré a že o ně nemá nikdo zájem…“ Samotnou ji prý těší, když jí lidé říkají, že už je sice stará, ale přitom vypadá dobře.

Helena Vondráčková (73)

Je to až k nevíře, ale „šíleně smutná princezna“ si téměř půl století udržuje stále stejnou a perfektní figuru, za kterou by se nemusela stydět lecjaká třicítka. A přestože má hudební legenda pár let po sedmdesátce, energií srší stále jako zamlada. V neuvěřitelné formě ji zřejmě drží i to, že nepodléhá nostalgii a hledí stále dopředu. Je pověstná svojí zálibou v zahradničení a pobyt na čerstvém vzduchu s rýčem nebo lopatou v ruce jí evidentně prospívá. „Hlavní je zbytečně to nepřehánět s jídlem. Ale nedržet žádné diety, drastické už vůbec ne,“ říká Helena v jednom z rozhovorů. Ona sama prý nikdy nepije tvrdý alkohol, nejí ani cukr a snídá ovoce. Za důležité považuje být v pohodě, nestresovat se, mít rád lidi, zvířata a přírodu vůbec. A také sportovat! Helena je zkrátka šťastná v partnerství, v životě i v práci a na její vizáži je to vidět.

Marta Vančurová (72)

Trochu tajemná, často zasněná, melancholická, s překrásnou tváří a hlubokýma velkýma očima, ale hlavně fenomenální herečka. Tak by se dala popsat hvězda Marta Vančurová. A protože si v životě prošla mnoha úskalími včetně těžké onkologické nemoci, kdy ji opustil partner, vidí kus štěstí v každém hezkém okamžiku. Nejdůležitější podle ní je, aby člověk měl rád sám sebe, protože pak může být šťastný nezávisle na tom, co se děje kolem něj. Marta ani po letech neztratila nic ze své spanilosti, i po sedmdesátce ji zdobí tvář krásný široký úsměv a hluboké oči.

Eliška Balzerová (71)

Slavná ortopedka Alžběta z Nemocnice na kraji města zraje jako víno. Vždycky bývala krásná svým zvláštním způsobem a i po sedmdesátce vypadá naprosto skvěle. Plastickým operacím se obloukem vyhýbá a za jejím mladistvým vzhledem je prý hlavně spousta práce a lidí kolem. Eliška je pořád na jevišti nebo před kamerou a nestíhá si ani smývat šminky. A pokud opravdu všechno nechává na genech a přírodě, musíme jí zatleskat. Sama o sobě říká, že je věčná optimistka a snaží se v životě daleko víc usmívat než mračit. Tohle plus dobří přátelé a rodina je ten nejlepší recept na spokojený a plnohodnotný život. A také na věčnou vitalitu a krásu.

Petra Černocká (70)

Čarodějnice nestárnou a Saxana je toho nesporným důkazem. Elixír mládí zafungoval a Petra vypadá úžasně. Jak to dělá? Jí střídmě, samé zdravé věci, snaží se vyvarovat sladkostí, i když sem tam prý s kamarádkou do cukrárny zajde. Sportu prý zas tak moc nedá, ale ráda a často chodí pěšky, minimálně tři kilometry denně. Myslí si, že za její vizáží jsou hlavně geny a také optimistický přístup k životu.

Jitka Zelenková (70)

Čerstvá sedmdesátnice Jitka Zelenková měla velké štěstí, že toho spoustu zdědila po mamince. Ta prý měla až do pozdního věku minimum vrásek a Jitka na to trochu hřeší, s péčí o sebe to zas tak moc nepřehání. Má ráda přírodní kosmetiku a snaží se spát alespoň sedm hodin denně. V kondici se udržuje dlouhými procházkami a pravidelným pohybem na horách, kde se zároveň nabíjí pozitivní energií. „Když se dobře vyspím, připadám si mladší, silnější, spokojenější.“ Pokud to tak funguje, pak Jitka z postele asi vůbec nevylézá.